Najdi forum

17 mesečniki

Mene pa zanima kaj vse že počnejo vaši cca 17 mesecev stari navihančki.
Hvala za odgovore!

Draga soimenjakinja,

šele čez kakšnih osem mesecev ti bom znala odgovoriti na tvoje vprašanje:-))), se ti pa vseeno oglašam, da te prosim, če lahko malo spremeniš nick – samo toliko, da ne bo zmešnjav. Na forumu smo namreč že Katarina, pa katarinA in tudi katarina. Da ne bo zdaj še ene Katarine, hehehe.

Hvala in uživaj s svojim 17-mesečnim sončkom!

Katarina

Katarina Prva, sem že mislila, da “naprej bereš”, he he…

Maxi

Katarina sorry

Pozdrav Katarinam!

Naša 18 mesečnica povsod oponaša 4 letno sestrico, pa se tepeta , pa sestavljata kocke (naredi zelo velik stolp), pa pokaže da je lačna in gre v hladilnik pobrskat in nosi na mizo. Pa polulano plenico nese v smeti. Govori pa le mama, pa avto je ava brrrr. Peskovnik in tobogan sta zakon. Pleza čez sedežno, pa na okensko polico,… Knjigice pa je ne zanimajo za gledanje, le za čečkanje in trganje. Hodila je pri enem letu kljub zaostanku v rasti (imela je 3,7 kg ob rojstvu, ob enem letu pa 7 kg)

Sestrica pa je bila čisto drugačna. Peskovnika ni marala ka j preveč, z avtomobilčki se nikoli ni hotela igrati, zelo rada je gledala knjige in poslušala pravljice. Shodila je pri 14 mesecih, pri 18 mesecih je že zelo veliko govorila in znala prvo kitico pesmice Kuža pazi. Koc zelo dolgo ni sestavljala – z veseljem jih je začela šele pri 3 letih in pol. Televizije še sedaj pri 4 letih ne mara gledati veliko, raje gleda knjige. Videokaseto z risanko gleda do cca polovice. Mala 18 mesečnica pa bi že sedaj buljila TV.

Torej, prosim te, ne primerjaj svojih otrok z drugimi, ker to ni pomembno. Dosti je odvisno od karakterja otroka in od tega, ali je edinček ali ima že bratca ali sestrico.

Če pa ti je to vseeno prijetno brati, pa lahko kaj napišeš pa bomo menjali izkušnje. Ali imaš to prvega 17 mesečnika?

Lp. Barbara

Naša navihanka je prejšnji teden dopolnila 17 mesecev.
Trenutno se najrajši igra z lego – duplo kockami, sestavlja stolpe. Ima tudi lego vlak, zna »priklopiti« vagonček in ga potem potiska naprej. Imamo tudi malo morje barvic in pobarvanke, se pa seveda zgodi, da je pobarvano tudi kaj drugega… Zna poiskati in prinesti rumeno (umena) in rdečo (edeta) barvico.
Malo po svoje pove kakšno pesmico – do konca pove samo tisto: ata mama teta stric cuzi muzi popek špric… to je smeha… Drugače se pa samo »vključi« s tisto besedo, ki si jo je zapomnila. Če v pogovoru sliši kakšno besedo, ki ji je znana iz pesmice, zahteva, da zapojemo pesmico. Npr. če sliši besedo ladja, bo zahtevala: adija, pet, pet! – in zapojemo barčica po morju plava… Zvečer je aktualna malo predelana verzija rdeče kapice, ki ji ona pravi »k babici«.
Rada tudi telovadi, seveda pa moramo počepe delati in noge na tleh dvigati tudi vsi ostali. Če kdo zabušava, ga hitro spomni: »ata tud!« ali »babi tud!« Tempo vzdržuje z »ena, da«…
Na kahlico še ne gre, enkrat nam je uspelo »bato« ujeti vanjo, zdaj pa sploh ne zdrži, da bi vsaj par sekund sedela na njej. Bomo pa kmalu spet poskusili, ker se vedno usede v kakšen kot in se začne napenjati, včeraj pa je tudi povedala, da bo »bata«.
Je že nekaj časa sama, s svojo žlico, žal pa ni ena od tistih otrok, ki pojedo vse, kar jim postavijo na mizo. Včasih se res sprašujem, od kod ji toliko energije….
Načeloma spi v svoji posteljici, se pa proti jutru radi vsi skupaj pocrkljamo v taveliki postelji.

lp!
Vanja

16 mesecev

Pove kako ji je ime (KAJA!)
Ponavlja besede kot papagaj
Se na lepem obrne k tebi in vpraša: Kaj? Kaj?
Ima besedni zaklad precej prek 50 besed
Ve kako reče kuža, muca, ptiček, krava, konjiček, osel, petelinček, avto, vlak, …
Tvori zametek stavka: kuža je, avto je, papu bi
Zapoje del pesmice (daj daj srček nazaj)
Te zagrabi za prst in zahteva: “peja, peja” (=pejva ven, na sprehod)
Poskuša jesti z žlico
Se pusti pošiljati v drugo sobo k očiju ali k mami (nesi tole očiju)
Kliče očija po imenu (ne da bi jo to učili)
Spleza na kavč in nazaj dol
Spleza na konjička na igralih pri Merkatorju

Hvala vam za odgovore, moja deklica Ajneja je namreč v vrtcu najmlajša v skupini in mi malo manjka tega 17 mesečnega obnašanja, zdaj pa vsaj vidim da lepo napreduje tako kot vaši otroci, pa saj to sem vedela že prej samo vseeno, saj veste kakšne smo mamice!
Lp Katarina

Žan ima 18 mesecev. Pove kako mu je ime in kako se piše. To isto pove tudi za mamico in očija, ki nisva poročena, pa s piševa vsak po svoje. Sicer poln energije divja okoli!!! Poudarek na “divja”! Zadnje čase rad riše,kroge in črte…ve da se lahko riše po zvezku , ne po knjigicah in sten ah in prav rad včasih ušpiči tam, kjer se ne sme… Zna kar nekaj pesmic, ki si jih zelo hitro zapolni:npr.:Barčica, Ježek, Na planincah,pa tudi take popevke, Ti si moje sonce ipd… Zelo si zapolni imena in obraze , tako da ve za celo ulico, kje je kdo doma, kako je ime čigavemu psu , muci in celo kak avto kdo vozi. Rad ima knjigice in včasih kar sam kako prime , sedi in razlaga pravljice in kaže na sličice. Od živali pa razpozna tudi delfina, noja, nosoroga, krokodila, čeprav najbolj obožuje kravice, račke, prašičke in sploh vse kar se da videti bolj na deželi. Zelo rad pleše, na take melodične popevke, pri babici obožuje narodnozabavno glasbo(kaj čemo, ha, ha…). Rad gre na obisk in sam pove: k babi Neži, ali k babi Mari… Različne stvari ga asocirajo na ljudi. Recimo pri kaki pesmi se vedno spomni kake sosede, ko se peljemo mimo kake gostilne ne pozabi povedat, da je tam z atijem pil sok… No ja, saj vem, vsi mislimo da imamo doma genije. Jaz sem vesela, da je Žan tak kot je in upam da ne bom preveč komplicirala pri Vidu(2 meseca), če pri letu dni že ne bo hodil in potem povedal vse sorte tako kot to počne Žan. Zavedam se, da so otročki različni…

Žana hvala ti za tak izčrpen odgovor, vse najboljše še naprej…

New Report

Close