Dr. Natalija Evdakova: Lepota je doslednost in disciplina!

U.L., 22. julij 2021.

Staranje je normalen proces, ki ga moramo sprejeti, saj mu nihče ne more ubežati. Lahko pa ga precej upočasnimo. Ob prebiranju člankov o anti-age tretmajih, brskanjem po družbenih omrežjih človek naleti na veliko število informacij o izdelkih in tretmajih. Običajno se vprašamo: Kaj je sploh primerno zame? Kdaj naj začnem? Je vse to varno?
O anti-age tretmajih smo se pogovarjali z dr. Natalijo Evdakovo.

Seveda je odvisno od vas, kaj želite spremeniti, odpraviti. So to gubice, hiperpigmentacije, rdečica ali povešenost kože. Kislinske nege, radiofrekvenca, microneedling, laserski posegi, mezoterapija in seveda polnila ter botoks, vsak izmed teh posegov ima svoj namen in učinek.

Gravitaciji težko kljubujemo, ne glede na zdrav način življenja, ogromne količine popite vode, zelenih smutijev. Način življenja je izredno pomemben že v zgodnjih letih. To, kar počnete pri dvajsetih, močno vpliva na to, kako boste videti pri štiridesetih letih. V mladih letih je zato bistvenega pomena ustrezna nega, prilagojena stanju kože posameznika, in ustrezna zaščita.
Okoli 25. leta začne tvorba kolagena v našem telesu upadati. Neprimerna prehrana, premalo spanja, stres, kajenje in alkohol pa ta proces lahko sprožijo že prej.

Zadnja leta se o kolagenu veliko govori, saj ravno zaradi njegovega upadanja koža izgublja sijaj, nohti in lasje pa postajajo krhki. To pa je le vidna posledica upada te pomembne beljakovine, ki predstavlja 90 % dermisa. Je eden glavnih dejavnikov ohranjanja mladostne in zdrave kože. Zaradi upadanja količine kolagena se spremeni tudi struktura kosti, pojavijo se težave s sklepi in ožiljem.

Izbira prehranskih dopolnil s kolagenom je pestra, o koristnosti jemanja obstajata dva pola. Veliko jih poroča o izboljšanju stanja nohtov in las, pri izboljšanju stanja kože pa so ti učinki nekoliko manj vidni.
Za izboljšanje stanja kože je na voljo veliko posegov, odvisno pa je od vas, kaj bi želeli izboljšati/spremeniti/odpraviti. So to gubice, pomanjkanje sijaja, izguba elastičnosti, odstranitev hiperpigmentacij.

Najboljše je, da se za nasvet obrnete na strokovnjake, kot so dermatologi, estetski kirurgi, ki vam bodo svetovali, kateri poseg je za vas najbolj primeren.

Z dr. Natalijo Evdakovo Bodiroža smo se pogovarjali o lepoti, različnih pristopih ohranjanja mladostnega videza. Predstavila nam je dva »anti-age« tretmaja, ki se po svojem delovanju razlikujeta od priljubljenih polnil in botulina. Gre za dva posega, ki bistveno vplivata na izboljšanje stanja elastičnosti in napetosti kože.

Dr. Evdakova, kakšni so trenutno trendi v anti-age pristopih?

Ženske so si od nekdaj želele biti lepe, negovane. Lepotni standardi pa se nenehno spreminjajo. Spreminjajo se tudi pristopi v estetski medicini in kozmetologiji. V modi je naravni, svež videz. Trenutno vodilni položaj v metodah zasedajo načela regenerativne medicine: uporaba avtologne plazme, stimulacija vseh celic, predvsem fibroblastov in s tem nastajanje kolagena in elastina, hidratacija kože s hialuronsko kislino, hranjenje z različnimi »pomlajevalnimi koktajli«, omogoča upočasnitev znakov staranja in izboljšanje strukture kože. Vemo, da z leti aktivnost fibroblastov upada, zato moramo spodbujati celice, fibroblaste, da postanejo aktivni in začnejo proizvajati kolagen. Eden glavnih trendov je – doseganje in ohranjanje dolgotrajne svežine kože.

Naslednji vektor v razvoju kozmetologije je pojav sodobnih visokotehnoloških naprav, ki omogočajo neboleče reševanje estetskih težav v manj postopkih.

Estetski anti-age posegi za vzdrževanje mladostnega videza postajajo manj boleči in bolj učinkoviti, bolj kratko je tudi obdobje okrevanja po posegih.
Čudeži se ne zgodijo: tudi najsodobnejše tehnologije in metode bodo neučinkovite, če primanjkuje spanca in je življenjski slog in način prehranjevanja nezdrav.

Lepota je doslednost in disciplina!

Moj lepotni standard je negovano telo, čeden naraven obraz, čvrsta, napeta in sijoča koža s pravilnimi harmoničnimi anatomskimi razmerji, z ohranjenimi obraznimi izrazi, z majhnimi gubicami, ki ustrezajo starosti, s svežo kožo brez vidnih znakov poseganja s strani estetskih zdravnikov.

Kaj priporočate ženskam različnih starosti?

Klasiki anti-age medicine so polnila in botoks. Poleg tega obstaja še vrsta drugih učinkovitih pomlajevalnih metod.

Ženskam po 30., 40. letu starosti priporočam mezoterapijo, plazmo terapijo, negovanje obraza (nega), microneedling, mikrotokove, pilingi, po potrebi laserski tretmaji, boosterji , botoks.

