Težave z erekcijo

anonimni uporabnik, 13. avgust 2012
Ostalo

Ni ga moškega, ki ne bi imel vsaj kdaj v življenju težav z erekcijo.

Ni ga moškega, ki ne bi imel vsaj kdaj v življenju težav z erekcijo. Če se to zgodi le kdaj pa kdaj, to ni nič posebnega. Morda ste bili utrujeni, nervozni, pod stresom, ste popili preveč alkohola ali pa je bila to posledica kakšnega zdravila, ki ste ga jemali krajši čas. Če se motnja erekcije večkrat ponovi, pa bi moral moški razmisliti o obisku pri zdravniku, saj imamo danes na voljo učinkovite oblike zdravljenja.

Motnja erekcije lahko kaže tudi na druge zdravstvene težave, med katerimi so najpogosteje srčno-žilne bolezni in sladkorna bolezen. Zato zdravniku ne zamolčite te težave, saj mu bo pogosto lahko pomagala postaviti pravo diagnozo. Pa tudi če ne gre za kakšno drugo bolezen – če si želite spolnosti in ste v dobri telesni kondiciji, ni razlogov, da se ne bi odločili za zdravljenje. Spolnost je ena od primarnih človekovih potreb in pomemben del zdravstvenega stanja ter počutja, na kar opozarja tudi Svetovna zdravstvena organizacija.

Po 40 letu 40 odstotkov moških z motnjo erekcije

Težava z erekcijo je za moške verjetno ena najbolj neprijetnih težav. Čeprav nič ne boli, pa moški to pogosto doživljajo kot nekaj, kar ogroža 9640A752-4A75-11E1-AF03-B46665B94067njihovo moškost. Pri tem jim dostikrat ne pomagajo niti statistike o tem, za kako zelo razširjen pojav gre. Že v starosti do 40 let ima desetina moških motnjo erekcije, po 40 letu pa se te številke še bistveno zvišujejo. Po 50. letu starosti naj bi imelo vsaj določeno stopnjo težav z erekcijo kar polovica moških, pri 60-ih letih naj bi bil ta odstotek že 60, pri 70-ih letih že 70. Ne glede na to pa bi morali biti moški tudi v visoki starosti sposobni doseči vsaj določeno stopnjo erekcije. Popolna erektilna disfunkcija, kot v strokovnem jeziku rečemo motnji erekcije, ni običajna posledica staranja.

Izkušnje kažejo, da je zdravljenje motnje erekcije lahko dokaj uspešno. Pa tudi medicinska in farmacevtska stroka sta na tem področju že toliko napredovali, da zdravljenje v veliki meri lahko prilagodimo potrebam para. V preteklosti je bilo za pare pogosto moteča časovna prisila, saj so zdravila učinkovala le nekaj ur. Danes je za pare, ki želijo več spontanosti v spolnem življenju, na voljo tudi dnevna terapija. Za vsa zdravila za zdravljenje motnje erekcije pa velja, da so na voljo le na recept. Čeprav so tablete samoplačniške, mora moški na pregled k zdravniku, ki mu bo predpisal ustrezno terapijo.

Kdaj govorimo o motnji erekcije?

Motnjo erekcije v medicini poznamo pod imenom erektilna disfunkcija in jo označujemo tudi s kratico ED. Ne uporabljamo pa več izraza impotenca, ker ima slabšalen pomen.

Erekcija je rezultat sprememb v mišicah, živcih in žilah penisa. Kri se prečrpa v penis, zaradi česar ta postane čvrst. To se običajno zgodi, ko začnemo misliti na spolnost in smo vzburjeni. Spolna stimulacija povzroči, da signali potujejo po živcih, ki vodijo od hrbtenjače do genitalij. Penis se poveča, ker se zaradi stimulacije žile v penisu razširijo in lahko vanje pride več krvi, medtem ko krvne ploščice zaprejo vene in ne pustijo krvi, da bi odtekala nazaj v telo.

