Rak prostate in 12 vprašanj

anonimni uporabnik, 09. marec 2015
Ostalo

Če ste bili pred kratkim diagnosticirani z rakom na prostati, morda zmedeno iščete podatke o raku na prostati in možnostih zdravljenja. Vsako zdravljenje ima svoje prednosti in …

Če ste bili pred kratkim diagnosticirani z rakom na prostati, morda zmedeno iščete podatke o raku na prostati in možnostih zdravljenja. Vsako zdravljenje ima svoje prednosti in tveganja, kajti noben način zdravljenja ni ustrezen za vsakogar, ki oboleva za to boleznijo. Ta članek poskuša razložiti kakšna bolezen je rak na prostati in njegove najnovejše načine zdravljenja z 12-imi vprašanji:

  1. VPRAŠANJE: Kaj je rak na prostati?

ODGOVOR: Rak na prostati se s staranjem posameznika pojavlja v kapsuli prostate ali kot pravi znanstvena definicija, na perifernem delu tkiva prostate. To je eden izmed najpogosteje odkritih vrst raka, takoj za kožnim rakom. Rak na prostati je mogoče diagnosticirati zgodaj, s pomočjo testa PSA (antigen, specifičen za prostato), ki omogoča popolno zdravljenje bolezni. Po 40. letu starosti bi morali tisti, čigar člani družine so imeli raka na prostati vsako leto testirati svoj PSA in iti na pregled prostate, medtem ko naj bi šli tisti, ki v družini nimajo takih primerov na pregled šele po 45. ali 50. letu starosti. V nasprotnem primeru se neodkriti rak na prostati, ki je še posebej agresiven, lahko razširi na bezgavke, kosti, jetra in v nekaterih redkih primerih tudi na pljuča.

Prostata_rak

  1. VPRAŠANJE: Se bolezen raka na prostati pogosto pojavlja?

ODGOVOR:  Izračunano je, da raka na prostati na mikroskopski ravni najdemo pri 50 % moških nad 70. letom starosti in skoraj vseh moških nad 90. letom starosti. Za zdravega človeka je tveganje za obolenjem nižje, približno 17% skozi celotno življenje. Z drugimi besedami, vsak 6. ali 7. moški razvije to bolezen. Izum in klinična uporaba testa PSA leta 1980 je zmanjšala umrljivost za rakom prostate.

  1. VPRAŠANJE: Kaj povzroča raka na prostati?

ODGOVOR: Razlogi za razvoj raka na prostati niso natančno znani. Kot pri drugih vrstah raka se smatra, da imajo vlogo pri pojavu te bolezni genetske predispozicije, kot tudi škodljivi okoljski pogoji. K razvoju raka na prostati morebiti  prispevajo starost, prisotnost raka na prostati v družini, hrana, ki je bogata z lipidi, hormoni ter vitamina A in D.

  1. VPRAŠANJE: Ali je z zdravo hrano mogoče preprečiti razvoj raka na prostati?

ODGOVOR: Ker so vzroki raka na prostati neznani je v mnogih primerih nemogoče preprečiti razvoj le tega. Kljub temu številne študije v zadnjem času kažejo, da je tveganje za nastanek raka na prostati mogoče zmanjšati s spremembo življenjskega stila in prehrane. Neka študija, na primer, kaže na to, da uživanje paradižnika, ki ima veliko vsebnost likopena lahko zmanjšuje tveganje raka za 26 %. Obstajajo tudi študije, ki trdijo, da soja, ki vsebuje rastlinsko snov fitoestrogen, ki je podoben estrogenu v našem telesu zmanjšuje raven PSA. Znano je, da imajo omega -3 maščobnih kislin, ki jih največ najdemo v hladnovodnih ribah, kot so losos in tuna, zaščitne učinke pred srčnimi boleznimi in rakom. Mineralni selen naj bi tudi zmanjšal tveganje za raka na prostati. Gobe ​​vsebujejo veliko te snovi, ki preprečuje rast tumorjev in znižuje vrednosti PSA, kakor tudi prehrana, bogata z zelenjavo in sadjem zmanjšuje tveganje za razvoj raka na prostati. Sadje povečuje proizvodnjo vitamina D v telesu, ki je tudi znan zmanjševalec tveganja za rakom na prostati, enako velja za brokoli in brstični ohrovt. Zeleni čaj je znan po zmanjševanju hitrosti razvoja rakavih celic zaradi svoje vsebnosti polifenolov. Poleg tega naj bi zeleni čaj zmanjševal tudi količino poliamina – snovi , ki povečuje agresivnost rakavih celic.

  1. VPRAŠANJE: Redno telovadim. Ali to zmanjšuje tveganje razvoja raka na prostati?

ODGOVOR: Vsekakor. Redna vadba zagotavlja izgubo telesne teže in zmanjšuje tveganje raka na prostati. Raziskave kažejo, da vadba v telesu zmanjšuje nivo testosterona in raven PSA.

