Med.Over.Net

Za žalujoče po izgubi zaradi samomora

Odgovarjajo: mag. Violeta Irgl, spec. zakonske in družinske terapije • Zavod Pogreb ni tabu

Vsako leto okoli 400 družin izgubi bližnjega zaradi samomora. Na forumu lahko izmenjate izkušnje, dobite strokovni nasvet, izrazite svoja čustva in občutke, naredite korak naprej in si dovoliti pomagati. Zapišite svojo zgodbo in s tem pomagajte tudi drugim.

mag. Violeta Irgl , spec. zakonske in družinske terapije

Violeta Irgl

mag. Violeta Irgl je specialistka zakonske in družinske terapije. Violeta poleg terapij za posameznike, pare in družine, vodi terapevtske skupine za pomoč svojcem po samomoru bližnjega. Izvaja delavnice in predavanja za splošno javnost, šole in javne ustanove, predvsem o psihološki travmi in njenih posledicah ter okrevanju po travmi. Pri svojem terapevtskem in raziskovalnem delu spremlja žrtve različnih psihičnih travm. Posveča se predvsem odraslim, ki so v otroštvu doživeli travmatično izgubo starša. V zadnjem desetletju je v različnih medijih velikokrat spregovorila o terapevtskih izkušnjah spremljanja svojcev po samomoru bližnjega in o travmi. Je avtorica knjige Konec molka, ki je napisana kot pomoč družinam po izgubi bližnjega zaradi samomora in bo izšla sredi decembra.

Zavod Pogreb ni tabu

Elvina Babajić

Vodja Zavoda Pogreb ni tabu in direktorica pogrebnega podjetja, ki se srečuje s svojci ob pripravi pogrebnih slovesnosti. Izguba bližnjega je vedno občutljiva tema zato je povezovanje in pogovarjanje zelo pomembno. V ta namen je leta 2011 ustanovila neprofitni zavod Pogreb ni tabu, v katerem skozi različne aktivnosti nagovarjajo teme, povezane z minevanjem. Poskušajo rušiti te tabuje in tako smrt približati. Del tega so tudi letne brezplačne revije Pogreb ni tabu, ki izidejo pred prvim novembrom.

Moderatorji

mag. Violeta Irgl , spec. zakonske in družinske terapije
Violeta Irgl
Zavod Pogreb ni tabu
Elvina Babajić