18-mesečnik ne govori nič
Pozdravljeni
Najprej se opravičujem, če sem temo pred kako minuto že poslala, ampak mi nekaj nagaja internet
Sem mamica 18- mesečnega dečka. Rojen je bil ob roku, bil nekoliko zlatenčen, kar se je s pomočjo lučke uredilo. Drugih zdravstvenih težav nima, imel je le sum na celiakijo, ki pa je bil ovržen.
Sedeti, se plaziti naprej in stati je pričel pri 6,5 mesecih vse v roku 1-2 tednov. Ob predmetih se je samostojno pričel sprehajati pri 9-10 mesecu, povsem samostojno je shodil pri 13 mesecih. Pri hoji mu nikoli nismo pomagali. NAsploh je deček motorično zelo spreten, nobena ovira mu ni pretežka. Je pa vedno v gibanju, kot če bi imel mravljinčke v podplatih
Je zelo družaben deček, ki zelo išče družbo odraslih in otrok, čeprav se v igro z otroci ne zna še povsem vključiti, z odraslimi se lepo zaigra.
Težava pa se pojavi pri njegovem govoru. Čebljati je začel šele okoli 12 meseca, pri 15 mesecih je izgovarjal ma-ma, te-ta, ba-ba, pa-pa, ta-ta. Sami zlogi niso imeli nobenega pomena, le očeta je klical s ta-ta.
Sedaj pri 18 mesecih pa tudi tega ne uporablja več, v zadnjih 14 dneh sicer za račko uporablja ga-ga, za avto tu-tu in petelinčka ki-ki.
Povem naj še, da navodilom zelo dobro sledi (prižgi luč, prosim prinesi- in stvar ki mu jo poimenujemo, pridi sem, pospravi, greva lulat, se gremo kopat,…)predmete, ki jih vsakodnevno uporablja prepoznava, pokaže dele telesa- oči, nosek, usta, lička, ušesa, lase, trebušček, roke, prsti, popek luli in noge. V slikanicah prepoznava predmete.
Z možem z njim govoriva normalno, brez pomanjševalnic, je pa veliko v varstvu pri starih starših, kjer pa v pogovoru z njim redno uporabljajo pomanjševalnice, navkljub dogooru, naj tega ne počnejo- papcat, amčkat, ajčkat, pupcat, slečkat, oblečkat, pojčkat,….
Skratka, mislim da deček na vseh področjih funkcionira normalno, le pri govoru ne.
Ne vem, če sem ga preveč opisala, ampak, res me skrbi, predvsem zato, ker se mi zdi da na področju govora ne le da ne napreduje, temveč celo stagnira.
Na sistematičnem so nam rekli, da dokler stvari dobro razume, ne gre za gluhoto in naj ne skrbimo.
Prosim, če nam lahko svetujete, kako naprej
lp
Gala,
»manjkajo« informacije, kar se je z govorom »dogajalo« do 12. meseca: Npr. kdaj se je pojavilo bebljanje, gluljenje ali do 12. meseca ni bilo nič glasov.
Na razvoj govora in jezika vpliva veliko dejavnikov. Čeprav obstajajo »norme«, je otrokov razvoj tudi individualen. Obstajajo različni stili učenja govora – nekaj o tem na:
Obdobje med 18. in 22. Mesecem je – kar se tiče govora – zelo intenzivno obdobje.
Če gre za govorni zaostanek, je še prezgodaj reči – vsekakor pa je potrebno, da govorni razvoj otroka spremljate.
Opisujete situaicijo/ vaš govor/ otrokov govor ali reakcijo/pomen – npr. kosilo/ Pridi!/ pogleda in pokima/: tako opišete cel dan in večkrat na mesec (mogoče na 14 dni) postopek ponovite. V kolikor boste opazili, da otrok ne pridobiva novih besed (ki so lahko tudi njegove skovanke, deli besed) ali celo »izgublja« besede, ki jih je že imel in v 1 mesecu ne bo večjih ali nobenih sprememb – bo obisk pri logopedu dobrodošel.
icer pa se z otrokom či več pogovarjte, pojte, berite – vse kar že tako ali tako počnete tudi sedaj.
