2x holesterol
Vem, da je bilo o holesterolu že pisano. Situacija je taka:
5.april: skupni 6,1 HDL 1,88 LDL 4,08 64,1kg
30.junij:skupni 6,7 HDL 1,5 LDL 3,72 Trig. 0,79 55,6kg
Spremenila sem prehrano: Vse mleko in mlečne izdelke z manj maščobe, nič sladkorja, več polnozrnatih izdelkov in nič bele moke. Jem redno 4x dnevno in tudi vključujem več gibanja. Sem pa kadilka. Zamenjala sem tudi olja (za hladno stisnjena) in več uporabljam olivno olje.
Od dodatkov sem zadnja dva meseca jemala 2kapsuli omega 3 in občasno žličko lanenenga olja. Od drugih dodatkov jemljem samo še pivski kvas.
Tudi sestra ima povišan holesterol, vendar je sladkorni bolnik tipa 1. Mama je srčni bolnik (infarkt), vendar mi njen holesterol ni znan. Moj pritisk je prej nizek kot visok (106/68).
Se zahvaljujem za nasvet.
Hvala.
Pri oceni stopnje ogroženosti za nastanek in napredovanje aterosklerotičnih sprememb v žilah moramo upoštevati vse znane dejavnike, ki jih pospešujejo.
Razen ravni celokupnega holesterola vzamemo v poštev razen HDL in razmerje med celokupnim holesterolom in HDL. Če je količnik pod 5, je stopnja ogroženosti nizka. Pri vas sta količnika 3,2 in 4,4.
Od drugih vaših dejavnikov tveganja mi je znano samo kajenje. Pomemben je tudi podatek o številu dnevno pokajenih cigaret. Pri oceni stopnje ogroženosti so še pomembni višina krvnega tlaka, bolničina starost, oziroma ali je še v rodni dobi in telesna teža. Niste navedli podatka(ov), če je mama zbolela za srčnim infarktom v rodni dobi ali mnogo kasneje.
S podatki, s katerimi razpolagam, domnevam, da je vaše stopnja ogroženosti za aterosklerotično bolezen še nizka in da se zato ne mudi začeti zdravljenja z zdravili, ki znižajo vrednosti holesterola v krvi. Nadaljujte z uravnoteženo prehrano, skrbite za redno učinkovito gibanje in opustite kajenje. Upam, da veste, da kajanje pospešuje nastanek in napredovanje ateroskleroze in da vpliva tudi na višino holesterola v krvi.
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.
Glede kajenja: pokadim precej, tudi 30 dnevno. Mama je imela infarkt ravno v letih kot sem sedaj jaz oz. eno leto kasneje (bila je stara 42), vendar kolikor se spominjam, je bila takrat že v meni.
Moram priznati, da sem bila malce razočarana zaradi ponovne visoke ravni holesterola, vendar sem potem ugotovila,da ima tudi nekaj maminih bratov povišan holesterol.
Vendar pa bi rada naredila kaj več (če je seveda možno). Zaradi še drugih družinskih dejavnikov.
V družini imamo še epilepsijo(sestra), luskavico, osteoporozo (tudi mama).
Sama imam že 17 let težave z nabiranjem kalcija na kosteh ramenskega obroča, kar občasno povzroča nedopovedljive bolečine in pa včasih popolno negibnost. Nihče mi ne zna razložiti ali je to kaj povezano s prehrano ali čem drugim. Tudi moja hči gre že malce po mojih stopinjah.
Za količnik pa sem tudi še prej brala, vendar sem prebrala, naj bi bil nižji od 3,5.
hvala za odgovor
Količnika med ravnjo LDL in HDL pri vas sta 2,17 in 2,48, kar je približno enako kot sta količnika navedena v prejšnjem odgovoru, upoštevajoč razmerje celokupni holesterol : HDL-holesterol.
Epilepsija, luskavica, osteoporoza, niso povezane z nastopom ali napredovanjem ateroskleroze.
Nabiranje kalcija v ramenskem sklepu je samonikla bolezen, neodvisna od vrste hrane, pač pa od številnih drugih vzrokov (genski vplivi, telesne obremenitve).
Glede na, do sedaj, meni znane podatke (sumljiva družinska ogroženost za zgodnjo aterosklerozo pri bolnici z rahlo povišano vrednostjo holesterola), bi priporočil skrb za zdrav slog življenja (uravnotežena prehrana, izdatno gibanje, nekajenje, normalna telesna teža) in kontrolo maščob v krvi čez 3-4 mesece.
Lep pozdrav!
prim. Boris Cibic, dr. med.