22-mesečnik noče umivati zob
Pozdravljeni!
Naš 22-mesečnik si noče umivati zob. Vsak večer imamo sicer “obred” umivanja zob, vendar z zobno ščetko le dvakrat podrgne po zobkih in zadeva je zaključena. Včasih jo ima malo dlje v ustih, če z nje srka vodo in liže zobno pasto, ampak drgne ne. Poskusili smo že vse – zraven smo peli, zobna pasta je itak zakon – brez nje ne gre,mami in oči si tudi umivata zobke, jaz mu kažem, kako si je treba (govorim aaaaaaaa in drgnem, pa iiiiiiiii in drgnem), imamo dve zobni ščetki v lončku, tako da ima eno on, eno jaz, vendar ima za “mojo” zaprta usta. Vse počnemo z dobro voljo, v spodbudnem tonu. Zraven vseh teh “animacij” se on sicer zabava, vendar ko je treba odpreti usta, jih še bolj zapre in se obrne stran. Poskusili smo tudi zgrda, a je bila posledica le strašen jok.
Moja zobozdravnica pravi, da mu moramo zobke umivat magari na silo, vzgojiteljice v vrtcu (in moje srce tudi) pa pravijo, da je še prezgodaj in da je najbolj važno, da temu posvečamo dovolj časa (obred) in da je za siljenje k temeljitem umivanju še pregodaj, da se mu bo drugače zamerilo in bo imel odpor do tega. Kaj menite vi? Mi lahko svetujete še kakšen način – poznate še kakšen trik?
Hvala lepa za odgovor,
Lenča
Spoštovana Lenča,
iz vašega pisanja ne znam razbrati, kdo je tisti, ki naj bi umival zobe. Upam, da ne pričakjete od 22- mesečnega otroka takšne samostojnosti, da bo sam umival zobe.
Novih trikov ne poznam, ker imam tudi sama težave (17-mesecev), vendar jaz ne popuščam in umivamo zobke z vsakokratnim jokom. Meni je hudo, ampak sinko ne kaže nobenih znakov zamere ali kakšnih hujši posledic – ko je krtačka iz ust, se že zabavamo naprej.
Ker sem tudi sama zobozdravnica, se pridružujem mnenju vaše zobozdravnice. Vzgojiteljice žal na tem področju niso primeren svetovalec. V tej starosti še zdaleč ni prezgodaj, da bi umivali zobe. Če tega ne boste počeli in če se bodo sešteli še ostali kariogeni dejavniki (prehrana, slabša sestava zoba), potem se karies lahko razvije v nekaj mesecih.
Mogoče bo pomagala moja izkušnja:
Jaz naši punčki (23 mesecev in pol) rečem, da so zobki žejni in bi radi pili vodo.
Ne vedno, toda velikokrat nam uspe da široko odpre usta in lahko podrgnem.
Nataša