Da vas na podstrešju ne bo strah

Uredništvo, 28. december 2020.

Ste na podstrešju, ki je prej služilo odlaganju stvari, uredili stanovanje ali pa pisarno, morda otroško sobo? Da boste v novem prostoru brez skrbi, ga ne pozabite ustrezno zavarovati.

V članku preberite, zakaj vaša obstoječa polica zavarovanja doma ne bo več dovolj in kaj morate narediti.

Zakaj obstoječe zavarovanje doma ni dovolj?

S preureditvijo podstrešja v nov prostor, pa naj bo to nova soba, pisarna ali celo novo stanovanje, boste morali obstoječo zavarovalno polico za svoj dom spremeniti zaradi dveh razlogov. Poglejmo prvega.

Podstrešje je zavarovano kot pomožni prostor

Do sedaj ste podstrešje uporabljali za shrambo in hrambo manj vrednih stvari ali pa je bilo morda prazno in neuporabljeno. Tako na podstrešje gleda tudi zavarovalnica, ki pri domu ločuje med bivalnim prostorom in pomožnimi prostori. Ocenjuje, da v pomožnih prostorih najpogosteje shranjujete stvari, ki imajo manjšo vrednost od tistih, ki jih imate v stanovanjskih prostorih.

Pomožni prostori so tako na primer klet, garaža, drvarnica, vrtna uta, kurilnica in pa podstrešje.

Stvari v pomožnih prostorih so tako pri zavarovanju DOM vedno zavarovane na dejansko vrednost. To pomeni, da zavarovalnica pri obračunu škode upošteva tudi zastarelost oziroma amortizacijo.

Primer: če vam pušča streha in voda celotni družini uniči smučarsko opremo, ki ste jo imeli shranjeno na podstrešju, bi v primeru škode  zavarovalnica ocenila amortiziranost takšne opreme v višini npr. 40 %  (če predpostavimo, da je življenjska doba smučarske opreme 10 let, in starost uničene smučarske opreme 4 leta). Tako bi vaša zavarovalnina, če predpostavimo, da je nabavna vrednost smučarske opreme 842,00 evrov, ob 40-odstoni amortizaciji znašala 505,20 evra (izračun je informativne narave).

Ob prenovi mansarde morate zato spremeniti način zavarovanja, saj predvidevamo, da boste imeli na podstrešju po novem tudi novejše predmete in stvari, ki imajo večjo vrednost.

Povečana kvadratura

Z novo sobo pa ne bo več pravilen niti podatek o kvadraturi na vaši polici in tudi zato morate to čim prej popraviti, lahko tudi v času trajanja zavarovanja. Ni treba, da čakate, da vam obstoječe zavarovanje poteče.

Skupaj z zastopnikom ustrezno popravite zavarovalno polico, ki mora odražati spremembo kvadrature bivanjskih prostorov..

Vaš dom bo v nasprotnem primeru podzavarovan, kar pomeni, da bi vam zato zavarovalnica v primeru škode izplačala manjšo zavarovalnino.

Sedaj poznate razloge, zakaj vaše zavarovanje po prenovi podstrešja ni več ustrezno, v nadaljevanju pa preverite še, kako lahko to ustrezno spremenite.

O avtorju

Uredništvo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
147,393
13.06.2021. ob 13:25
284,270
14.06.2021. ob 11:27
110,156
14.06.2021. ob 13:47
Preberi več