Motnja erekcije pa se pojavi, ko penis ni dovolj čvrst oziroma pokončen, da bi moški lahko imel spolni odnos. Sam se sicer lahko tudi spolno zadovolji, doživi orgazem in izbrizga seme, vendar pa ne more prodreti v partnerico. To se zgodi, ker v penis ne more priti dovolj krvi, ali pa, ker kri v penisu ne more ostati dovolj dolgo, da bi omogočila erekcijo.

Zakaj pride do motnje erekcije?

V preteklosti je veljalo, da so težave z erekcijo bolj ali manj posledica psihičnih težav. Torej naj bi imeli moški motnjo erekcije predvsem zaradi preobremenjenosti, stresa, depresije ali pa težav v odnosu med partnerjema. Ti dejavniki so še vedno lahko vzrok, še posebej pri mlajših moških. Sicer pa danes večino primerov, celo 80 ali 90 odstotkov vseh, lahko pripišemo organskim težavam. To pomeni, da motnja erekcije pogosto kaže na kakšno drugo bolezen, na primer na srčna obolenja, sladkorno bolezen ali obolenja živčevja.

Motnjo erekcije lahko povzročajo tudi nekatera zdravila, med katerimi so na primer beta blokerji, zaviralci pet alfa reduktaze (Avodart, Prostide). Pogosto pa imajo težave tudi moški po operaciji prostate. Rak prostate je namreč najpogostejša oblika raka pri moških, z operacijo pa je moški praviloma ozdravljen. Lahko pa se po operaciji prostate pri moškem pojavijo težave z uhajanjem vode in pa motnja erekcije, zaradi česar moški ne more več imeti spolnih odnosov. Vendar pa tudi takšnim bolnikom danes že lahko pomagamo pri zdravljenju motnje erekcije.

Med pomembnejše dejavnike tveganja štejemo še zvečan krvni tlak, zvečane vrednosti krvnih maščob, zvečano telesno maso, večji obseg trebuha (kaže na težave pri presnavljanju) in razvade, kot so kajenje in nedovoljene droge.

Motnja erekcije pri sladkornih bolnikih

Bolniki s sladkorno boleznijo imajo pogosto tudi težave z erekcijo. Polovica moških, ki imajo sladkorno bolezen že dalj časa, ima občasne ali celo redne težave z erekcijo. Za to je več razlogov, najpomembnejši med njimi pa so zagotovo povezani s posledicami povišane ravni sladkorja v krvi: poškodbe živcev, erektilnega tkiva in majhnih žilic v penisu, pa tudi poškodbe drugih tkiv v telesu. Če se bolniki s sladkorno boleznijo zdravijo in nadzorujejo bolezen, imajo pogosto tudi manj težav z erekcijo.

Poškodbe živcev lahko povzročijo manjšo občutljivost penisa in zmanjšanje intenzivnosti signalov, ki do penisa pridejo iz možganov, zaradi česar je bistveno težje ustvariti in vzdrževati erekcijo. Zaradi poškodb erektilnega tkiva se mišična vlakna v njem ne morejo ustrezno sprostiti, zato se penis med erekcijo ne more ustrezno napolniti s krvjo. Enake posledice povzročijo tudi poškodbe žil v penisu.

Erekcijske težave so pogoste v povezavi z dalj časa trajajočo sladkorno boleznijo tipa 1 kot tudi tipa 2. Pri mnogih bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2, ki imajo pogosto prekomerno telesno težo, se blagi simptomi pojavljajo že mnogo prej, preden je postavljena diagnoza sladkorne bolezni. Visok odstotek moških, pri katerih je bila diagnoza sladkorne bolezni tipa 2 postavljena na novo, je imelo težave z motnjo erekcije že mnogo pred tem.

Moški s sladkorno boleznijo so pogosteje nagnjeni tudi k visokemu krvnemu tlaku, zdravila proti visokemu krvnemu tlaku pa so eden od možnih povzročiteljev motnje erekcije.

Zdravljenje motnje erekcije pri bolnikih s sladkorno boleznijo se je v zadnjem desetletju bistveno izboljšalo. Danes lahko zdravniki uspešno zdravijo motnjo erekcije že pri 70 odstotkih vseh bolnikov s sladkorno boleznijo. Prvi korak k zadovoljivemu in zdravemu spolnemu življenju sladkornih bolnikov pa je seveda pogovor z zdravnikom, ki predpiše ustrezno terapijo.

