Za igro ne potrebuješ najnovejših igrač

Otroci za igro s prijatelji ali starši ne potrebujejo vedno novih igrač in pripomočkov. Včasih so dovolj le domišljija, ustvarjalnost in različni vsakdanji predmeti, ki jih imate na dosegu rok.

V današnjem času, ko je vse usmerjeno v čim večje potrošništvo in uporabo “pametnih” naprav, je prava umetnost otroke, še bolj pa njihove starše, prepričati, da bi skupen čas preživeli odklopljeno. Da bi se igrali tako kot včasih, ko je metla z nekaj domišljije v trenutku postala najhitrejši konjiček. Tako pa smo priča strmenju v zaslone, ki mu pravimo igranje.

Sem zagovornica tega, da se morajo otroci čimveč igrati. Čas, ki ga otrok preživi s prijatelji in vrstniki, je ključnega pomena za njegov fizični in socialni razvoj. Skozi igro se otroci soočajo z različnimi izzivi. Druženje jih privede do situacij, v katerih se je treba dogovarjati, sklepati kompromise, se učiti drug od drugega, sodelovati in si pomagati, vse to pa jih nauči tudi samonadzora in drugih spretnosti, ki so v življenju izrednega pomena. Skozi zaslon to ni mogoče.

Igra mora biti zabavna, sproščena, nenačrtovana v podrobnostih in k dejavnostim vabiti tudi nas odrasle, ter nam tako omogočati sproščeno, spontano in zabavno druženje z otroki. Menim, da bi se starši morali večkrat odločiti za brezskrbno druženje, ustvarjanje in sodelovanje pri igri in s tem dati otrokom priložnost, da nas spoznajo tudi v vlogi sodelujočega, enakovrednega prijatelja.

Vam povem skrivnost?

Otroci za igro s prijatelji ali starši ne potrebujejo pametnih naprav, vedno novih igrač in pripomočkov. Dovolj so domišljija, ustvarjalnost in različni vsakdanji predmeti, ki jih imate na dosegu rok. Pa omejen čas, ki ga lahko preživijo pred ekranom.

Pravite, da potrebujete kakšno idejo?

