Živijo!
Jaz sem punca, sem stara 13 let, visoka sem 165 tehtam pa 60 kg…sicer sama sem bila od 6 leta naprej bolj okrogla. Imam kar srečo za nobenega nisem debeluška (sošolci me ne zafrkavajo itd). 4krat na teden imam treninge (po 2 uri oz. 1uro in pol), rada se ukvarjam s športom in sem kar dobra. Ne jem veliko sladkarij (na dva dni kaj sladkega). Verjetno je moja napaka ravno v tem, da iz dolgega časa jem, ali pa jem ko sem živčna. Shujšala bi rada zaradi sebe in ne zaradi modnih muh. Nikakor se ne morem navaditi na zajtrkovanje, prvi obrok je šele v šoli ob 10hkosilam pa okoli 3h ko pridem iz šole. ob 6h imam treninge tako da jem lahko večerjo šele okoli 8h da bi jo jedla pred trenigom pa ni mogoče: sita sem še od kosila, pred treningom na smem jesti ker na trengu nemorem dalat s polnim želodcem. Želim si shujšati do poletja ker me je sram, ko sem v majici se moje kile na poznajo toliko in sem še kar luštna v kopalkah pa je to drugače. Ob enem pa bi rada poleg hujšanja pridobila tudi kondicijo. Mama me podpira pri zdravem načinu gibanja a nima ideje kako bi si pridobila približno 7kil manj..
Hvala za odgovore..
Lp
Hvala alaja…Se bom potrudila in pridno jedla zajtrke ter večerje…z današnjim dnem pa sem se odpovedala tudi sladkim in pojem milk šnito al kaj podobnega le ob sobotah al pa pač med tednom če je kaj takšnega (prraznovanje…) …. trudim se tudi z žitaricami 🙁 Gibam se pa itak vsakodnevno..hvala…če ima še kdo kakšen predlog se priporočam..
Lp
Full pretežka:Res imaš kar nekaj kg…..svetujem ti da bi malo tekla na 2-3km vsak dan oz. vsak drugi dan.Ne jej toliko sladkarij saj se ti tukaj zelo pozna…jej veliko zelenjave ter sadja 3-4krat tedensko zaužij meso ki sicer naj bi imel manj maščobe res se je izogibaj…zagovgot bo kakšna prijateljica šla s tabo na sprehod ali se rolati,kolesariti,teči,pozimi smučati drsati ali sankati…..Poleti pač čim več plavanja in kolesarjenja….med vsakam počitnicam idi enkrat na kakšen hrib…..Če ti to nebi delovalo pa pojdi na kakšno dieto…Več ti ne znam pomagati… 🙂
uff nevem če ji bo ratalo tečt … odvisno koliko je kaj aktivna pri telovadbi…
če ti ne rata….
najprej prični hodit 2km, če nimaš šole predaleč, pejdi peš, s kolesom, rolerji… kamorkoli peš… sprehajaj psa.. če ga nimaš reci mami, bratu, prijateljici da greste na sprehod, vsak dan! Čez mesec dni boš ta 2km že pretekla!!!!
TOREJ
1.GIBANJE začni zmerno počasi, iz dneva v dan boš lahko več naredila.
2. HRANA Jej večkrat na dan, zjutraj se najej! In sicer naj bodo to kompleksni hidrati (ovseni kosmiči ali kos črnega kruha) v kombinaciji z beljakovinami. če si še lačna, vzami še eno pomarančo, banano.. V šolo s vzami eno sadje… pojej malico kar dobiš v šoli, kosilo meso, jajca, ribe (beljakovine) in POLNO ZELENJAVE, SKLEDO SOLATE, da te bodo nasitili, brez kruha če se le da, saj boš gotovo kruh imela že za malico v šoli in zajtrk, če ne gre….vzami le en kos, stehtaj največ 30-50g,.. v drugi polovici dneva pa brez kruha in hidratov… za popoldansko malico… spet kakšno sadje ali jogurt, kos sira, rabiš namreč tudi maščobe, večerja pa poizkusi samo beljakovine spet meso, jajca, tuna, skuta in solata
za vmesne obroke torej jej sadje, jogurt (ko se boš na to navadila, lahko nadomestiš s čim drugim) če si lačna prehitro pojej spet sadje…sčasoma se bo želodec navadil in zožal… če boš imela testenine za kosilo, naj mami kupi tiste graham! in tisti dan pojej mal manj sadja in kruha… testenine samo s paradižnikovo omako oz. zelenjavo jej in 1x tedensko, riž basmati ipd.
