2 letni pes ne opravlja potrebe zunaj
Morate? Kdor je odgovoren lastnik psa, se bo o marsičem pozanimal že pred nabavo psa. Tisti, ki so naredili to napako, da se o sami temi “imeti in vzgajati psa” niso prej pozanimali, prebrali in premislili o prebranih informacijah, pa so sedaj to uvideli in želijo pridobiti informacije, bodo slednje dobili. Ampak za to bo potrebno prebrati (imamo forum, kjer so vse informacije zbrane), tam pa tudi vse piše. Kdor bo poiskal argumente za in proti CM, bo naletel tudi na omenjene posnemovalce in tako prišel do informacij, komu se izogniti. Na mojpes.net smo to temo že obravnavali, če koga zanima.
[/quote]
Dva problema
Na mojpes nazadnje ko sem bil ni bilo prav veliko prometa, objave mesece narazen, tako da niti ne pričakuješ da ti bo tam kdo odgovoril
In tudi, nazadnje ko sem bil, stran je čudna, stalno teži s prijavo in piškoti vedno znova karkoli klikneš.
Je pa že več kot leto sigurno odkar sem bil nazadnje tam.
Imate? Torej vas je več? Zakaj pa ne greste v javnost in ozaveščate ter delegitimizirate šarlatane tipa CM in njegove šleparje?
[/quote]
Smo združeni, se borimo oz. pomagamo ljudem, ki so se nadrajsali in delimo informacije ter ozaveščamo, kaj je odgovorno lastništvo in kake metode dela s psi spadajo mednje.
Mi (jaz in moji somišljeniki, sodelavci, prijatelji) nismo uradni organ, ki bi lahko dosegel karkoli neverjetnega. Toliko kot vi tukaj, lahko dosežem jaz in ostali državljani. Lahko se nam pridružite in pomagete.
Delegitimizirati? Kaj, kako, s čim? Najprej bo potrebno doseči, da bodo zakoni bolj urejenih glede posedovanja živali. Potem se lahko pogovarjamo naprej o členih pravilnikov in zakonov z živalskega področja, kaj je mučenje in kaj spada pod to. Potem pa lahko zaostrujemo pravila. In ko bodo pravila obstajala oz. zakoni, pa lahko zahtevamo legitimizacijo inštitucij, ki bodo imele dovoljenja za delo s psi. Šele takrat boste lahko od nas in vas samih zahtevali, da bomo odstopanja in kršitve prijavljali organom in dosegli sodno prepoved izvajanja neprimernih metod na živalih v vzgoji, učenju, in vzreji za tiste, ki nimajo dovoljenja oz. kršijo svoja pooblastila in mučijo živali.
Eni imate pa res čudne ideje, kaj bi moral kdo narediti. Pa ste sami pripravljeni kaj narediti, da dosežemo spremembe v zakonih? V tem primeru bo potrebno tudi kaj podpisati in stati za tem s svojim imenom.
Dva problema
Na mojpes nazadnje ko sem bil ni bilo prav veliko prometa, objave mesece narazen, tako da niti ne pričakuješ da ti bo tam kdo odgovoril
In tudi, nazadnje ko sem bil, stran je čudna, stalno teži s prijavo in piškoti vedno znova karkoli klikneš.
Je pa že več kot leto sigurno odkar sem bil nazadnje tam.
[/quote]
Prvič, forumi so bolj ali manj odslužili. Poslala sem vas tja, da si kaj preberete, s tem boste pridobili informacije. Informacije dobiti ne pomeni samo, da postaviš vprašanje, potem pa dobiš odgovore, tebi ni pa potrebno nič narediti kot prebrati odgovore. Tale starševski vas je malo razvadil, ljudje. Razen tega foruma so drugi forumi načeloma moderirani, in ne dopuščajo junka, torej če eno vprašanje obstaja, se piše v obstoječo temo. Mojpes.net je stran (ne samo forum) za ozaveščanje odgovornega lastništva, prav tako pa ponuja ogromno informacij, ki jih je potrebno prebrati. Glede CM boste na forumu pod oddelkom Vzgoja našli infromacije, ki jih iščete.
Sama s piškotki nimam težav: jih odklikam “ne sprejmem”, prav tako mi ne teži za prijavo. Razen, če želim prebrati temo, ki je premaknjena v del, kamor pridejo samo člani. Nekaj tem je zaradi varovanja živali dostopno samo včlanjenim in prijavljenim bralcem. To ima svoj namen. Torej vse teme niso na voljo za bralce, ki niso člani. Vse ostale teme lahko berete brez teženja, da se morate prijaviti.