Motnja erekcije pri srčnih bolnikih

Tudi pri srčnih bolnikih je možno in uspešno zdravljenje motnje erekcije, vendar se morajo najprej posvetovati s svojim zdravnikom. Če se srčni bolniki zdravijo z zdravili, ki vsebujejo nitroglicerin, zdravljenje erekcijske motnje s tabletami ni primerno.

Sicer velja podobno kot pri drugih bolnikih – osnova zdravljenja motnje erekcije je zdrav življenjski slog, ki vključuje opustitev kajenja in prekomernega uživanja alkohola, zmanjšanje vnosa maščob in seveda redno rekreacijo. Na ta način se zmanjšajo tveganja za srčno-žilne bolezni in upočasnijo njihovo napredovanje.

Drugih ovir za zdravljenje erekcijske motnje z namenom omogočiti zadovoljivo spolno življenje pa pri srčnih bolnikih ni.

Partnerja se morata pogovarjati o težavah

Ženske včasih pozabijo, kako zelo neprijetno je moškim govoriti o njihovih težavah z erekcijo. Ko si moški prizna, da ima težave, bi moral o njih spregovoriti tudi s svojo partnerko. Sicer je lahko partnerka zmedena in se počuti zavrnjeno. To še posebej velja v tistih primerih, ko se moški začne izogibati spolnosti in intimnosti s partnerko.

Mnogi pari se skupaj soočajo s težavami, ki jih prinaša motnja erekcije. Ne nazadnje je povsem običajno, da se večina parov pogovarja o pomembnih stvareh in nato sprejmejo tudi skupno odločitev. Zato ni prav nobenega razloga, da bi bile težave z erekcijo izjema.

Kako naj moški prične pogovor na temo težav z erekcijo? Spregovorite o svojih čustvih, če vam je neprijetno ali nerodno govoriti o težavah z erekcijo. Povejte ji, da pogrešate ljubljenje z njo in ji nato zaupajte težave z erekcijo.

Ne pozabite, da imajo partnerke pri zdravljenju motnje zelo pomembno vlogo. Če partnerke podpirajo moške, je težave z erekcijo bistveno lažje odpraviti. Partnerke moške običajno spodbujajo, da naj poiščejo zdravniško pomoč, in jim pri tem pomagajo. V naši ambulanti za erektilno disfunkcijo, ki deluje enkrat na mesec v Splošni bolnišnici Celje, moške pogosto naročajo kar njihove partnerke.

Začetek zdravljenja z obiskom pri zdravniku

Kadar je vzrok za motnjo erekcije bolezen ali zdravljenje, je le malo možnosti, da bodo težave minile same od sebe. Moški – oziroma najbolje kar par, saj je motnja erekcije njuna skupna težava – mora poiskati pomoč pri zdravniku. Čeprav so tablete za zdravljenje erekcije samoplačniške, so na voljo le na recept. To pa je za marsikoga velika ovira. Nekateri odlašajo celo več mesecev ali let, preden poiščejo pomoč zdravnika.

Strah pred obiskom zdravnika je popolnoma odveč. Zagotovo ne boste prvi pacient, ki bo svojemu zdravniku zaupal težave z erekcijo. Običajno prvi pregled opravi osebni zdravnik ki vas bo po potrebi napotil k specialistu. Če pa se o tem ne želite pogovoriti s svojim osebnim zdravnikom, se za pregled lahko naročite tudi v eni od samoplačniških zasebnih ambulant (na primer VASACOR Topolšica, kjer deluje tudi ambulanta za motnje erekcije), kjer ne boste potrebovali napotnice za specialistični pregled. Zdravnik vam bo najprej zastavil nekaj vprašanj o težavah z erekcijo, nato pa bo opravil še telesni pregled.

