Zdrav zajtrk iz preprostih sestavin

Pri Innovi, eni največjih raziskovalnih agencij na svetu, ki deluje na področju prehrambne industrije, so ugotovili, da kar 91 odstotkov vprašanih v Združenih državah Amerike meni, da so prehranski izdelki iz razumljivih sestavin bolj zdravi. Bolj napredni potrošniki pojem dodatno povezujejo s pojmom pridelano brez gensko spremenjenih organizmov ter ostankov pesticidov in antibiotikov, z blaginjo živali ter do narave prijaznimi metodami prireje in predelave živil.

V Ljubljanskih mlekarnah so že pred časom ugotovili, da slovenski potrošnik rahlo prehiteva zahodnega soseda in že glasno izraža zahtevo po spremembah. Večinoma sicer ne zna natančno pojasniti, kaj si dejansko želi, iz klicev v njihov potrošniški center pa so izluščili nekaj idej, ki so jih nato prenesli v izdelke. Tako so že lansko leto prenovili vse sadne jogurte linije Mu. Sadni pripravki ne vsebujejo umetnih barvil ali arom, jogurti pa so narejeni iz izključno slovenskega mleka, prirejenega na slovenskih kmetijah in predelanega v njihovem obratu v Ljubljani.

Kako prepoznati 100 % slovenski jogurt in njegove prednosti?

Tako jogurti kot namazi Mu, ki so priljubljeni spremljevalci vsakega zajtrka, so označeni z znakom Izbrana kakovost Slovenija. Kaj znak sploh pomeni? Na ministrstvu za kmetijstvo, ki vodi projekt Naša super hrana, pojasnjujejo, da gre za 100-odstotno slovensko pridelavo in predelavo mleka ter zagotovljeno svežino. To pomeni, da od prevzema mleka v zbiralnici do predelave v mlekarne ne sme miniti več kot 15 ur. To pomeni tudi kratko transportno pot, kar pomaga ohranjati okolje. Jogurti Mu prijaznost do okolja zagotavljajo tudi s pakiranjem v embalažo Tetra Pak. Gre za embalažo, ki je pretežno sestavljena iz kartona: tega izdelajo iz lesa, naravnega in obnovljivega vira. Embalaža Tetra Pak je lahka ter učinkovita za transportiranje, proizvajalec embalaže pa si je že v preteklosti zastavil ambiciozne okoljske cilje in si prizadeva za iskanje kar najbolj trajnostnih rešitev.

Jogurti se umeščajo med najpogostejše prigrizke ljudi, ki skrbijo za zdrav način prehranjevanja. Nastanejo s postopkom fermentacije, ko mleku dodamo nekaj družin bakterij. Prijetno osvežijo in lajšajo želodčne težave. Fermentirani izdelki so nasploh laže prebavljivi, saj so del sestavin že razgradile bakterije. Jogurti vsebujejo vsa hranila, ki jih vsebuje mleko, dodajanje konzervansov v navadne jogurte pa ni dovoljeno.
Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, www.nasasuperhrana.si

Mlečni izdelki in zajtrk

V poplavi prehranskih trendov, ki mnogokrat temeljijo na živilih, ki ne izhajajo iz našega bližnjega okolja, dragih izdelkih ali celo eksotičnih, težko dostopnih sestavinah, se mnogi vračajo nazaj, k bolj preprostemu načinu prehranjevanja, kamor spadajo tudi mlečni izdelki. Temu pritrjujejo tudi smernice zdravega prehranjevanja, ki zapovedujejo zajtrk. Na Inštitutu za nutricionistiko predlagajo, naj za zajtrk izberemo polnozrnat kruh, kosmiče ali kašo. Dodamo lahko jogurt ali mleko, ne pozabimo pa niti na zelenjavo ali sadje. Privoščimo si tudi vire beljakovin, kot so jajca ali ribe. »Včasih se zgodi, da nam časa za pripravo zajtrka enostavno zmanjka. Kaj narediti? Lahko zmešamo navadni jogurt, med in ovsene kosmiče. Mogoče nas prepriča polnozrnati kruh z namazom in koščkom sveže paprike ali paradižnika. Privoščimo si lahko tudi sadje. Torej, kombinacij ni malo, s tem pa se zmanjšajo izgovori, zakaj tudi pri pomanjkanju časa ne bi zjutraj odšli od doma s praznim želodcem,« še dodajajo.

Sadni, bio, brez laktoze

Nedvomno pa si vsakdo za svoj zajtrk želi, da je tudi okusen. Prav zato jogurti Mu ponujajo lepo paleto sadnih okusov, od priljubljene jagode do hruške z vaniljo, za malo bolj razvajene. »Pri naravnih tekočih jogurtih Mu smo resnično poskrbeli za vse potrošnike. Pakiramo jih namreč v embalaže različnih gramatur – od 250-gramskega, ki ga hitro popijemo po poti, do litrskega, za celo družino. Hkrati skrbimo tudi za tiste, ki prisegajo na ekološko pridelavo in predelavo, z jogurtom Mu Bio, pozabili pa nismo niti na ljudi, ki imajo težave pri uživanju mleka. Njim priporočamo Mu tekoči jogurt brez laktoze,« pojasnjujejo v Ljubljanskih mlekarnah.

Nič manj raznolik ne bo vaš zajtrk, če posežete po mlečnih ali sirnih namazih Mu. Poleg naravnih različic in nepogrešljivega mlečnega namaza z zelišči so v Ljubljanskih mlekarnah letos začeli proizvajati mlečni namaz s črnimi olivami.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
10.07.2024 ob 09:38
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close