Imam eno mogoče glupo vprašanje – vem da ima 1 kg maščobe 9000 Kcal, ampak ali je izgubljen kilogram (s dieto in treningom) sestavljen samo iz maščobe? Pri tem upoštevam predpostavko, da ne izgubljam mišične mase (delam dovolj intenzivno vsak dan z utežmi, da vem da definitino ne izgubljam – glede na rezultate – definicijo mišice upam trditi, da pridobivam) – ampak zanemarimo spremembo mišic.
Poleg dnevnega treninga z utežmi imam vsak dan še aerobni trenig (tek zjutraj, kolo zvečer). Izgubljam težo, pa me zanima kako to v teoriji deluje.
Teška sem 58 kg, velika 167 cm. S treninogom dnevno porabim vsega skupaj malo več kot 1.100 Kcal (jutranji trening 600, popoldanski 500 Kcal – merjeno z HRM uro). Poleg tega imam pri hrani (cca 1.000 Kcal pojem dnevno) primankljaja za kakšnih 300 – 400 Kcal (bazalno porabo imam cca 1400Kcal), torej imam na dnevni osnovi do 1.500 Kcal premalo (če sploh razmišljam pravilno), torej bi za en kilogram maščobe rabila šest dni, da bi jo skurila (če bi bile 100% vse kalorije iz maščob – kar pa seveda ne drži, ampak je maščobnih le okrog 25% – se pravi bi rabila 24 dni za skurit 1 kg maščobe?!) . Me res zanima koliko drži tole moje razmišljanje. Sploh pa, saj ne gre vsa poraba kalorij iz maščob…verjetno so tiste kalorije »bolj poceni« – v smislu, da za en kg izgube ne rabiš skurit 9000 Kcal.
Ima kdo konkretno pojasnilo?
Hvala, res bi si rada prišla na jasno.
Wish
Uporabil bom odgovor, ki sem ga dal nekomu, ki jr rekel, da ima 5 dnevni strogi post brez hrane in same pitje predpisanega čaja. Vprašanje je bilo: koliko bom izgubil na teži?
Uporabimo malo matematike:
Če boš dnevno spil par litrov čaja potem boš zelo malo izgubil na tekočini, torej koliko boš lahko izgubil na teži, če zanemarimo pražnjenje črevesja ?
Za izračun bom uporabil približne vrednosti, saj potrebujemo samo približek.
1kg “špehastega mesa” ima okoli 7.700kcal
1kg mišic ima okoli 1.400kcal
Bazalni metabolizem povprečno teškega moškega potrebuje okoli 1500kcal.
Predpostavimo, da v fazi posta ne boš izvajal nobenih fizičnih aktivnosti.
Za potrebe bazalnega metabolizma za 5 dni torej potrebuješ 5 * 1.500 = 7.500kcal
Da bi izračun bil lažji bom predpostavil samo dva vira energije.
Če bi “kuril” samo špeh vidimo, da je 1kg dovolj.
Če bi “kuril “samo mišice vidimo, da potrebujemo okoli 5,3 kg
Predpostavimo, da se poraba brez fizične aktivnosti razdeli v približnem razmerju 75% mišice + 25% špeh. (saj se telo želi znebiti največjega porabnika energije)
Torej 5.625kcal iz mišic in 1.875kcal iz špeha.
5.625/1.400 + 1.875/7.700 = 4kg iz mišic + 0,24kg iz špeha = 4,24 kg
Torej: MIN 1kg, MAX 5,3kg , verjetno se bo izguba bolj nagibala proti MAX, kot je pokazal izračun. Odvisno iz katerega vira bo telo porabilo več energije.
Iz prikazanega primera je lahko razvidno, da je zelo pomembno kaj uporavljamo za vir energije. Če uporabljamo mišice zelo hitro izgubljamo na teži, če uporabljamo špeh zelo počasi izgubljamo na teži.
TO NAJ JE PODUK TISTIM, KI HOČEJO ZELO HITRO HUJŠATI BREZ FIZIČNE AKTIVNOSTI.
Po končanem hitrem hujšanju imamo procent maščobe večji kot v začetku hujšanja. Ker smo večino izgubljene teže pokrili z energijo porabljenih mišic.
Za ostale. Ne pozabite, da je post zaradi zdravstenih težav in ne, zaradi hujšanja.
lp