Pred zimskimi počitnicami naj ne bo najvišji račun telefonski

anonimni uporabnik, 15. februar 2013
Ostalo
mobilni telefoni

Koristni nasveti ZPS: Previdno pri telefoniranju v tujini, da ne bo najvišji račun prav telefonski!

V času zimskih počitnic številni Slovenci potujejo v tujino, predvsem v alpske države na smučanje. Ker ima po zadnjih podatkih že skoraj polovica Slovencev v žepu pametni telefon, vas pri Zvezi potrošnikov ponovno opozarjajo na previdnost pri njegovi uporabi v tujini. Cena za minuto klica, denimo iz Švice, lahko doseže tudi 3,7 evra, za prenos podatkov iz te države pa boste lahko plačali celo do 25 evrov na megabajt (toliko podatkov približno prenesete med odpiranje ene spletne strani)!

mobilni telefoniŠvica je v alpskem svetu zares posebna država, saj ni članica Evropske unije, zato zanjo ne veljajo pravila evrotarife. Za minuto klica boste tako odšteli do 1,79 do 3,7 evra, za dohodni klic od 0,24 do 2 evra, za poslano kratko sporočilo pa od 0,26 do 3,3332 evra. Še dražje vas bo veljal prenos podatkov, in sicer boste za 1 MB odšteli od 4,6 do kar 24,576 evra.

Kljub zadnji, že kar oderuški številki, pa vas bodo tako v Švici kot tudi v vseh ostalih državah pri prenosu podatkov varovala določila evrotarife, saj mora domači mobilni operater poskrbeti, da uporabnika opozori, ko njegova poraba za prenos podatkov preseže 48 evrov (z vključenim DDV) in mu prenos podatkov izključi, ko znesek naraste na 60 evrov (z DDV). A pozor: ta omejitev ne velja za stroške klicanja in pošiljanja sporočil.

Zahvaljujoč lani sprejeti evrotarifi boste letos v državah EU med smučarskimi počitnicami lahko govorili za manj kot 35 centov za vsako minuto, za dohodni klic boste plačali 9,6 centa na minuto, kratka sporočila pa pošiljali po 10,8 centa. Precej nižja je tudi cena prenosa podatkov med gostovanjem v Evropski uniji, a 84 centov za poslani MB je še vedno bistveno dražje kot doma (tu ima večina uporabnikov prenos določene količine podatkov že v paketu).

»Dobra stran je, da boste plačali za vsak preneseni kilobajt, kar pomeni, da je denimo uporaba v omrežje povezane navigacijske naprave ali hiter ogled mobilnemu telefonu prilagojenih spletnih strani lahko precej poceni, če ga ne izvajamo prepogosto. Seveda pa vam pri ZPS nikakor ne priporočamo ogleda pretočnih video ali glasbenih posnetkov – pri tem se raje povežite v pogosto brezplačna omrežja Wi-Fi,« svetuje Boštjan Okorn z Zveze potrošnikov Slovenije.

Ker številni Slovenci tudi med zimskimi počitnicami radi odpotujejo v tople, eksotične kraje, pri ZPS predlagajo, da pred odhodom natančno preverite, kakšna je cena uporabe mobilnega telefona pri posameznih operaterjih v državi izbranega  počitniškega cilja. Še zlasti draga je uporaba mobilnega omrežja v letalih in ladjah za križarjenja, kjer veljajo posebne cene, ne glede na to, kje se letalo ali ladja gibljeta.

Nasveti ZPS za preudarno uporabo mobilnika v tujini:

  • pred odhodom se pozanimajte o cenah v državi, kamor potujete;
  • v tujini opravljajte le kratke in nujne klice ter ne pretiravajte s kratkimi sporočili;
  • pred odhodom izključite prenos podatkov in morebitne urnike posodabljanja ali osveževanja podatkov;
  • za pregledovanje elektronske pošte in spletnih strani uporabite omrežja Wi-Fi;
  • še posebej se izogibajte uporabi mobilnih omrežij za prenos glasbe ali videa;
  • če nameravate opraviti v tujini veliko storitev, se pri operaterju pozanimajte o paketni ponudbi, pri čemer pa upoštevajte, da boste morali plačati ves znesek, ne glede na to, koliko storitev boste v resnici uporabili, hkrati pa so tudi obračunski intervali pri tovrstnih paketih ponavadi visoki (zaračuna se, denimo, vsaka minuta klica).

Več informacij: www.zps.si, kjer so zbrani tudi podatki o ceni storitev v Evropski uniji in Švici

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,443
30.03.2024 ob 10:27
296,852
27.04.2024 ob 00:20
112,980
26.04.2024 ob 21:49
Preberi več

Več novic

New Report

Close