Pomoč otroku po samomoru starša

Družina, Kam po pomoč, Odnosi

Kako samomor starša pretrese otrokov svet in kako mu priskočiti na pomoč? Saj takšen dogodek za seboj pusti boleč pečat.

V življenju nič ni samoumevno. Prepogosto trenutki dobijo vrednost šele tedaj, ko dogodki zarežejo v življenje posameznika in za seboj pustijo boleč pečat.

Če je že za odraslega težko sprejeti samomor bližnjega, je še toliko težje se s tovrstnim dogodkom spoprijeti otroku, ki ostaja s številnimi občutji in vprašanji. Kako se spremeni svet doživljanj in čustvovanj otroka po samomoru starša? Kakšna je popotnica, s katero odide v svet in prtljaga, s katero stopa na poti skozi življenje v odnose? Na kakšen način tovrstni dogodek zaznamuje nemočne žrtve in kako jim priskočiti na pomoč, je glavna nit tokratne oddaje. Pogovarjali smo se z gospo mag. Violeto Irgl, specializantko zakonske in družinske terapije.

Vabljeni k ogledu:

Dovolite si izžalovati izgubo in poiskati pomoč sebi in otroku. Vabljeni na forum Za žalujoče po izgubi zaradi samomora, kjer lahko poiščete ali ponudite tolažbo in podporo.

RSS Ustavi se!

 • Vdihni spokojnost
  Ko govorimo o obvladovanju stresa in njegovih posledicah, so vzhodne tradicionalne metode zelo dobrodošle, saj iskanju ustreznih rešitev – zdravila, vedenjske intervencije ali podobno.
 • Nadzorovan umik
  Dolgo sem ostala pod prho. Spirala sem s sebe njene ostudne besede, pa se me še danes držijo kot prilepljene. Ostala pa mi je zavest, da sem ravnala prav, ker sem ohranila mirno kri in se nadzorovano umaknila.
 • Ujeti v prestrašenem telesu
  Življenje s spominom prestrašenega telesa prinaša pomanjkanje občutka varnosti, kar še dodatno povečuje občutke strahu in nam onemogoča živeti svobodno življenje znotraj sebe in v odnosih.
 • Razumevanje in dvigovanje ženske moči
  Čeprav naj bi ženske po tradiciji veljale za »šibkejši« spol, pa skrivamo v sebi vendarle izjemno moč, drugačno moč, saj ne pravijo zaman, da ženska podpira tri vogale hiše. 
 • Zaslužiš si dobro življenje, ne da te nekdo tlači
  Kdorkoli bere te vrstice ... Vedi, da si vreden ljubezni, sposoben, lep, unikaten takšen kot si. Zaslužiš si dobro življenje, ne da te nekdo tlači in ponižuje, saj vsak človek ima dušo in duša zaboli.