Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Splošno Cepljenja 3. odmerek

3. odmerek

Spoštovani,

po dveh spomladanskih odmerkih AstraZenece sem danes skoraj točno po 6 mesecih prejela 3. odmerek Moderne. Neprijetno presenečena, ker gre za polovično količino cepiva, glede na smernice stroke, ki so jih imeli v zdravstvenem domu. Tudi potrdilo o cepljenju je zdaj tako, kot da bi 3x prejela Moderno, kar pa sploh ne drži.

Ker imam slabo imunost (dokazani prenizki gama globulini, ki jih redno kontroliram) in težavno astmo z zapleti, ki jo tudi redno kontroliram, me to skrbi. Menim, da so smernice za primer, ko si prve dvakrat cepljen z Moderno in v tretje s polovičnim odmerkom istega cepiva, lahko pravilne, medtem ko v primeru vektorskega osnovnega cepljenja z AZ ali Janssenom, pač ne. In se posledično bojim, da polovični odmerek ne bo dovolj, če se okužim s covidom. Stara pa sem 55 let. Najraje bi videla, da dobim čimprej še drugo polovico cepiva Moderne.

Za primerjavo bi opozorila na smernice naše stroke o cepljenju po prebolelosti. Ki ne vem, od kje so bili viri za take strokovne rešitve, samo v Sloveniji.  Najprej se je trdilo, da je potrebno počakati 6 mesecev in da je dovolj 1 odmerek. V Belgiji npr. so cepili že spomladi praktično takoj in sicer z dvema odmerkoma. Moderne, ker naj bi po raziskavah uspešneje pomagala pri prebolevanju covida in nasploh bila bolj učinkovita.

Malo za šalo, malo zares sem pomislila, da bi se v imenu neke tretje osebe šla še enkrat cepit z Moderno, ampak tokrat s celotnim odmerkom. Čeprav so mi goljufije tuje. Bom pa o tem morda resno razmišljala, če ne bo prišlo do sprememb smernic. V kratkem. Npr. še pred zimo.

Kaj je vaše mnenje? Hvala.

Spoštovani, smernice glede cepljenja se ves čas spreminjajo, glede 3. odmerka pa je način aplikacije že v skladu z usmeritvami prooizvajalca prepuščen posamezni državi (glede na epidemiološko situacijo). Samo cepivo Moderna je kot 3. odmerek že registrirano v nižji koncentraciji, saj je ob nižjem odmerku pričakovana korist glede na možne stranske pojave, večja. V tej luči moramo gledati tudi vaše cepljenje. Revakcinacija s polovičnim odmerkom Moderne je povzročila praktično identičen dvig protiteles, ob bistveno manj neželnih pojavih.

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

sem bila cepljenja junija, potem pa konec oktobra prebolela covid, 3. odmerek sem nameravala decembra imeti. kdaj je priporočljiv 3. odmerek torej?

Spoštovani, podatkov in priporočil, kako v teh primerih, še ni. Vi ste kombinacija cepljenja in prebolevsnoti, kjer nadaljnji odmerek sploh (še) ni predviden.

Moja zdravnica mi je rekla, da glede na to, da sem prebolela in imam protitelesa od tega, da se tretji odmerek odloži. Če bi decembra šla po 3. odmerek, bi me zavrnili potem ali bi lahko šla normalno? bi 3. odmerek v tem primeru “šel v nič”?

Spoštovani, vašega vprašanja po pravici povedano ne razumem. Tretji odmerek se nanaša na osebe, ki so prejele 2 odmerka; vi pa imate status prebolevnika. Uradna priporočila (ne glede na administrativne zapise odlokov) so še vedno, da prebolevnik za (dolgo) trajno zaščito prejme 1 odmerek cepiva najmanj 6 mesecev po preboleli bolezni. A praksi dobi tudi 2. Vi ste prebolevnik in vprašanje je, kdaj (in kakšen odmerek boste sploh potrebovali).

Ali prebolevnike sploh cepijo s poživitvenim odmerkom? Nekje piše, da jih sploh ne cepijo. Jaz sem 5 mesecev po cepljenju, moram biti nujno 6. za 3. odmerek? Kako cepijo na nijz?

Spoštovani, prebolevnikov, ki so polno cepljeni (to pomeni, da so prejeli 2 odmerka cepiva), se NE cepi s tretjim odmerkom.

New Report

Close