16 letni pes ima tumor
Malenkost. Ce te se kaj zanima, kar vprasaj in ne poslusaj nebuloznih komentarjev.
[/quote]
Hvala bogu, da ma vsaj nekdo tle malo zdrave pameti. Nikar uspavat, ko se mu po poslabšalo oz.ko kuža ne bo več ” taprav” takrat se razmišlja o tem. Poleg vsega napisanega bi ti jaz priporočala še kakšne dobre probiotike, da kužku okrepiš prebavo.
Samo ne priporocaj ambulante z neizkusenimi polovicarskimi veterinarji. Za kastracije in sterilizacije so dobri, pa se tam jih je 5 v sobi in se obnasajo kot “ajeto”. Ko vse drugo odpove, je treba psa na fakulteto na Vicu peljat. Tam so strokovnjaki. Niso tako custveni, kot na vetpetu (ne bodo jokali s teboj, kot tam veterinarke rade pocnejo, po tem ko so naredile stalo), ampak ti bodo realno ocenili ali se splaca psa zdravit, ali je zanj lazje evtanaziranje.
Psu lahko olajšaš starost tako kot je Pitra napisala. Za to ne potrebuješ veterinarja. Za psa je dnevna doza CBD kanabinoida, 3mg na 1kg telesne teže. Če ima pes 15 kg, primer: potrebuje 3x dnevno uzeti 15mg Cbd kanabinoida. Najbolje v kapsulah, mu ponudil na roki. Po enem mesecu se terapija korigira, če je potreba.
Samo ne priporocaj ambulante z neizkusenimi polovicarskimi veterinarji. Za kastracije in sterilizacije so dobri, pa se tam jih je 5 v sobi in se obnasajo kot “ajeto”. Ko vse drugo odpove, je treba psa na fakulteto na Vicu peljat. Tam so strokovnjaki. Niso tako custveni, kot na vetpetu (ne bodo jokali s teboj, kot tam veterinarke rade pocnejo, po tem ko so naredile stalo), ampak ti bodo realno ocenili ali se splaca psa zdravit, ali je zanj lazje evtanaziranje.
[/quote]
Kar mi v treh letih niso znali povedat v Murglah, so mi na MojVetu povedali takoj.
Ne mislim, da je nada glavna klinika slaba, je opremljena in ima tudi dobre veterinarje, je pa odvisno, na koga naletis in kdaj…
Nam je dr. Roskar povedala tako preproste stvari, brez kompliciranja, da smo stvar resili v nekaj dneh, prej smo se pa 3 leta jajcali v Murglah.
Kje v Murglah?
Kar mi v treh letih niso znali povedat v Murglah, so mi na MojVetu povedali takoj.
Ne mislim, da je nada glavna klinika slaba, je opremljena in ima tudi dobre veterinarje, je pa odvisno, na koga naletis in kdaj…
Nam je dr. Roskar povedala tako preproste stvari, brez kompliciranja, da smo stvar resili v nekaj dneh, prej smo se pa 3 leta jajcali v Murglah.
[/quote]
Zakaj bi ga morali uspavati, če kužka nič ne boli, če se veseli življenja in rad živi? Samo zato, ker je dosegel določeno starost, za katero ti praviš, da je dovolj?
No ja, če tako razmišljaš, je to skregano z zdravo pametjo….
[/quote]
Se en psiho, ki pocloveci zival.
Ce ze za ljudi nismo dovoj humani, da bi jim omogocili dostojno smrt, a smo lahko vsaj za zivali?
Se en psiho, ki pocloveci zival.
Ce ze za ljudi nismo dovoj humani, da bi jim omogocili dostojno smrt, a smo lahko vsaj za zivali?
[/quote]
Čak mal, torej trdiš, da naj bi evtanazirali ljudi, ko dosežejo določeno starost?!
Koliko je to po tvoje? 70? 80? 90? Pri kateri starosti je treba človeka evtanizirat, a bomo humani?
Čak mal, torej trdiš, da naj bi evtanazirali ljudi, ko dosežejo določeno starost?!
Koliko je to po tvoje? 70? 80? 90? Pri kateri starosti je treba človeka evtanizirat, a bomo humani?
[/quote]
Naj bo to lastna odlocitev – ali pa peiporocilo zdravnikov takrat, ko zacne clovek trpeti in mu um odpove. Ampak naj bo dostojno in dostojanstveno.
Ne pa da starcki crkavajo na obroke.
Naj bo to lastna odlocitev – ali pa peiporocilo zdravnikov takrat, ko zacne clovek trpeti in mu um odpove. Ampak naj bo dostojno in dostojanstveno.
Ne pa da starcki crkavajo na obroke.
[/quote]
Ooo, ne vleci se zdaj ven!
Zgoraj pišeš, da bi uspavali povsem živega in funkcionalnega psa, le zato, ker je star!
Ter kako bi morali evtanazirati tudi ljudi!
Koliko stare?! 70? 80? Kje bi določili starostno mejo?
Pri psu ti je očitno 16 let že preveč za živet!
Ooo, ne vleci se zdaj ven!
Zgoraj pišeš, da bi uspavali povsem živega in funkcionalnega psa, le zato, ker je star!
Ter kako bi morali evtanazirati tudi ljudi!
Koliko stare?! 70? 80? Kje bi določili starostno mejo?
Pri psu ti je očitno 16 let že preveč za živet!