2. NAJPOMEMBNEJE PA JE – PIJ VODO (črtaj vse sokove, tudi tiste 100%,cedevito, karkoli), po želji si stisni notri limonin sok. Posladkaj se 1 x tedensko z Deitom, Stilom, če je res sila…. sicer pa res navadi na vodo, malečk soli ali limone notri…
glede na to, da si mlada…vezana na šolske obroke in domače je to zelo poenostavljen “jedilnik” … upiraj se sladicam… če že spackaj kaj sama doma… npr. 1 banana, 1 jajce, narediš palačinko na teflonski ponvi, brez sladkorja… maščobe pa ravno za premaz ponve… ali pa vzami kos jedilne črne čokolade.. sčasoma boš začela eksperimentirati in prebirat na spletu kaj je boljše… posvetuj se s starši in mamo prosi naj kuha s čim manj maščob in zdravo ter naj ne kupuje nezdravih stvari, ki bi te po nepotrebnem mikale..
sama sem shujšala 13 kg in imam zdej 90 tako kot ti… vendar je bilo zadnjih 25kg posledica sedenja na faxu in v službi in ne gibanja
KRUH je običjano največji sovražnik, lahko pri tebi ni… jaz ga pač obožujem… pogruntaj, kaj največ obožuješ in koliko kalorij ima…. in to omejit… privošči si vsako nedeljo pregrehe…kos torte ali kos pizze.. če ti bo lažje…sčasoma tudi to ne bo več treba…
glavno je da si ne omisliš nobene diete, ker na dolgi rok ne delujejo, samo črtat je treba nezdrave zadeve in enostavne hidrate (bela moka) … ne se preveč omejevat, ker si mlada in boš po nepotrebnem preveč obremenjena… ko se bo hujšanje ustavilo pa ne obupaj ampak preberi kaj o tem na spletu… cik cak diete ipd, zmanjšanje porcij, tehtanje in štetje kcal, da se preveri ali smo jih dejansko zmanjšali (tudi sadje namreč ni nedolžno, ampak za začetek in nekompliciranje bo odlično)
potrebna je samo vztrajnost..
Upam, da ti rata… potolaži se kaj na forumu, ko boš mela slabe dni… skuhaj ali si speči si kaj finega, zdravega, ko ti bo hudo…. najdla boš ogromno odličnih receptov… in če narediš sama lahko tudi sešteješ koliko kcal ima kos peciva… jaz si ga spečem iz pirine moke, da ga imam cel teden za zajtrk neposredno po telovadbi… tudi posladkati se je treba, sadje včasih ne zadošča…
Glede na to, da imava enako kg, te popolnoma razumem, zato mi je še težje brati, da si tako mlada… sama sem bila pri tvojih letih na 67kg, pa sem bla vsa nasrečna… in ni in ni šlo z dietami…. tu je predvsem napaka staršev… ki namesto, da bi pomagali, ti kvečjemu predlagajo kako nemogočo dieto…ali še slabše, da si nabaviš sam dieto in ti dovolijo jo izvajat, namesto, da bi cela družina pomagala in začela furat bolj zdravo prehanjevanje…. ki z 1x-2x tedenskimi pregrehami sploh ne zgleda kot dieta…ni hujšega kot se držat nekega rednega jedilnik vsak dan… ali pa še huje, ko si izbirčen kot jaz in ti nič ne paše…. Jaz sem najprej 5kg shujšala v 2 mesecih samo z odrekanjem kruhu in beli moki..še vedno sem si ga privoščila 1x tedensko… pa se mi ni zdelo, da bi se čemurkoli odpovedovala…ravno tako sem jedla čevapčiče na pikniku in lepinjo…ampak to je blo 3x v dveh mesecih….doma sem pa čevapčiče brez kruha jedla…zdej pa mal več kot 2 mes. štejem kcal in delam vadbo Insanity in je šlo dol še 8kg… pa še to je preveč… ampak ker sem doma imam čas si pripravljat zdrave in lahke obroke in jest na 2-3h.. jeseni se bo vse upočasnilo… še novembra 2012 sem pretekla samo 400m in skoraj izdahnila (ni mi bilo jasno, kako sem nekoč pretekla en km ali cooperja), aprila sem začela ponovno s tekom -1x tedensko in prišla že na 4km v 30 min, med letom pa sem hodila na vadbo TNZ
Srečno! Začni počasi, korak za korakom, nikamor naj se ti ne mudi…. pa poročaj kaj!
ps: sama sem sprobala zeljnato dieto in ločevalno 90 dnevno dieto in še par drugih, ki se ne spomnim imen..vse take npr. 5kg v enem tednu… prvo, jih je težko držat dosledno in nobene nisem sfurala do kocnca…ločevalno sem končala po 2mesecih z 12kg minusa se mi zdi… bila sem v srednji šoli ampak je šlo vse nazaj gor in še več…
obupanamami, 04.11.2007 ob 10:31
Pozdravljeni,
jaz pa rabim nasvet kako naj pomagam shujšati našemu še ne 12 letniku, ki ima vsaj 10 kg preveč. Zdaj smo se v družini dogovorili, da mora vsak dan na daljši, malo bolj hiter pohod, pa večerje smo omejili tako,bo zadnji obrok, ki pa bo le sadje, pojedel do 18. ure, po tej uri pa nič več. Popolnoma smo prepovedali sladkarije, razne prigrizke (čips, palčke…), pa pijača bo samo voda. Ali mislite, da smo zastavili prav in nam bo uspelo, oziroma prosim za vaše nasvete, kako bi se vi tega lotili.
lp
Pozdravljeni, moj otrok ima enake težave, na spletni strani smo našli 6 vaj za izgubo 5-ih kg v enem tednu, nismo še probavali (nameravamo)… https://pin.it/3f1JP5n