  1. VPRAŠANJE: Moj oče je umrl za rakom na prostati. Obstaja tveganje, da se tudi pri meni pojavi ta bolezen?

ODGOVOR: Najpomembnejša dejavnika tveganja pri raku na prostati sta starost in družinska zgodovina. Ocenjuje se, da je razvoj 10 % vseh primerov raka na prostati posledica genetske dediščin, ki se z očeta prenaša na sina. Tveganje za razvoj raka na prostati je od 2 do 9 -krat višji za moške otroke ali brate bolnikov z rakom na prostati. Medtem, ko je torej splošno priporočljivo za posameznike, da se odločijo za pregled prostate pri običajnih pregledih po 50. letu starosti, je za ljudi, ki imajo v družini primer raka na prostati pregled priporočljiv že po 40. letu starosti.

  1. VPRAŠANJE: Ali obstajajo določeni pogoji, ki se jih moram izogibati, da bi se izognil raku na prostati?

ODGOVOR: Obstaja nekaj pomembnih točk, ki jih je potrebno upoštevati za preprečevanje raka na prostati. Na primer, rak na prostati se pojavlja na višji stopnji pri posameznikih, ki jedo hrano z visoko vsebnostjo maščobe in rdečega mesa. Vnos prekomernega kalcija zmanjšuje sintezo vitamina D v telesu, ki ima varovalne učinke proti raku na prostati. Prekomerna telesna teža je tudi dejavnik tveganja. Rak na prostati napreduje bolj agresivno pri moških, katerih indeks telesne mase je 32,5 ali višji. To je posledica dejstva, da se proteini kot je leptin in hormoni, kot so inzulinu podobni rastni dejavniki, shranjeni v telesu v maščobni masi. Raziskave kažejo, da obstaja povezava med visokim nivojem holesterola in rakom na prostati. Visoka raven holesterola povzroči povečanje slabega holesterola ali kot pravi medicinska definicija povečanje LDL (lipoprotein z nizko gostoto) in hitreje in bolj agresivno napredovanje raka na prostati. Poleg tega kopičenje holesterola v celicah, zlasti v celicah prostate, lahko ustvari signale, ki povzročajo napredovanje rakavih celic. Poleg teh tudi kajenje povečuje rast rakavih celic prostate.

  1. VPRAŠANJE: Kakšni simptomi se pojavijo zaradi raka na prostati?

ODGOVOR: Rak na prostati se v zgodnjih fazah razvija brez posebnih simptomov. Z drugimi besedami, rak na prostati se v zgodnji fazi pojavi asimptomatsko. Pred izumom testa PSA so lahko raka na prostati diagnosticirali le, če se je pojavil vozel, ki je bil med rektalnim pregledom dovolj velik, da ga je bilo mogoče otipati ali po patološkem pregledu tkiva, vzetega iz bolnikov, ki so bili operirani zaradi benigne širitve prostate. V poznejši fazi raka na prostati pa je le ta lahko povzročil bolečine v kosteh, zlasti kadar je bila metastaza v kosti. Ker se ob precejšnji togosti kosti onemogoči proizvodnja krvi, lahko togost vodi do utrujenosti in šibkosti. V fazi, imenovani ‘napredna lokalna faza’, se organ lahko močno razširi in prepreči pretok urina z blokiranjem sečnega kanala. Tak primer lahko celo povzroči otekanje ledvic, ki se imenuje hidronefroza in poslabšanje delovanja telesnih funkcij. V tej fazi bi bila potrebna operacija (TURP), da bi razbremenili simptome zamašitve sečil.

  1. VPRAŠANJE: Kako postavimo diagnozo raka na prostati?

ODGOVOR: Rak na prostati je na splošno opredeljen z odkrivanjem visoke ravni PSA v krvi, ki se izvaja pri običajnem pregledu. Simptomi se le redko razvijejo v zgodnji fazi. Pritožbe, kot so težave pri uriniranju, zmanjšana stopnja pretoka urina in pogostejše uriniranje so pogosto posledice benigne razširitve obsega prostate, ki se pojavi ob staranju posameznika. Podobne ovire in težave pri uriniranju se zaradi raka na prostati pojavijo šele v poznejših fazah. Visoka vrednost PSA zaradi starosti in groba koža, ki je zaznana med rektalnim pregledom brez dvoma zahteva biopsijo. Biopsija prostate je postopek, ki se izvaja ambulantno, z lokalno anestezijo. Pri bolnikih z nizkim pragom bolečine ali bolnikih, pri katerih je potrebno odvzeti večjo količino tkiva, (biopsija nasičenosti) se lahko opravi tudi pod splošno anestezijo. Proces rektalnega ultrazvoka je postopek, kjer je s posebno iglo potrebno z različnih predelov prostate odvzeti tanke trakove tkiva. Vzorce nato pošljejo na patološki pregled.

