Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Osebe s senzornimi ovirami 1.mednarodni kongres gluhoslepih v Ljubljani

1.mednarodni kongres gluhoslepih v Ljubljani

Spoštovani!

Društvo gluhoslepih Slovenije »DLAN« organizira 1. mednarodni strokovni kongres na tematiko gluhoslepote, ki se bo odvijal, v soboto, dne 23. septembra 2006, v prostorih Društva vojnih invalidov Ljubljana, na naslovu Malenškova 1, Ljubljana.

Kongres obravnava eno najmanj znanih tem v Sloveniji – gluhoslepoto in posledice, ki izhajajo iz te invalidnosti. Gre namreč za istočasno poškodbo sluha in vida, v tolikšni meri, da osebi povzroča težave v vsakodnevnem funkcioniranju, kljub uporabi pripomočkov za gluhe ali za slepe (slušni aparat, polžkov vsadek, očala, leče). Zaradi hkratne poškodbe sluha in vida govorimo o specifični populaciji, ki se ne more posluževati storitev, ki so namenjene samo gluhim ali samo slepim, temveč potrebuje posebno prilagojeno pomoč.

Ob tej priložnosti nas bo pozdravil predsednik države dr. Janez Drnovšek, pozdravni govor bosta imela tudi predstavnik Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve mag. Cveto Uršič in županja Mestne občine Ljubljana gospa Danica Simšič.
Gostili bomo Sanjo Tarczay, predsednico Udruge gluhoslijepih osoba »DODIR« iz Zagreba, ki je hkrati tudi predstavnica gluhoslepih oseb v Evropi in članica izvršnega odbora Svetovne zveze gluhoslepih, ki bo predstavila strokovno plat in komunikacijo z gluhoslepimi osebami, saj se slednje pri njih uveljavlja že desetletje. Predstavnik Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve ter direktor direktorata za invalide mag. Cveto Uršič bo predstavil invalidsko zakonodajo v Sloveniji ter s tem tudi možnosti uveljavljanja pravic za gluhoslepe osebe.
O gluhoslepoti in o socialnih posledicah tovrstne invalidnosti bo spregovorila Simona Gerenčer. Petra Rezar bo predstavila področje tolmačev v Sloveniji. Delo z družinami z invalidno osebo bo predstavila strokovnjakinja z navedenega področja.

Z nami bodo tudi gluhoslepe osebe s svojci, gluhe in slepe osebe ter strokovnjaki s področja dela z invalidi in predstavniki raznih institucij.

Več o kongresu lahko najdete tudi na spletni strani društva: http://www.gluhoslepi.si

Vljudno vabljeni!

Je zanimivo. Bom prišla, ker me to področje zanima.
LP

Gso, zdaj pa prosim, povejte, kako je bilo na kongresu gluhoslepih? Kakšne sklepe ste sprejeli? Poleg mene še marsikoga zanima novo društvo gluhoslepih.

Jaz sem pa izvedela, da je ta mednarodni kongres gluhoslepih edina aktivnost društva… Ali ne bo nobenega društvenega dogodka na lokalni ali nacionalni ravni?

Malo potrpljenja vse bo objavljeno na internet stranah Društva gluhoslepih.Trideset let se ni nič naredilo za gluhoslepe osebe v Sloveniji,sedaj so vsi pametni iz Zveze slepih in gluhih,očitno je da jim gre samo za denar.Lp

A pred 30 leti se je kaj naredilo za gluhoslepe? Če se tudi takrat ni nič naredilo, potem bi bilo bolje napisati: Doslej se še ni nič naredilo za gluhoslepe osebe. …

New Report

Close