Ženskam med 40. in 50. letom biorevitalizacijo, stimulacijo nastajanja kolagena, elastina (Radiesse, PROFHILO, Nithya), tretmaji z RF radiofrekvenco, RF lifting – radiofrekvenčna metoda pomlajevanja, HIFU- SMAS lifting, mikrotokovi, mezoniti, lifting Nefertiti, po potrebi kombinacija z lipolizo.

Izpostavila pa bi rada dva inovativna preparata na slovenskem trgu, to sta PROFHILO in Nithya Collagen.

Kaj je PROFHILO in v čem se razlikuje od običajnih polnil?

PROFHILO je inovativni tretma, ki osvežuje kožo, izboljšuje tonus in vrača volumen, zaustavlja staranje kože, spodbuja hidratacijo in lifting.

PROFHILO je biorevitalizacija, biomodulacija in biostimulacija kože, trojni učinek – deluje kot hialuronsko polnilo, skin booster in mezoterapija.

Prvi znaki utrujenosti in staranja so posledica pomanjkanja vlage in kolagena v globljih plasteh kože. Površinska nega kože s serumi in kremami postaja vse bolj napredna, vendar še vedno ne more prodreti v globlje plasti kože in tkiv in jih tako nahraniti. Ko koži primanjkuje ključnih elementov, se le-ta hitreje postara, izgubi kakovost in postane suha in manj napeta.
Gre za gel visoke koncentracije hialuronske kisline, ki vsebuje 32 mg visoko- in 32 mg nizko molekularne hialuronsko kislino (H-HA in L- HA).

Hialuronska kislina z nizko molekulsko maso hidrira kožo in spodbuja proizvodnjo naravnega kolagena in elastina, medtem ko hialuronska kislina z visoko molekulsko maso deluje podporno na strukturo kože.
PROFHILO počasi sprošča hialuronsko kislino in spodbuja proizvodnjo štirih različnih vrst kolagena in elastina, ki vsak na svoj način prispeva k izboljšanju kakovosti kože.

Za razliko od običajnih dermalnih polnil ne ustvarja dodatnega volumna kože, spodbuja pa fibroblaste globoko v tkivu, da sami proizvajajo več kolagena. Ravno zato je primeren tudi za vrat, roke, roke, kolena.

Kdaj se vidi učinek in na koliko časa ga je priporočljivo ponavljati?

Učinki so vidni že nekaj dni po prvem tretmaju in se postopoma izboljšujejo.

Na predhodno določene točke s tehniko BAP (bio estetske točke), nanesemo natančno določeno količino preparata. Na obrazu je samo 5 BAP točk na eni strani obraza in 5 BAP točk na drugi strani obraza


Ker gre za enega izmed izdelkov z najvišjo koncentracijo hialuronske kisline na trgu, sta za regeneracijo kože dovolj dva tretmaja. Drugo zdravljenje se izvede en mesec po prvem.

Ali je primeren za vse, tudi moške in kdaj ga lahko začnemo uporabljati?

Zdravljenje je priporočeno vsem starostnim skupinam med 30. in 60. letom starosti, tako ženskam kot moškim.

Trenutno je kolagen verjetno med najbolj priljubljenimi prehranskimi dopolnili. V vaši ordinaciji pa je na voljo Nithya, kolagen, ki ga injicirate? Razložite nam, kaj pravzaprav je to in kako poteka postopek?

Edini pravi način za nadomestitev kolagena neposredno v kožo obraza, vratu, dekolteja, rok, v predelu notranje strani stegen, za izboljšanja stanja strij in celulita. Nithya Collagen je preparat/kolagen, ki povečuje elastičnost kože, blaži znake staranja in zmanjšuje gube.

Kolagen je osnova, na kateri sloni kakovost kože. Je glavna beljakovina v vezivnem tkivu. Pomaga ohranjati čvrstost, tonus kože. Žal se že po 25. letu naravna proizvodnja kolagena zmanjša, poleg staranja vplivajo tudi drugi dejavniki, ki poškodujejo kolagen in znižujejo njegovo raven – to so, predvsem izpostavljenost UV žarkom, kajenje, nezdrav življenjski slog.

Zato Nythia uporabljamo:
• Za zdravljenje krono staranja (zmanjšan tonus kože obraza, vratu in dekolteja) in foto staranja obraza, vratu in rok.
• Za regeneracijo vezivnega tkiva s stimulacijo fibroblastov in neokolageneze.
• Za preoblikovanje genetskih deformacij, kot ogrožena elastičnost kože, hipotonija …
Obstajajo različni protokoli zdravljenja z Nithya kolagenom.

Kdaj so vidni učinki in koliko ponovitev je potrebnih?

Obstajajo različni protokoli zdravljenja z Nithya kolagenom. Učinek viden že po dveh do štirih tednih.

Priporočljivo je narediti tri tretmaje (tretma vsakih 15-20 dni), protokol pa je namenjen regeneraciji celic, za katero je značilen povprečni cikel od 14 do 15 dni, zato je zelo pomembno upoštevati časovni načrt zdravljenja regeneracije celic.
Cikel zdravljenja lahko ponovimo čez 3 do 6 mesecev, odvisno od rezultatov.

Verjetno nista izključujoča si z drugimi posegi, kot so polnila,botoks?

Da, PROFHILO in Nythia se lahko kombinirata z drugimi posegi, kot so polnila in botoks.

Foto: Profimedia

O avtorju

U.L.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,420
23.07.2021. ob 10:12
284,467
23.07.2021. ob 15:05
110,190
16.05.2021. ob 09:34
Preberi več

New Report

Close