Prvič, forumi so bolj ali manj odslužili. Poslala sem vas tja, da si kaj preberete, s tem boste pridobili informacije. Informacije dobiti ne pomeni samo, da postaviš vprašanje, potem pa dobiš odgovore, tebi ni pa potrebno nič narediti kot prebrati odgovore. Tale starševski vas je malo razvadil, ljudje. Razen tega foruma so drugi forumi načeloma moderirani, in ne dopuščajo junka, torej če eno vprašanje obstaja, se piše v obstoječo temo. Mojpes.net je stran (ne samo forum) za ozaveščanje odgovornega lastništva, prav tako pa ponuja ogromno informacij, ki jih je potrebno prebrati. Glede CM boste na forumu pod oddelkom Vzgoja našli infromacije, ki jih iščete.
Sama s piškotki nimam težav: jih odklikam “ne sprejmem”, prav tako mi ne teži za prijavo. Razen, če želim prebrati temo, ki je premaknjena v del, kamor pridejo samo člani. Nekaj tem je zaradi varovanja živali dostopno samo včlanjenim in prijavljenim bralcem. To ima svoj namen. Torej vse teme niso na voljo za bralce, ki niso člani. Vse ostale teme lahko berete brez teženja, da se morate prijaviti.
[/quote]
Hmmm, a so stran popravili v tem času? Ker meni je res stalno težila s piškoti, in ja, sem klikal ‘ne sprejmem’.
Je tudi velika škoda da so forumi odslužili. Sem svoje čase precej brskal tam in našel marsikaj koristnega. Ampak vsak problem je malo drugačen, od tod želja pokomunicirati s konkretnimi ljudmi. Sem namreč tudi ‘žrtev’ zgoraj omenjene šole, priporočili so mi jo sosedje ki sem jih imel za inteligentne, izobražene in razgledane ljudi z empatijo, ki pa žal do psov ne seže kot se je izkazalo. Zdaj sva z mojo kosmatinko v redu, ampak je trajalo kar ene dve leti za popravit pokvarjen odnos.
Od UVHVVR je Alenka pooblaščena. Baje sta še dva pridobila pooblastila, vendar o tem trenutno še ne vem dovolj, da bi koga kar tako priporočala, razen da povem, da ima pooblastila. Izbere seveda lastnik sam.
Kdo ima CM “potrdila” pa seveda ne škodi, če ne veste. Si želim, da tudi sama ne bi. Nič ne zamujate.
[/quote]
Rajko all the way, zna zelo dobro delati z ljudmi. Dober vodnik, dober pes.
Smo združeni, se borimo oz. pomagamo ljudem, ki so se nadrajsali in delimo informacije ter ozaveščamo, kaj je odgovorno lastništvo in kake metode dela s psi spadajo mednje.
Mi (jaz in moji somišljeniki, sodelavci, prijatelji) nismo uradni organ, ki bi lahko dosegel karkoli neverjetnega. Toliko kot vi tukaj, lahko dosežem jaz in ostali državljani. Lahko se nam pridružite in pomagete.
Delegitimizirati? Kaj, kako, s čim? Najprej bo potrebno doseči, da bodo zakoni bolj urejenih glede posedovanja živali. Potem se lahko pogovarjamo naprej o členih pravilnikov in zakonov z živalskega področja, kaj je mučenje in kaj spada pod to. Potem pa lahko zaostrujemo pravila. In ko bodo pravila obstajala oz. zakoni, pa lahko zahtevamo legitimizacijo inštitucij, ki bodo imele dovoljenja za delo s psi. Šele takrat boste lahko od nas in vas samih zahtevali, da bomo odstopanja in kršitve prijavljali organom in dosegli sodno prepoved izvajanja neprimernih metod na živalih v vzgoji, učenju, in vzreji za tiste, ki nimajo dovoljenja oz. kršijo svoja pooblastila in mučijo živali.
Eni imate pa res čudne ideje, kaj bi moral kdo narediti. Pa ste sami pripravljeni kaj narediti, da dosežemo spremembe v zakonih? V tem primeru bo potrebno tudi kaj podpisati in stati za tem s svojim imenom.
[/quote]
Kako s čim, z argumenti. Kontrirat CMju z argumenti zakaj cukanje, davljenje itd ni v redu, ne deluje, škodi itd. Ste se poskusili prigrebsti na tv? Bi morali imeti vsaj toliko screen time kot CM, vi ste pa skriti na nekem obskurnem forumu ki ne deluje in ki ga očitno nihče ne najde, če hodijo spraševat sem na SČ. Govorim o ozaveščanju javnosti, ne o zakonih, pusti zakone, ko enkrat ozavestiš javnost bodo zakoni mala malca.
