Zdrava prehrana v nosečnosti – zdravi mlečni zobki

Dojenčkov prvi mlečni zobek največkrat izraste med 6. in 9. mesecem starosti. Običajno se prvi prikažejo srednji sekalci, sledijo jim stranski nato še prvi kočniki (štirice), podočniki (trojke), med zadnjimi pa še drugi kočniki (petice). Do starosti treh let je otrokovo zobovje popolno izraščeno, sestavlja ga 20 zob.

Čeprav se večina dojenčkov rodi brez zobkov, se le-ti začnejo izoblikovati že v času zgodnje nosečnosti. Za mlečne zobke svojega otroka lahko mamica poskrbi z zdravim prehranjevanjem in zdravim načinom življenja že med samo nosečnostjo.

Po mnenju nekaterih strokovnjakov pravilna prehrana mame med nosečnostjo pomembno vpliva na kakovost mlečnih zob otroka. Pomembni sta predvsem njena kakovost in raznolikost v sestavi.

Zametki mlečnih zob se pri še nerojenem otroku začnejo izoblikovati že med 6. in 8. tednom nosečnosti. Osnovni gradniki zob in kosti so minerali, zato je še kako pomemben njihov zadosten vnos – predvsem kalcija, fosforja, fluora in železa. Nosečnice, ki so vegetarijanke, naj bodo pozorne na zadostno količino železa. Tiste, ki ne uživajo mleka, mlečnih izdelkov in jajc, pa naj zagotovijo dodaten vnos kalcija in fosforja.

Rast dojenčka in poleg tega še gradnja sklenine mlečnih zob, ki se začne v 4.mesecu nosečnosti, dodatno povečata potrebo po povečanem vnosu mineralov, vitaminov in beljakovin v prehrani mamice. Če mamica v tem času pridobi zadostno količino vitaminov in mineralov, je večja verjetnost, da bodo otrokovi zobje zdravi z manjšo možnostjo nastajanja kariesa oziroma zobne gnilobe.

Pomembna pa je tudi pravilna prehrana matere v času dojenja. Dojenje vpliva na pravilen razvoj otroka, njegovih čeljusti in zob. Ko se otrok rodi, so krone njegovih sekalcev večinoma že v celoti zgrajene, do prvega leta starosti pa se postopoma mineralizirajo še konice preostalih mlečnih zob. Materino mleko predstavlja pomemben vir mineralov in vitaminov, zaradi katerih bodo mlečni zobki zdravi.

In ne pozabite, mlečni zobki so tisti, ki si jih zapomnimo – starši največkrat zaradi neprespanih noči, otroci pa zaradi zobne miške. Naj pod blazino miško razveseli zdrav zobek.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
21,721
14.07.2024 ob 14:17
399
07.06.2024 ob 13:57
2,556
03.10.2018 ob 20:45
Preberi več

Več novic

New Report

Close