Uspešno zdravljenje

Izkušnje kažejo, da je zdravljenje motnje erekcije lahko dokaj uspešno. Seveda pod pogojem, da je zadovoljivo tudi splošno zdravstveno stanje moškega. Sam večkrat izpostavim, da bi morale biti ambulante za zdravljenje motnje erekcije v prvem nadstropju, tako da bi se morali pacienti povzpeti po stopnicah. Tistim, ki v prvo nadstropje pridejo zelo zadihani, ne priporočamo zdravljenja. Za njih bi lahko predstavljal že sam spolni odnos prevelik telesni napor in bi bilo tveganje za srčni infarkt preveliko. Pri ostalih pa so možnosti za uspešno zdravljenje dokaj dobre.

Verjetno je še največ težav pri zdravljenju motnje erekcije pri sladkornih bolnikih, saj povišan krvni sladkor povzroča okvare žilnega in živčnega sistema. Zato imajo diabetiki pogosto težave z erekcijo. Dejstvo pa je, da imajo tisti sladkorni bolniki, ki se zdravijo in nadzorujejo svojo bolezen, manj težav z erekcijo.

Najmanj agresivna oblika zdravljenja so tablete

Odkritje viagre je prineslo veliko olajšanje za moške. Danes sta za zdravljenje motnje erekcije poleg Viagre (sildenafil) na voljo še Cialis (tadalafil) in Levitra (vardenafil). Moški, ki imajo težave z erekcijo, te tablete lahko jemljejo po potrebi. Vse delujejo na podoben način, kar pomeni, da same po sebi še ne povzročajo erekcije. Šele če si moški želi spolnosti in je vzburjen, te tablete lahko učinkujejo. Razlike med njimi so v časovnem razponu, torej koliko časa po zaužitju tablete moški (kadar se spolno vzburi) lahko doseže erekcijo. Pri Viagri in Levitri traja to obdobje učinkovanja nekje med petimi in osmimi urami, pri Cialisu pa vse do 36 ur po zaužitju tablete.

Dnevna terapija za več spontanosti

Jemanje zdravil »po potrebi« moškim povrne spolno moč za nekaj ur. V zadnjem času pa je na voljo tudi dnevno ali kronično zdravljenje s tadalafilom (Cialis). To je pomembna novost, ker takšno zdravljenje parom ponovno omogoča spontanost v spolnem življenju.

Zaradi časovne prisile pri jemanju tablet »po potrebi«, torej pol ure ali uro pred spolnim odnosom, so nekateri moški manj sproščeni. Ta časovna prisila je za marsikoga moteča in so zaradi nje nekateri celo opuščali zdravljenje. Po eni od raziskav je bil delež opustitve celo 78-odstoten, pri čemer je eden od pomembnejših vzrokov razhajanje med učinkovitostjo zdravil in spolnim zadovoljstvom oziroma pričakovanji para.

Dnevno terapijo zdravniki priporočamo predvsem parom, pri katerih je bilo predhodno odmerjanje »po potrebi« uspešno in imajo redne spolne odnose.

Vse te oblike zdravljenja s tabletami so na voljo le na recept, zdravila pa je treba v lekarni kupiti. Cenovno so med seboj primerljiva. To velja tudi za novo obliko dnevne terapije, saj se ta tudi finančno splača vsem tistim parom, ki imajo spolne odnose vsaj dvakrat na teden. Previdno pa pri nakupih tablet preko spleta, saj gre lahko za ponaredke, ki morda niti ne učinkujejo ali pa so celo nevarni za zdravje.

Kako varno je zdravljenje s tabletami?

Pomembno je, da je moški, ki se odloči za zdravljenje motnje erekcije, v dovolj dobri fizični kondiciji, da spolni odnos zanj ne predstavlja prevelikega fizičnega napora. Ko je ta osnovni pogoj izpolnjen, je še vedno pomembno, da se posvetuje z zdravnikom. To še posebej velja, kadar se moški zdravi zaradi kakšne druge bolezni.