[/quote]
Kdo pa ste, komu to naj bi se pridružili?
Pa upam da ne mislite da se vse da regulirat z zakoni. Saj ljudje ki gledajo CM imajo najbrž svojo žival čisto radi in ji ne želijo slabega, ampak instant rešitve so pa takooo faaajn, sploh če ‘strokovnjak’ na tv pravi da je tako prav in najbolje za žival. Tako da, boste z zakonom prepovedali tudi človeško lenobo, naivnost, neumnost…?
Ej, te razumem, sem jaz tudi mojo šemo čakala 4 ure v dežju da se bo polulala na vrtu da jo nagradim, pa se ni. Sem hotela da lula na vrtu kot prvo stvar zjutraj in zvečer pred spanjem, sicer imava dva daljša sprehoda. Pes začuti tvojo nervozo, da nekaj hočeš od njega pa ne ve kaj, je v stresu in zablokira. Morda bi tisti video ki ga je nekdo objavil pomagal, ampak predvsem se ti SPROSTI!
Jaz sem takrat odstopila od lulanja na vrtu in sem jo pač vsakič peljala vsaj po ulici gor in dol. In pazi, zdaj lula tudi na vrtu, se je zgodilo čisto mimogrede. Mislim da smo ljudje dostikrat prenapeti ko hočemo nekaj od psa.
hvala za odziv, me je kar presenetil. Naš pes spi v košari v dnevni sobi. Ta ostane vedno čista. Se pa ponečedi v kuhinji. Vem, bere se odvratno in tudi je. Čez dan je kar precej zunaj, saj temperature to dopuščajo, popoldne je z nami in hranimo ga ob 16-17 uri, saj pred tem noče jesti, da pa mu hrana stoji v posodi pa mi tudi ni všeč…če meni paše sveže pojesti, tudi njemu… Vendar ta režim hranjenja pripelje do tega, da ponoči opravi svojo potrebo, čeprav ob 23-24 obvezno greva ven, kljub temu, da je ob 20 približno daljši sprehod. Pravkar sva prišla domov. In glede načina sporočanja njemu- en glasen FUJ …in odnesem ven na mesto kjer naj bi opravljal potrebo… Po hranjenju gre tudi ven, saj se občasno polula zunaj, a to je res izjemno malokrat. Čistim pa sproti in razkužujem, pa vseeno ne morem preprečiti vonja, ki postaja vse bolj trdovraten. Imam kar nekaj vrst čistil in pršil, ki naj bi odstranjevala vonj urina, a delovanje je omejeno.. Ker gre za majhnega kratkodlakega psa, ki se trese že sedaj zunaj, ni variante, da bi prenesel zimske temperature posebno ponoči, ko se zna spustiti globoko pod ledišče. Nimamo kurilnice, da bi lahko prenočil tam, niti zaprte garaže, ali česa podobnega. Očitno bo res potrebno najti strokovnjaka. Če kdo pozna koga na območju Prekmurja, bom hvaležna.
lp
V prvi vrsti se mroa avtorica obrniti na enega od inštruktorjev s pooblastili (s strani države). Alenka Klemenčič je ena od njih, in če ne celo prva v Slo. Na mojpes.net forumu pa je tudi dosti koristnih informacij o tem in drugih problemih. Avtorica ima več kot samo en problem.
[/quote]
A resno mislite da je to tak problem, da rabi strokovnjaka? Po opisu meni deluje kot čisto happy dog, ki pač ni vajen sobne čistoče. Bolj se mi zdi da je napaka nekje v avtoričini komunikaciji. Ker strokovnjak najbrž ni zastonj, pa tudi najbrž ne pride samo enkrat.
Jaz bi najprej uvedel red v prehrano. Če ne je ko dobi hrano pomeni da ni lačen, torej zmanjšajte dnevni obrok in seveda v to vračunajte tudi priboljške. Osebno jaz raje še dnevni obrok razdelim na pol, da se pes preveč ne naje v enem obroku ker se bojim zavozlanega črevesja in doslej me še noben veterinar ni prepričeval drugače.
Torej, ko bo kuža lačen in bo jedel ko dobi, tempirajte zadnji obrok okoli 15h da bo do večera prebavil in se izpraznil.
