Nočem pametovati, a ko sem se jaz borila s kilogrami že kot otrok, nisem vedela kako in kaj. So pa me starejši vedno kregali, da naj ne jem toliko. A moja mama je pekla štrudle in potice, pa …., pa mi je prepovedovala jesti, a po drugi strani je bila užaljena (velja tudi za obe babici), če nisem jedla. Vsi so bili pretežki, vsi so lahko jedli, le jaz nisem smela. Sem pa na skrivaj!
Hočem povedati, da mora pri tem sodelovati vsa družina. Kot pri alkoholikih. Malo čudno bi bilo, da bi bil alkohol vedno doma na mizi, če je pri hiši alkoholik! Saj tudi odraslim ne bo škodovalo, če bodo jedli zdravo in dajali še zgled otrokom.
Poleg te, omenjene oddaje, je bila še ena, italjanska. Tam so pokzali primer dveh družin. Pri prvi se je cela družina prilagodila hujšajočemu otroku, tako pri hrani kot gibanju – uspešno! Pri drugi družini pa so samo otroka silili v dieto in gibanje – seveda – fiasko!
Ne morem, da se nebi javila še enkrat.
Z mojim sinom sem poizkusila praktično vse kar mi je bilo dano. Od Stične, do bioenergetikov, psihologov itd.
Rezultati so bili resnično samo z zgoraj omenjeno metodo oz. še vedno smo na programu in to je edina stvar, ki je delovala pri mojemu sinu.
Res je veselje sedaj pogledati sina, ko ima nasmeh na obrazu, ker končno lahko kupi oblačila po svoji meri brez da bi morala nositi nova oblačila k šivilji, končno ima samozavest in najboljše je pa da je imel celo randi. Tiste mame, ki imate prekomerno težke otroke boste že vedele o čem govorim.
Če lahko kateri pomagam s svojo izkušnjo me lahko pokličete 031 606 902
Pa upam, da se razne cvetke ne bodo našle in planile po meni, da delam reklamo ker s svojim otrokom se ne mislim “prodajat”ampak vem kako je staršu ko poizkusi vse in ko gleda svojega otroka nesrečnega.
Živi in pusti živeti.
Pozdravljeni!
Tako, kot sem videla, da so nekateri že omenili Stično, se tudi jaz pridružujem temu. Moja mlajša brat in sestra sta tudi šla poleti v Stično, pa je imela sestra enak problem, brat pa še veliko preveč kilogramov, ampak res deluje. Tako da predlagam, da greste do osebne zdravnice,kjer se glede tega pogovorite, in seveda mora otrok sam privoliti v to, ne smete ga prisiliti, tako da je pomembno, da se doma že prej z njim pogovorite, mu razložite, da to ni nič takšnega, da je tam tudi veliko drugih otrok,…
Ker mislim da s tem, da mu določeno hrano prepovete, samo še poslabšate stvar ( tako je bilo tudi pri nas doma, pa sta začela hrano skrivaj ” kradet “, tako da ni bilo učinka ). In tako je vse to počasi pripeljalo do Stične. In rezultat? Oba sta bila zelo zadovoljna, se držita tega, seveda pa je pomembno, da tudi cela družina sodeluje pri temu, da greste skupaj na sprehod, se spremeni način kuhanja, itd. Ker ne moreš delati to, da otroka prikrajšaš za določeno hrano, ki jo ima rad, sam pa se “mastiš” pred njim. In še to: brat in sestra sta prišla nazaj s takšnim znanjem glede hrane, da stoj in glej! 🙂 Res jih veliko naučijo, pišejo dnevnik prehrane, popite količine tekočine, gibanja, …
In res moram pohvalit ta način, tako da res zelooooo priporočam. Morda je to res težak korak za celo družino, ampak se splača – tudi vaša kondicija izboljša 😉
Če vas pa še kaj zanima, pa vprašajte 😉
Lp
– veliko gibanja (kak šport, ki te veseli, kolesarjenje, hoja, tek, rolanje,…)
– zdrava prehrana (veliko zelenjave, sadja, črn kruh, polnozrnate testenine, rjav riž, pusto meso, oreški, čim manj sladic).