[/quote]
OK, bi stevilko? pri 95 rojstnem dnevu, razen ce placas 100k na leto za oskrbo.
Zadovoljno?
OK, bi stevilko? pri 95 rojstnem dnevu, razen ce placas 100k na leto za oskrbo.
Zadovoljno?
[/quote]
Moj pradedek je pri 95 cuval ovce. Od 99 pa vse do smrti pri 104 se je ukvarjal s cebelarstvom. Umrl od starosti, lezal kak mesec. Dedek podobno, le da je umrl pri 98. In ti bi ju evtanizirala pri 95?! Resno???
Predlagam, da se obrnes po nasvet tudi pri kaksnem drugemu veterinarji.
Moj primer: Pri moji psicki pri bozanju sem zacutila bulo. Imela je tumor na mlecnih zlezah. Stara 10 let.Takoj sem jo odpeljala k svojem veterinarju…da ji neke tablete, ki naj bi zmanjsale tumor, te tablete ga niso zmanjsale nic. In pri naslednjem pregledu mi recejo naj pac uzivam z njo dokler je. Da je stara, da ima povecano srce…pa bla bla bla. Celo niso bili sigurni, ali ima ze zasevke na pljucih.
Poklicala sem se na drugo veterino, poslala rentgen pljuc. Dobra veterinarka me poklice nazaj in pove, da pljuca so cista in, da je srce v mejah normale.
Sli sva na pregled. Dobila ponovno tablete za zmanjsanje tumorja. Povedala sem, da ji je ze jemala. Veterinar je povedal, da tiste tablete delujejo samo v kombinaciji z enimi drugimi. Torej ni jemala pravilno zdravila. Psicki se je res zmanjsal tumor. Pregled srca je bilo skoraj ok. Razen ena zaklopka. Vsako leto bova imeli pregled srca. Trenutni ni nevarnosti.
Potem so jo operirali. Rez je bil res velik, ker so ji med operacijo vidli se drugje neke izrastke. Ene dva dni po operacoji je bila bolj mirna, saj tudi ljudje smo. Zdaj je 4 mesece po operaciji in je zivahna. Ce bi poslusala prvega veterinarja, vprasanje kaj bi bilo danes. Vedno, ko je kaj hujsega se obrnite na posvet se z drugimi veterinarji. Vso sreco.
Imamo 14 letnega kužka, naša največja sreča je in sem že dejala, da ko bo zbolel, ga ne bomo matrali, vsi skupaj ga bomo doma obkrožili in veterinar mu bo dal injekcijo in tako se bomo poslovili. Da nam bo počilo srce, da bomo trpeli kot še nikoli pa ni potrebno pisati, ker že zdaj jokam , ko to pišem…ob koncu njegovih dni mu vse olajšajte in predvsem zadnji dih…bodite ob njemu, ne zapuščajte ga. Lahko si naročite veterinarja na dom in lahko ga pokopljete doma, pogoj je le meter globoko. Želim vam, vsem nam, ki imamo starejše živali, da jih bomo imeli še dolgo ob sebi. Ko in če pridejo njihove zdanje ure, pa naj bodo živalim v uteho to, da smo z njimi, ne puščajmo jih takrat same, ker nas najbolj potrebujejo!!! Držimo se!
Torej dobiš diagnozo, da ima pes tumor v glavi in ga uspavaš? Ali kronično odpoved ledvic, pa ga uspavaš? Mogoče revmo, sladkorno ali šum na srcu in psa uspavaš?
Naša je s tumorjem v glavi živela še 3 leta po tem, ko je bil odkrit in pod “živela” ne mslim, da je le dihala in da smo jo hraili po slamici, ampak je bila aktivna in živahna, jedla vse normalno, tekla vsak dan kljub častitljivi starosti. Sosedova je z bolnimi ledvicami živela še več kot 5 let! Vi bi pa psa uspavali, ko zboli?! In KAO bi se vam trgalo srce! Ma, mrš nekam goveda neumna!
Oprosti, “Ne glupiraj se”; jaz pa popolnoma razumem prejšnjo uporabnico in njen post! In se podpišem pod njega!
Jaz imam psico staro 15 let. V zadnjih mesecih je zelo opešala! Ok, to da je slepa, gluha, opešana in dementna že nekaj časa – ni panike. Sem (oz. smo se) se navadila….
Sedaj se je pridružila inkontinenca. Pa ni panike. Brišem lužice in pospravljam občasne kakce.
Nagradno vprašanje: Kaj narediti, ko/če bo šlo na slabše??? In to bo šlo; je le vprašanje časa…. Jo podvreči vsem možnim preiskavam??? S predpostavko, da je psica dementna in se povsod, razen doma, počuti ne-varno (hiperventiliranje, živčnost…). Že tako ali tako ni nikdar oboževala vet ambulant in so jo takšni prostori ziiritirali.
Odločila sem se tako (in tako tudi čutim): dokler bo tako kot je sedaj, je nekako zadovoljivo…. Res ji posvečam maximalno časa. Da se cartava oz. da čuti, da sem zraven. Se prilagajam njenim potrebam. Ji poskušam olajšati dnevne/tedne, kot najbolje vem in znam.
A ko bom začutila, da v njej ni več iskrice življenja; ali da jo nekaj boli – lej, takrat ne bom razmišljala! Kakšne preiskave??!?! Ne, takrat bo sledila skupna pot v vet. ambulanto. In stala ji bom ob strani, ko se bo/va poslavljala/li….