Morda bi ga pa sploh hranili na sprehodih za nagrado? Jaz sem to počel tudi z mokro hrano, sem jo dal v plastično posodo, hranil iz roke pa robčke imel s sabo.
Ja ampak ravno na ta moment ko se polula zunaj morate bit pripravljeni z nagrado, ali pa ga vsaj izdatno pohvalit, noben fuj ali ne ne bo bolje zalegel. Vprašanje je ali je sploh bil kaj naučen. Ali sploh ve kaj pomeni fuj?
Pa morda mu le omejit gibanje po hiši, ne rabi biti nujno boks, lahko mu npr baby ograjico postavite okoli košare oz košaro postavite v kot ki ga zaprete z ograjico. Če je tako majhen da bi prišel skozi ji lahko date še kakšno mrežo.
Morate? Kdor je odgovoren lastnik psa, se bo o marsičem pozanimal že pred nabavo psa. Tisti, ki so naredili to napako, da se o sami temi “imeti in vzgajati psa” niso prej pozanimali, prebrali in premislili o prebranih informacijah, pa so sedaj to uvideli in želijo pridobiti informacije, bodo slednje dobili. Ampak za to bo potrebno prebrati (imamo forum, kjer so vse informacije zbrane), tam pa tudi vse piše. Kdor bo poiskal argumente za in proti CM, bo naletel tudi na omenjene posnemovalce in tako prišel do informacij, komu se izogniti. Na mojpes.net smo to temo že obravnavali, če koga zanima.
[/quote]
Ehhhhja, ne vem kdaj se je življenje tako zakompliciralo. Včasih smo pse imeli, živeli z njimi, niso bili skoz na štrikih, pravzaprav se jih je veliko kar šetalo po vasi, moji sicer ne. Pasja šola nam ni padla na kraj pameti, to je bilo kvečjemu za policijske pse, pa sem se vseeno s svojimi psi vse zmenil tako da nam je bilo vsem fajn.
No in doguram jaz do penzije in si rečem, pa dajmo probat pasjo šolo z novim psom, da bom enkrat enega psa res vzgojil (kot da je prejšnjim kaj falilo) In tam mi pravijo da me pes hoče dominirat, da ga moram cukat, rukat, brcat ter da moram zvečer na kavču pred televizijo vadit kako ga bom cukal. Ma sem jih poslal v 3pm in zdaj s psom na kavču vadiva crkljanje. Vedno bolje nama gre.
Jaz bi najprej uvedel red v prehrano. Če ne je ko dobi hrano pomeni da ni lačen, torej zmanjšajte dnevni obrok in seveda v to vračunajte tudi priboljške. Osebno jaz raje še dnevni obrok razdelim na pol, da se pes preveč ne naje v enem obroku ker se bojim zavozlanega črevesja in doslej me še noben veterinar ni prepričeval drugače.
Torej, ko bo kuža lačen in bo jedel ko dobi, tempirajte zadnji obrok okoli 15h da bo do večera prebavil in se izpraznil.
Morda bi ga pa sploh hranili na sprehodih za nagrado? Jaz sem to počel tudi z mokro hrano, sem jo dal v plastično posodo, hranil iz roke pa robčke imel s sabo.
[/quote]
Se pridružujem, pa še hrano naj nima na razpolago kar ves dan, 10min, potem jo pospravi do naslednjega obroka.
Za čiščenje uporabi Ecocid S prašek, je ni vonjave, ki je ne odstrani. To je razkužilo na osnovi klora zato pazi na kovinske predmete, ki bi prišli v stik z njim, kožo, oči…
[img]https://www.moja-lekarna.com/content/images/thumbs/0021595_ecocid-s-prasek-50-1000-ali-2500-g_550.jpeg[/img]
[/quote]
Pa je to varno za uporabo pri domačih živalih, otrocih? Vonjave zelo učinkovito odpravlja tudi soda bikarbona.
Ali pa morda kaj takega
https://www.okay.si/izdelek/ecos-naravno-cistilo-za-odstranjevanje-neprijetnega-vonja-500ml/
https://www.biolindo.si/attitude/multifunkcionalno-cistilo-za-povrsine-psov-in-mack
Pa je to varno za uporabo pri domačih živalih, otrocih? Vonjave zelo učinkovito odpravlja tudi soda bikarbona.
Ali pa morda kaj takega
https://www.okay.si/izdelek/ecos-naravno-cistilo-za-odstranjevanje-neprijetnega-vonja-500ml/
https://www.biolindo.si/attitude/multifunkcionalno-cistilo-za-povrsine-psov-in-mack
[/quote]
Ti vstopiš v bazen, javno kopališče? Tam je polno klora.