Pripravila sem jih kar pet

  • Ugani kaj je skrito
    Predmeti: žoga, balon, pokrovček, gumb, krtača, plišasta igrača, ključi, vilica, nalivnik in še kaj … se radi družijo in skrivajo pred teboj. Ugani, ali tipaš ščipalko ali piščalko?
    Potrebuješ veliko različnih predmetov, ki jih boš skril v vrečo ali žakelj. Poišči čim bolj različne predmete, kateri se na otip razlikujejo med seboj.
    Izberemo vsaj trikrat toliko različnih predmetov, kot se vas bo igralo, in pripravimo vrečko ali vrečo, v katero bomo dali predmete. Zaupati bomo morali svojim prstom in ugotoviti, kaj tipajo, premikajo ali držijo. Igro lahko tudi nadgradite, določite dodatna pravila ali omejitve, jo preoblikujete s pomočjo vaše domišljije ter skozi igro razvijate čutila.
  • Dober opisovalec
    Za igro in spodbujanje domišljije potrebuješ 25 pomočnikov. Imaš 25 črk – sestavi jih v besede, besede v povedi in povedi v dober opis. A pazi, da ne poveš preveč.
    Izberemo prvega, ki se spremeni v opisovalca. Ostali sodelujoči zaprejo oči, opisovalec pa si izbere predmet in ga skrije. Odpremo oči in iskanje izbranega predmeta se začne. Opisovalec lahko odgovarja na vprašanja z besedami da/ne/ne vem, ostali pa morajo spraševati čim bolj podrobno ter poskusiti uganiti kateri predmet je opisovalec skril.
    Igra nam omogoča, da jo lahko nadgradimo in otežimo ugibanje. Bolj podrobna in natančna vprašanja bomo postavljali, večjo možnost bomo imeli, da ugotovimo kateri predmet je skrit. Vsi skupaj se lahko povežemo in sodelujemo pri postavljanju vprašanj, saj lahko pravila igre dopolnimo tako, da ima npr. vsak samo štiri priložnosti, da postavi vprašanje in nato mora ugibati kateri predmet je skrit. Lahko izberemo več opisovalcev ali pa samo en ugiba, vsi ostali pa postanejo opisovalci. Možnosti pred vami je res veliko!
  • Hecam te
    Kako zabavno je, ko nam je dovoljeno hecanje. Med igro se veliko hecamo in smejimo.
    Izberemo nekoga, ki nam bo dajal navodila in nas poskusil prepričati, da ga ubogamo. Prijatelji delamo vse, kar nam reče, vendar ravno obratno in ga malo hecamo. Igra nas spodbudi, da poskušamo biti čim bolj iznajdljivi in domiselni pri nasprotnih izvedbah.
    Z malo domišljije lahko igro preoblikujemo in se jo igramo besedno ali gibalno. Lahko določimo tematiko, o kateri se bomo pogovarjali oziroma naštevali. Ali poskušamo izvajati gibe nasprotne navodilom, ki jih dobimo. Katero možnost bomo izbrali, lahko prilagodimo lokaciji oziroma željam sodelujočih.
  • Kaj, kdo, kje in kam
    Včasih sanjarimo in si predstavljamo, da postanemo za kratek čas nekdo drug. Opravljamo različne poklice in imamo različne sposobnosti. Na izletu s prijatelji imamo čas, da se predstavimo v različnih vlogah.
    Ta igra mora potekati hitro in je zaradi tega še bolj zabavna. Vsak si lahko izbere eno črko, s katero se bo predstavil. Kdo je, kaj je, kje je doma in kam gre. Vsakokrat, ko je kdo znova na vrsti, mora izbrati novo črko.
    Igro lahko popeljemo v različne tematike, poklice,… lahko določimo pravila, katerih besed ne smemo uporabiti v predstavitvi ali pa jih moramo. V predstavitve lahko določimo dodatne napotke in npr. dodamo dodatne predstavitve: Katera žival mu je všeč/katero pesem rad prepeva,… Da bo še bolj zanimivo lahko črke napišemo na listke in jih žrebamo, tako se ne moremo v naprej pripraviti. Komu bo uspelo izvesti največ hitrih predstavitev?
  • Opazovalci
    V trenutku lahko nastane svet zmešnjav. Preobrazili se bomo v opazovalce in preizkusili, ali smo dobri opazovalci v nastali zmešnjavi.
    Pred opazovalce postavimo 5 do 9 predmetov, katere najdemo v torbici, stanovanju, na pikniku,… v vrsto enega poleg drugega. Vsi skupaj si moramo zapomniti vrstni red postavljenih predmetov. Opazovalci si zatisnemo oči, nekdo prevzame vlogo nagajivčka in spremeni vrstni red predmetov. Opazovalci moramo s skupnimi močmi ugotoviti, kakšen je bil vrstni red pred nagajivčkovimi spremembami.

Opisane igre so le začetek in spodbuda, kako preživeti čas kvalitetno, zabavno in igrivo. Igre so zamišljene kot ideje, ki jih lahko preoblikujete, jih nadgradite in si s pomočjo vaše domišljije izmislite „svojo” igro.

So vam bile igre všeč in jih želite še več?

Pripravila sem 99 iger iz 9 različnih sklopov in jih izdala v najbolj igrivi knjigi „Domišljija odkriva tvojo igrivost“.
Zajela sem različne vrste poučnih iger, s katerimi bodo otroci razvijali različne veščine – fino in grobo motoriko, izoblikovali svoj socialni razvoj, razvili lastne kompetence in samopodobo, ter se pripravili na soočenje z različnimi situacijami in kasnejše izzive v življenju, nadgrajevali močna področja in dopolnjevali šibkejša, se učili in najpomembnejše, se zabavali.

Brezplačen predogled knjige in še 6 različnih iger si lahko prenesete TUKAJ

Foto: Edita Fric, Studio f4

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 17:39
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close