Mogoče na naslednji način:
Upam, da sem vam odgovorila na vprašanje. Če vas zanima še kaj – pa vprašajte.
Lep pozdrav, PetraS
Pošlji oblikovano (09-12-05 16:30)
Hvala za odgovor.
Na vaše vprašanje, kako je bilo do 12. meseca- njegovega oglašanja ne bi mogla opisati z čebljanjem ali gruljenjem, na splošno se je malo oglašal in še to bolj s posameznimi ,,piski,,- iiiii, aaaa, eeee, tako kot v bistvu še sedaj, le da sedaj uporablja še zloge ki sem jih že prej opisala, katere pa je pričel uporabljati praktično čez noč, brez prejšnjega poizkušanja.
lp Gala
Moja mlajša hčerka do drugega leta starosti ni govorila in se tudi ne oglašala s različnimi glasovi. To je bil zelo tih otrok, vendar živahen. Ko je začela govoriti, so bile besede za nas nerazumljive. Razumela pa jo je sestrica, katera je dve leti starejša od nje in nam je večkrat ‘prevajala’. Potem je prišlo obdobje, ko je predmete opisovala in ne poimenovala. Kar ji je v šoli delalo težave. Počitniški prikolici je rekla hišica katero pelješ z avtomobilom na morje in tam stanuješ 14 dni. In še cel kup takih je imela.
No, sedaj je deklica stara 11 let in je ni za ustaviti, tako je zgovorna:).
Smo pa seveda bili z njo pri logopedu, ko je bila stara 2 leti (za vsak slučaj).
Mogoče je res kaj na tem, da fantki pozneje spregovorijo.
Če je vse ostalo kar se tiče razvoja v redu, če vas zaradi drugega kot govora ne skrbi, potem bo, glede na to, da je že spregovoril zloge, vaš sin tudi govoril.
Če pa vas skrbi še kaj razen govora- potem pa mislim, da mu ne smete “dajati časa” v smislu saj bo ali pa bomo videli. Potem morate ukrepati takoj. In iskati odgovore, dokler vas ne bodo strokovnjaki pomirili oziroma dali razlago, s katero boste zadovoljni.
Meni osebno vem, da je žal, da sem poslušala takšne nasvete, ki naj bi me pomirili…..
Naj za spodbudo povem zgodbo moje mame:
Moja mama vse do tretjega (!) leta ni izustila niti besede. Nič. Stari družinski zdravnik je staro mamo tolažil, češ, še siti boste njenega klepeta. Seveda mu nihče ni verjel … To so bili tudi povsem drugačni časi …
No, ko je mama dopolnila 3 leta in 2 meseca je menda lepega dne spregovorila: tvorila je popolne stavke, govorila povsem pravilno.
In kot je napovedal stari zdravnik: vsi smo je večinoma siti, saj ne zna utihniti – kot bi bila navita :-)))
Moj sin je bil star 19 mesecev, ko je šel v vrtec in govoril je par besed – mama, ata. Kar groza me je bila, ko sem slišala 14 dni starejško punčko in 10 dni mlajšega fantka kako sta govorila. Vzogjiteljica mi je rekla, da ni panike, saj je še majhnen.
Potem pa kar naenkrat tam okrog 2 let fantek začne govoriti cele stavke, pa vzgojiteljice meni, joj kako vaš govori, prekaša vse, ki so starejši 6 mesecev.
Danes je star 27 mesecev, govori kot triletnik, z nekaj napakami (ne reče k, g in r).
Tako, da draga gala, jaz še ne bi paničarila, vsaj do drugega leta ne. Za primerjavo je moj bratranec pri 3 letih rekel mama, ata in mogoče še kaj (zelo zelo malo), zdaj bo star 6 let in govori kot razstrgan dohtar.
LP
Barbara