Klor ima to lastnost, da hitro izhlapi. Zadeva se razredči z vodo, premeša, lahko se tudi speni, poliješ/prebrišeš tla in se vsa umazanija “speni” oz odstopi, hkrati se nevtralizirajo vonjave, sploh te organskega izvora.
Res ni treba otrok v tem kopat… in natakni si rokavice
Ti vstopiš v bazen, javno kopališče? Tam je polno klora.
Klor ima to lastnost, da hitro izhlapi. Zadeva se razredči z vodo, premeša, lahko se tudi speni, poliješ/prebrišeš tla in se vsa umazanija “speni” oz odstopi, hkrati se nevtralizirajo vonjave, sploh te organskega izvora.
Res ni treba otrok v tem kopat… in natakni si rokavice
[/quote]
Ehhh, bolj redko, tudi ta klor me niti ne vabi.
Še posebej pri otrocih, psih in mačkih, bi jaz raje vse drugo prej sprobala.
Ona ne uči v nobeni pasji šoli. Ona je neko svoje podjetje ustvarila in se (uspešno) promovira. Tudi na televiziji se je že blamirala. Davljenje, el. ovratnice, zatezovanje in druge metode, ki so zdavnaj že zastarele, ona uporablja kot čisto neškodljive. Pač z bolečino in strahom poskuša doseči vzgojenega psa. Pri tem je pa nevarno ravno to, da psu VEDNO povzročimo stres, ki se samo nalaga in nalaga. Zato psi enkrat (predvsem na stara leta) ugriznejo, ko imajo vsega dovolj, ko je preveč stresa naloženega … Torej dolgoročno samo poglablja problem, in ni to nobena prevzgoja. Predstavljaj si psa, ki je enkrat že ugriznil, potem pa pride na tako prevzgojo. Jaz se ne bi čudila, če se bo ugriz ponovil. Pri tem pa ne prevzgoji lastnika niti za milimeter, kajti prava prevzgoja je v prvi vrsti prevzgoja lastnika, kako ravna z živaljo. S temi “trdimi” metodami je potrebno ravnati karseda previdno in se jih poslužiti res izjemoma in zelo zelo redko. Ne pa kot normalen pripomoček.
V prvi vrsti je potrebno poznati pasjo govorico v potankosti, da sploh vemo, kaj pes z nami komunicira oz. ali laja iz napadalnosti ali zaradi opozorila.
Težava pasjih inštruktorjev v Sloveniji je, ker nimamo nobenega akreditiranega izobraževanja. Zato vsak, ki naredi določene tečaje s svojim psom, zelo hitro uspe pridobiti tudi možnost inštruiranja. Pravih inštruktorjev je malo, večinoma v tujini izobraženih, na žalsot pa imamo tudi kompletna kinološka društva, ki se jih sama kot kinolog sramujem, vendar imajo dovoljenje za delo. Potem pa so tukaj še mediji in ljudje. Mediji že kakih 15 let mečejo v ospredje tega CM pri nas, ljudem so všeč instant variante reševanja težav (nihče ne pomisli, koliko časa so snemali za eno oddajo za to, da v 45 minutah pokažejo srečno zgodbo). Potem pa še ljudje, ki so zelo ignorantski do teme psi: imamo tiste, ki pretiravajo (ena tema danes tukaj) in tiste, ki jemljejo živali kot nebodigatreba. Ljudi z neko zdravo pametjo in razumevanjem, kaj je pes, zakaj ga imamo in kako se skrbi zanj … Pa so v manjšini. Ljudje se ne izobrazijo in ne pretehtajo inforamcij, ki jih dobijo, zato navalijo k prvemu, ki je všečen. Na tak način pridobiva ona svoje privržence. Potem pa na televiziji razlaga, da če gre en pes naravnost proti drugemu, da to pomeni napad …
Najhuje pri omenjeni gospe pa je, da ona niti pol toliko ne obvlada prijemov, ki se jih uči pri CM. Te prijeme je potrebno res zelo dobro poznati in predvsem obvladati, da narediš manj škode in več koristi. Tako kot je ona promovirala svoje delovanje na TV, pa naredi več škode kot koristi pri rokovanju s temi metodami.
[/quote]
Kako si lahko kinolog, če je to nekaj, za kar se lahko samookliče čisto vsak, ki ima 5 minut časa.
Kinologija ni znanstvena veda, študij obstaja sam en nekje v Nemčiji, pa pe to je po moje bolj tiki-tiki.