Zavedati se moraš, da se še razvijaš in rasteš, zato tvoje telo potrebuje veliko (pravilnih) hranilnih snovi. Zato ne delaj raznih drastičnih enostranskih dijet!!! Jej zdravo hrano, povečaj gibanje in uspeh bo tukaj. Ne pričakuj pa cilja v enem ali treh mesecih, ker bi to bilo zate nezdravo!
Jej veliko sadja in zelenjave, nekaj mesa, oreščkov, mlečnih izdelkov in se vključi vsak dan v kako športno dejavnost. In se veliko gibaj na zraku, čim manj za računalnikom. Pa nujno se pogovori s starši, da se dogovoriš z njimi kako in kaj in če nimata dosti znanja, bi se bilo dbro pogovorit z zdravnikom in kakim trenerjem, ampak nekom z veliko znanja.
Pa ne bo šlo hitro… Čisto počasi, zato se ne obremenjevat s težo, amapk uživaj v dejavnostih, ki jih izbereš. Pa seveda pica, kokakola, pomfri ipd. – prepovedano. Tudi šolske obroke bi jaz zamenjala s kakimi bolj zdravimi v dogovoru s starši in mogoče se da zmenit z zdravnikom, da ti napiše, damoraš imeti posebno malico. Tudi preveč kg je bolezen, na nek načun in tiste štručke in pice v šoli ti ažl ne naredijo nič dobrega.
Okey sm punca stara 13 let. In sm shujšala za 20 kil bila sm malo pretežka no zdaj imam 46 kil in visoka sm 164cm.. dosti ljudi mi govori da sm presuha ampak jst se imam še vedno za debelo.. Posledica mojega hujšanja je bilo bratovo grdo obnašanje do mene kot npr.(poglej se kaka si,prašič,svinja).. Jokala sm usak večer in se počutila nagnusno, debelo,grdo. Nazačetku mojega hujšanja so moje kile same šle dol a potem sm začela bolj gibati in manj jesti v večjih obrokih. zdaj jem bolj zdravo otpovedala sm se slatkemu ter beli moki. Rada jem žitarice,sadje,mlečne izdelke v normalnih količinah. No moj problem je da se bojim da se bom zredila tega pa NOČEM. Usi me silijo naj jem več a jst nočem jest. kaj naj nardim??? Usi se bojijo zart mene a jst imam ubčutek da če bom malo več pojedla, da se bom zredila!
Mama ga je slišala a ni pomagalo tudi če mu je rekla naj neha… Ubistvu mu je rekla na zelo lep način grše je govorila takrat z mano kot z bratom, zato sem v tistem obdobju bila tako jezna da zanalačš nisem jedla. Drugače z mamo se pogovarjam in ji zaupam že od malega. Z bratom imam zelo čuden, grd odnos zaradi besed katerih ki mi jih je govoril. No uglavnem od lanskega leta sem shujšala 20 kil no zdaj jih imam 45 in visoka sem 160cm jaz se imam še zmerem za debelo. No meni je čudno, da sem morala zdravniku ,učitelji u šoli me opazujejo koliko pojem in kdaj zaradi mojega hujšanja? usi mi govorijo da to ni normalno ampak meni se zdi normalno. Zakaj ne bi smela pri 13 letih shujšati? vem ker rastem tako mi usi govorijo kaj to pomeni da potem moreš bit celo otroštvo debel ali kaj? Ubistvu moja prehrana je taka: ne jem bele moke in sladkega, ogljikove hidrate jem samo 1 na teden po 5 uri ne jem več. Učasih jem samo zajtrk in potem nič več.. moje telo se je navadilo na tolikšno količino hrane tako da mi ni več težko ne jesti dosti. JA pa še nekaj zdaj mi moj brat govori da sem neumna, da tako jem in da še hujšam. pravi da bom imela na konco dve kile nerazume pa da je on kriv za to.
glede na njeno starost samo to —-> normalno zajtrk, kosilo, večerja (najpozneje ob 18.oo) vse naj je z zmerno količino, odpove se naj sladkarijam, belemu kruhu in testeninam. pije naj samo navadno vodo (niti tiste z okusom ne) in seveda ČIM VEČ GIBANJA. vsaj 30min na dan. (tek,plavanje,trebušnjaki,hitra hoja,kolesarjenje,…) zvečer ima naj večerjo kot so naprimer jajca,navadni jogurt,ribe,meso.