gospod-v-letih

  1. VPRAŠANJE: Kaj je antigen, specifičen za prostato (PSA)?

ODGOVOR: PSA je protein, ki ga izločajo žleze okoli prostate in sečnice. Njegova naloga je, da pomaga pri utekočinjanju semena pred izlivom. PSA ima v krvi dve obliki, vezano na beljakovine in prosto obliko. Merjenje prostega PSA je metoda, ki je v uporabi v zadnjih nekaj letih in je namenjena lažjemu diagnosticiranju raka na prostati. Medtem, ko so normalne vrednosti PSA med 0 in 4, so sprejemljive vrednosti znižali zaradi identifikacije mnogih bolnikov z rakom na prostati, katerih vrednosti PSA so bile v tej lestvici, zlasti pri mlajših bolnikih. Medtem, ko se je število mladih, pri katerih se je pojavil rak povečalo z uporabo starostno odvisnega PSA, se je potreba po opravljanju nepotrebnih biopsij pri starejših posameznikih zmanjšala. Povečanje nad 30 in 40% ravni PSA posameznika kljub normalni vrednosti PSA glede na starost zbuja sum raka na prostati, zato je takšne paciente potrebno skrbno spremljati.

  1. VPRAŠANJE: Včasih berem novice o robotski kirurgiji. Se ta tehnika uporablja tudi pri raku na prostati? Kako se izvaja robotska kirurgija?

ODGOVOR: Robotska kirurgija se največkrat uporablja prav pri zdravljenju bolezni raka na prostati. Ledvični rak in rak na materničnem vratu sta tudi med boleznimi, pri katerih se uporablja robotska kirurgija. Z robotsko operacijo je mogoče opraviti tudi najzahtevnejše operacije s 5 do 6 luknjami. Pri standardni laparoskopski operaciji ki se je izvajala kot alternativa odprti operaciji je bila slika vidna z eno samo kamero, operacija pa je bila izvedena s pomočjo dvodimenzionalnega prikaz, ki spominja na sliko brez globine, kot pri domačih televizorjih. Z da Vinci sistemom robotske kirurgije pa je prisotna slika visoke ločljivosti prek dvojne optike na konzoli kirurga, ki jo je moč povečati 10 do 12-krat. Te optične kamere so v predel posega vnesene s pomočjo robotske roke. Tako lahko kirurg s pomočjo tridimenzionalne, razširjene slike visoke ločljivosti jasneje in podrobneje vidi območje posega in njegovo anatomijo. Kirurški instrumenti so orodja, ki zagotavljajo 7 stopenj svobode gibanja. Konice teh instrumentov se lahko vrtijo za 540 stopinj okoli svoje lastne osi in posnemajo gibe zapestja človeške roke. Ker imajo ti instrumenti veliko manjše dimenzije kot roka, lahko pri operaciji dosežejo območja, ki jih človeška roka ne more doseči. Kirurg sedi pri svoji konzoli in izvaja operacijo z uporabo 4-ih rok, vstavljenih v telo, s pomočjo dveh ročnih krmilnikov in pedal pod nogami. Izvede lahko tudi zelo dolge operacije, ne da bi se utrudil, saj lahko ves čas sedi za konzolo.

  1. VPRAŠANJE: Obolel sem za rakom na prostati, sedaj pa je s pomočjo operacije potrebno odstraniti tumor. Prijatelj je priporočal metodo robotske kirurgije. Kakšne prednosti ima ta metoda?

ODGOVOR: Obstajajo različne alternative zdravljenja raka na prostati. Glavne med njimi so hormonsko zdravljenje, radioterapija in radikalna prostatektomija. Radikalna prostatektomija, ki je  najpogosteje uporabljena metoda vključuje velik rez. To za bolnika pomeni daljše okrevanje, daljše bivanje v bolnišnici, tveganje okužbe rane in veliko brazgotino.

  • Pri robotski prostatektomiji s sistemom da Vinci pa so s tridimenzionalnimi kamerami z visoko ločljivostjo predeli krvavenja bolj jasno vidni, saj je sliko predela posega možno povečati. Posledično je manjša izguba krvi, ker je vsako krvavenje takoj opazno in zaustavljeno.
  • Poleg tega poseg ne pusti velike in estetsko moteče brazgotine, saj je rez le 3 ali 4 milimetre dolg, kar za bolnika pomeni tudi manj post-operativnih bolečin.
  • Ker je sečilo, ki se imenuje “sečnica” in mehur s pomočjo nosilcev robotske igle, ki se premika v vse smeri mogoče hermetično zašiti, lahko kateter, ki je vstavljen na konec sečil odstranimo mnogo prej.
  • Zaradi majhnega kirurškega reza in manjše izgube krvi lahko bolniki celo od najresnejših operacij okrevajo mnogo prej in so odpuščeni iz bolnišnice v 1 ali 2 dneh. Poleg tega lahko katetre iz sečil odstranijo že po 5 ali 6 dneh in se tako lahko hitreje vrnejo k svojemu poslovnemu ali družabnemu življenju.
  • Druge prednosti te metode pa so manjše tveganje urinske inkontinence, ki se je bolniki tako bojijo in večja možnost hitrejšega okrevanja spolnih funkcij zaradi boljše zaščite živcev.

Več o zdravljenju raka si preberite na Acibadem International.

Oglasno sporočilo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,460
30.03.2024 ob 10:27
296,865
11.05.2024 ob 00:31
112,987
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close