10{251650fec493513d43f5f7e2e3c06088e951719f74e82177f89b8bb705212ec9} advantan
pozdravljeni
šele prvi dan sem na vašem forumu in vas že zasipam z vprašanji
že prej sem pisalao dermatitisu in imam sedaj še podvprašanja
– kaj menite o uporabi 10% Advantana v belobazi? ali je smiselno mazati obrazek 1x tedensko oz. po potrebi, ko se pojavijo pikice?
jaz sedaj ne vem ali naj jo že namažem ali počakam, da se ji telo sčisti, če gre za alergijo na mleko
– punčka ima enake pikice tudi po rokicah – to je po prstkih, ki jih vedno gloda
ali je možno, da je to vse samo zaradi sline???? (vse samo da ni alergija 🙂
– kaj menite o uporabi karitejevega masla za otroke ali je primerno za obrazek in temenca???
– ali naj zahtevam od dr. da punčko pošlje na testiranje? stara je 2 meseca
hvala za odgovore in lp
Spoštovana Kaja27,
razredčeni Advantan je v redu krema, če jo uporabljamo za to, čemur je namenjena. Jaz dvomesečne punčke po obrazu ne bi mazala, saj je izpuščaj pojavlja kot “čiščenje kože, akne novorojenčka” in mazanje s kortikosteroidno kremo ni potrebno oziroma bi bilo celo škodljivo. Morda upobite Bepanthen s cinkom, pa bo gotovo bolje.
Če ima enake pikice tudi po rokicah, potem bi morali pogledti v usta pogledati ustno sluznico in jeziček, če nima morda soor v ustih.
Karitejevo maslo pridobivajo iz plodov (lešnikov) drevesa Mangifolia, ki raste v centralni Afriki. Vsebuje visoke koncentracije naravnih maščobnih kislin, ki koristno delujejo pri obnavljanju poškodovanih kožnih celic in zmanjševanju gubic. Karitejevo maslo pronica globoko v kožo, kar močno pripomore k ponovni elastičnosti kože. Kot sem si pogledala na netu, ga zelo hvalijo, nisem pa našla nobenega podatka o uporabi pri otrocih, tako, da vam ne morem svetovati. Vprašajte v lekarnah.
Kar se tiče testiranja: veste, tako kot ni vsak kašelj astma, tako tudi ni vsak izpuščaj alergija. V starosti 2 mesecev je ob odsotnosti drugih znakov (izguba teže oziroma nenapredovanje na teži, siten, jokav, nemiren otrok, odvajanje čudnega blata-sluzasto, krvave nitke, driska, suha hrapava koža …) popolnoma nepotrebno. Če v družini nimate alergij, potem na to pozabite, ne obremenjujte se in uživajte z vašim otročičkom.
lp
Tanč
mala ima res bel jeziček, ampak je pediatrinja pregledala in povedala, da ni soor, ker drugje ni nobenih belih pikic razen na jezičku, tudi rita je zdrava občasno ( v 2 mesecih 3x) dobi rdeče pikice, tako da ne vem kaj storiti
za obrazek sem pa pisala že pod temo atopični dermatitis ali kaj in ste napisali da gre verjetno res za alergijo na kravje mleko, tako da sem sedaj še bolj zmedena,
ali menite da je to le bolj intenzivno čiščenje kože???
Draga kaja27,
običajno ne gledam po temah, če mi je kdo že kaj napisal. Če pa vprašanje nadaljujete, je bolje, da kliknete prejšnjo temo.
Vsak odgovor oblikujem pač glede na podatke, ki jih posredujete v enem vprašanju. Ko sem sedaj šla pogledat še prejšnje vprašanje, imam seveda na voljo dosti več podatkov. V odgovoru pa sem vam napisala, da bi LAHKO to bila alergija, kar pomeni, da brez pregleda in testiranja lahko samo svetujem, kako bi vi morda to razrešili (opustitev kravjega mleka iz vaše prehrane …). Ne morem pa diagnoze postaviti preko računalnika.
Poskusite z dieto brez kravjega mleka, po obrazu pa jaz vseeno ne bi mazala s kortikosteroidom 2 mesečnega dojenčka, ampak bi čakala, da izpuščaj mine (po dieti, ali po Bepanthenu).
Ne bodite zmedeni, vse se bo uredilo. Tudi možna alergija na kravje mleko. To diagnozo tudi ne postavimo čez noč, gre za skupek znakov in opazovanj, ki skupaj postavijo sliko in sum na alergijo. V to sliko pa vsekakor spada zavračanje dojenja(če mati uživa kravje mleko), suha in hrapava koža z izpuščajem za ušeski, pod vratom, na zapestjih, na stopalcih, lahko tudi izpuščaj po trupu, občasno sluzavo blato, lahko krvave nitke, predvsem pa neješčnost in neuspevanje na telesni teži, nemir, jokavost (ker ga srbi). Kamenček v sliko prispeva tudi podatek o družinski obremenitvi.
Torej, če vsega tega nimate, potem se pač sploh ne obremenjujte z alergijami. Počakajte, opazujte. Največ, kar v tem trenutku lahko storite je, da uvedete dieto brez kravjega mleka in izdelkov ter opazujete stanje kože. To bi naredil tudi vaš pediater, če bi sumil po izgledu in poteku in napredovanju na telesni teži na alergijo na kravje mleko.
lp
Tanč