Pomiritev otrokovih nočnih strahov

anonimni uporabnik, 29. december 2016
Ostalo

Seznam stvari, ki se jih otrok lahko boji, je dolg, zato jim pomagajte odkriti bistvo straha, da boste lahko pomagali.

Mnogi otroci se sredi noči zbujajo in spopadajo s strahovi in morami. Če ne želite deliti svoje postelje z otrokom, potrebujete rešitev, da mu pomagate premagati strahove in more.

Čeprav je pomembno naučiti otroka, da se sam pomiri že kot dojenček, pa je prav tako pomembno, da pomagate otroku premagati njegove nočne strahove in da samostojno zaspi nazaj v svoji postelji, čeprav ga je strah.

Ponujamo vam nekaj koristnih nasvetov za majhne in velike otroke, ki vam / jim bodo pomagali pri premagovanju nočnih mor.

Pomagajte odkriti, česa se otrok boji

Obstaja dolg seznam stvari, zaradi katerih se otrok ponoči zbuja, veliko jih je le začasnih in v kratkem času izzvenijo. Poskusite priti do bistva težave, pogovorite se z otrokom. Lahko, da otrok vidi v sobi strašljive sence ali vsak večer sliši enak hrup, ki prihaja od zunaj. Če mu pomagate odkriti bistvo strahu, mu boste lahko tudi pomagali.

Razpršilo za namišljene pošasti, »nepridiprave«

Mlajše otroke najverjetneje lahko prepričate o delovanju razpršila, kar pa verjetno ne bo prepričalo starejših otrok. Sami naredite razpršilo, tako da ga napolnite z vodo, dodate nekaj kapljic eteričnega olja (na primer sivke, ki ima pomirjujoč vonj) ter jo postavite na nočno omarico ob postelji svojega otroka. Otroku povejte, da lahko razpršilo kadarkoli uporabi za nepridiprave ali pa pred spanjem razprši v zrak, da se mu strahovi ne bi približali.

Lučke (vilinske, božične, bombažki …)

Nočne lučke so zelo koristne, ker dajejo ravno prav svetlobe, da v sobi ni popolna tema. Za boljši občutek lahko kupite tudi nočno lučko različnih priljubljenih oblik, ki jo pritrdite na steno ali postavite na nočno omarico, na primer v obliki živali.

Umirjena glasba za spanec

Nekateri otroci najlažje zaspijo ob umirjeni glasbi. Na nočno omarico lahko otroku postavite radio, da si ga po želji vklopi tudi sredi noči, če bi ga bilo strah.

Svetilka naj bo pri roki

Včasih imajo otroci bujno domišljijo in si zamislijo navidezne sence ali pošasti, zato potrebujejo nekaj, kar jim bo zagotovilo občutek varnosti. Ob postelji pustite svetilko, s katero lahko otrok kadarkoli posveti, če se mu zazdi, da vidi sence- Tako se bo počutil bolj varno.

Lovilec sanj

Za otroka, ki trpi zaradi mor in groznih sanj, je lovilec sanj dobra ideja. Otroku povejte zgodbo o lovilcu sanj in velika verjetnost je, da ga bo z veseljem imel. Obesite ga nad posteljo, kar ga bo pomirilo in dalo občutek varnosti. Noči bodo bolj mirne, saj lovilec sanj resnično deluje :-).

Pred spanjem obred ali pravljica

Pred spanjem redno izvajajte neke vrste obred, otroka umirite, mu preberite pravljico. Prepričajte ga, da je lahko takšna navada odličen način za pomiritev in odganjanje zlih duhov. Poleg tega jih lahko opravljajo kar v postelji.

Pravljice so pomembne za otroke, saj so le-te bistvene zgodbe njihovega otroštva in zveste spremljevalke odraščanja. Ker dandanes staršem velikokrat primanjkuje časa za branje, so nastale Lahkonočnicečarobni svet domišljije, ujet v črke.

Lahkonočnice so zakladnica zvočnih pravljic sodobnih slovenskih pravljičarjev, ki jih berejo pripovedovalci iz doma starejših občanov, katerih pomirjujoči glas zaziba v globok spanec.

V decembru vašega otroka zazibajo v sladek sen čarobne pravljice, ki jim lahko vsak dan po 18.00 uri prisluhnete na www.lahkonocnice.si. Ponujajo vam 40 čarobnih pravljic, 10 pripovedovalcev, 8 avtorjev, 3 ilustratorje. 37 pravljic lahko že danes poslušate na www.lahkonocnice.si.

Čas je za pravljico, zato poiščite celotno zgodbo, s katero bo vaše najmlajše v svet domišljije popeljal pomirjujoč glas gospoda Izidorja Babnika.

O pripovedovalcu Izidorju Babniku

Izidor Babnik (1930) se je rodil v Ljubljani. Že 60 let je srečno poročen. Zadnjih pet let z ženo živita v domu starejših občanov, kjer sodelujeta pri različnih aktivnostih. Je tudi predsednik Sveta stanovalcev. Z ženo imata sina ter dva vnuka in vnukinjo.

O avtorju Ana Duša

Ana vodi Pripovedovalsko šolo Pripovedovalskega Varieteja. Pravljice je prirejala in pisala za projekte različnih gledaliških hiš ter za radio in televizijo.

Otroku za spanje pustite nekaj svojega, plišasto igračo ali majico

Prestrašen otrok naj zaspi v objemu s plišasto živalco, ki ga bo varovala in mu dajala občutek varnosti, ko bo ponoči prestrašen. V nakup določene živalce vključite tudi svojega otroka, saj bo njegova varna igračka. Za boljše počutje se lahko za spanje otrok tudi obleče v vašo majico, ali pa mu na nočno omarico postavite svojo sliko ali sliko bližnjih.

Dobro berilo

Nekateri otroci radi berejo, zato jim na nočni omarici pustite knjigico, ki si jo lahko vzamejo, če se ponoči zbudijo in ne morejo zaspati ali jih je strah. Bodite pazljivi, kaj vaš otrok bere pred spanjem, saj imajo nekatere knjige, čeprav starosti primerne, prav strašljive vsebine. Za lažje branje poskrbite tudi za bralno svetilko ali luč ob postelji.

Naučite jih nadzora nad čustvi in strahom

Otroka naučite dihalnih vaj, globokih vdihov in izdihov, da se pomiri. Lahko si izbere tudi “srečni kraj ali dogodek”, ki si ga zamisli, ko je prestrašen ali poskuša zaspati.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
10.07.2024 ob 09:38
113,027
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close