Tudi zdravila za zdravljenje motnje erekcije imajo lahko določene negativne učinke, ki se običajno kažejo kot glavobol, zamašen nos, rdečica ali bolečine v mišicah. Sicer pa velja, da tablete za zdravljenje motnje erekcije niso ugodne le za čvrsto erekcijo, ampak so lahko koristne tudi za sam organizem moškega.

Ne glede na možnosti, ki jih pri zdravljenju težav nudita medicina in farmacevtska stroka, pa moški za svojo spolno potenco veliko lahko naredijo že z zdravim načinom življenja, ki vključuje redno rekreacijo in zdravo ter uravnoteženo prehrano.

Druge oblike zdravljenja

Zdravniki predpišejo bolj agresivne oblike zdravljenja erekcijske motnje običajno šele takrat, kadar tablete ne pomagajo. Na voljo so injekcije, vakumske črpalke in vsadki v penis. Sicer je za vse moške z motnjo erekcije koristno tudi svetovanje, ki bi moralo biti sestavni del zdravljenja. Pogosto se namreč organski dejavniki (torej bolezni in njihovo zdravljenje) prepletajo s psihološkimi (strah, da moški znova ne bo uspel doseči erekcije).

Vakumske črpalke, injekcije ali vstavki

Vakumske črpalke delujejo tako, da v penis črpajo kri, zaradi česar penis postane čvrst. Nato je na koren penisa nameščen obroček, ki krvi preprečuje, da bi odtekla iz penisa, in na ta način vzdržuje erekcijo.

Pri injekcijah so na voljo trije različni izdelki. Vsi vsebujejo alprostadil, ki je lahko vbrizgan v telo ali pa s pomočjo posebnega pripomočka vstavljen v sečnico. Delovati začnejo od 5 do 15 minut za tem, ko so bili vbrizgana ali vstavljena.

Stranski učinki vključujejo bolečine v penisu, pekoč občutek v sečnici, penis pa lahko tudi spremeni obliko, še zlasti po dolgotrajnem zdravljenju. Če pacient zazna kakršne koli stranske učinke, se mora o nadaljevanju zdravljenja posvetovati s svojim zdravnikom. Obstajajo tudi navodila, kako pogosto je dovoljeno uporabljati te izdelke. Če opazi, da penis postaja nenavadne oblike, teh izdelkov ne sme uporabljati.

Hormonska terapija

Hormonska terapija se pri zdravljenju motnje erekcije redko uporablja, a se nekateri moški kljub temu odločijo zanjo. Odločitev ni odvisna niti od vzroka težav niti od katerega koli drugega dejavnika.

Operacija

Možni sta dve vrsti operacije, zdravniki pa se zanju običajno odločajo samo v primeru, ko svetovanje ali zdravljenje nista učinkovita ali ustrezna. Bolj pogosta je operacija, pri kateri bolniku vstavijo protetične vsadke, kar vključuje tudi vstavljanje umetnih palic v penis. Druga operacijska tehnika vključuje popravljanje žil v penisu, uporablja pa se predvsem pri moških, ki so imeli poškodbe, zaradi katerih se je zmanjšal pretok krvi v penisu.

Zdravje in vaša spolna potenca

Največ lahko naredite za vašo spolno potenco z zdravim načinom življenja. To vključuje zdravo in redno prehrano ter gibanje. Če se že dlje časa niste ukvarjali s športom, bodite previdni. Začnite postopoma in nato stopnjujte intenzivnost vadbe. Redna telesna vadba bo pomagala tudi pri uravnavanju telesne teže, saj prekomerna teža še dodatno obremenjuje telo in lahko poškoduje žile, ki dovajajo kri v penis. Zdravo življenje pa seveda vključuje tudi opustitev razvad, kot sta kajenje in prekomerno uživanje alkohola.

Prim. mag. Igor Bizjak, dr. med., specialist urolog
Splošna bolnišnica Celje

Erektilna disfunkcija oziroma težave z erekcijo so zelo razširjen pojav. Posvetujte se na spletnem forumu ED – želiva si spolnosti

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,443
30.03.2024 ob 10:27
296,852
27.04.2024 ob 00:20
112,980
26.04.2024 ob 21:49
Preberi več

Več novic

New Report

Close