Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija 10 mesečnik

10 mesečnik

Spoštovani,

rada bi vam postavila več vprašanj:

1. zanimajo me vaše izkušnje, mnenje o odobritvi podaljšanja porodniške pri diagnozi hipogamaglobulinemija. Otrok je star 10 mesecev, cepljen še ni bil, vrednosti na zadnjem pregledu so bile IgG 2,5 g/l (IgA in IgM so OK). Doji se še delno. Ali je možno, da mi zavrnejo podaljšanje?

2. Pri naslednji stvari, ne vem, če mi sploh lahko pomagate – pri uspavanju otroka (izgleda tako, da moram ležati zraven njega in ga božati), me sin stalno ščipa po obrazu (po očeh, ustih, nosu, licih). Če mu držim roke, se predrami in joka. Tudi NE s strogim glasom ne pomaga; čeprav mislim, da tega ne počne “zanalašč” temveč podzavestno. Je pa zelo moteče. Ali lahko sploh kaj naredim?

3. koliko ur naj bi spal 10 mes. otrok ponoči? Mi smo na 8, 9-ih urah. Potem bi pa podnevi vse nadoknadil (spi v povprečju dvakrat po uro in pol ali več). Že več kot mesec dni se trudimo, da bi mu ta ritem vsaj delno spremenili (čez dan ga zbujamo, da bi bil bolj utrujen zvečer – vendar se ponoči spanje nič ne podaljša, je pa zato naslednji dan še bolj utrujen,….). Zanima me, ali ga je pametno zbujati podnevi ali to ni ravno priporočljivo?

Najlepša hvala za vaše odgovore.

Dobro jutro, Alja,
običajno mamicam, katerih otroci zaradi hipogamaglobulinemije niso bili cepljeni, porodni dopust podaljšajo. Odvisno je od vrednosti imunoglobulinov na zadnji kontroli in mnenja alergologa, če lahko začnemo s cepljenjem. Ko alergologi povedo, da je cepljenje možno začeti, bo trajalo vsaj 3 mesece, da dobi 2 bazični dozi, za vse tri pa 4,5 mesece. Če bi vam komisija podaljšanje zavrnila, potem vam ostane še pritožba, z vsemi mnenji alergologa, pediatra, izvidi, tudi infektologa. Kar vztrajajte, vaš otrok nedvomno potrebuje mamico še 3 mesece dlje, kot ostali.

Kar se uspavanja tiče, je bolj problem. Vsak otrok si nekako najde način, pri katerem se najlepše uspava. Vaš pikec verjetno nima dudice in tudi prstka ne sesa (hvala bogu). Nekateri se vlečejo za ušeska, drugi navijajo laske, spet tretji imajo spančka. Vaš pikec pa je našel vas, ker ste bili verjetno vedno tam. Poskusite vaš obraz nadomestiti s kakšno igračko, ki je topla, mehka, vendar bo to kar dolgotrajna zadeva. Če vam ravno ne povzroča modric zaradi ščipanja in če uspavanje ne traja predolgo, potem počasi zamenjujte objekt zadovoljstva. Torej počasi mami odmika svoj obraz in “podstavlja” nekaj drugega.

Meni se vaš ritem spanca zdi primeren. Tako majhen otrok ponavadi še potrebuje 2 dnevna spanca, ponoči pa potem spi, kolikor pač potrebuje. Celo 12 in več mesečni otroci pogosto v vrtcu spijo še en dopoldanski spanec, ker ga rabijo. Nekje po 15 mesecu ali do 18.meseca pa ga opustijo in imajo le še enega. Odvisno od otroka, eni prej, drugi kasneje.

lp
Tanč

Lp (še vedno) Tanč; Pediater je odvetnik otroka. Vedno se vpraša: "Ali je to in to za otroka dobro?" ne glede na interese, mnenja, prepričanja drugih.Everything will be OK in the end. If it`s not OK, it´s not the end yet. In seveda: UPORABLJAJTE ISKALNIK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ISKALNIK JE ZAKON!!!

New Report

Close