Vnetje mehurja pri ženskah je v poletnih mesecih pogosto

anonimni uporabnik, 23. junij 2013
Ostalo

Zakaj je vnetje mehurja pogosteje pri ženskah? Pri začetnih težavah si lahko pomagamo tudi sami.

Pri ženskah so težave zaradi vnetja sečnega mehurja pogoste, v toplih poletnih mesecih pa še nekoliko pogostejše.

Bikini-349Asist. Bojan Štrus, dr. med., vodja ambulante KO za urologijo Kirurške klinike, je obrazložil, da se vzrok skriva tudi v premajhnem vnosu tekočine glede na zunanje visoke temperature. Mehur se zato manj spira, spolni odnosi so pogostejši, negativen vpliv pa ima pri ženskah tudi uriniranje v morjih, jezerih.

Najpogosteje vnetje mehurja povzroča črevesna bakterija Escherichia coli. Pri ženskah naj bi do okužbe sečil tako lahko prišlo tudi zato, ker sta sečnica in zadnjična odprtina zelo blizu. Ženske imajo zelo kratko sečnico, meri 2,5 do 4 cm in je mnogo krajša kot pri moških, zaradi česar so ženske dovzetnejše za uroinfekte.

Znaki vnetja mehurja: pogosto, pekoče uriniranje, smrdeč in temen urin, bolečine v spodnjem delu trebuha. Kadar so bolečine močne ali, če v urinu opazimo kri, moramo nujno obiskati zdravnika. Zdravljenje poteka z antibiotiki in lahko traja tudi dalj časa, zlasti če se vnetje pojavlja večkrat. Zdravljenje poteka običajno 7 do 10 dni.

Kako si lahko pomagamo sami?

Sami si lahko pomagamo pri začetnih težavah in sicer z uživanjem brusničnega čaja ali specializiranih čajev za ledvice in mehur. Priporočljivo je tudi uživanje večjih količin tekočine kot običajno. Asist. Štrus priporoča tistim, ki imajo ponavljajoče težave z vnetjem mehurja, da na dopust vzamejo škatlico uroantiseptikov, ki jih predpiše zdravnik. Ženske naj preventivno pijejo 1,5 do 2l tekočine dnevno in se tako dodatno zaščitijo.

Za dodatna vprašanja obiščite forum Urologija.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,460
30.03.2024 ob 10:27
296,864
09.05.2024 ob 10:41
112,986
09.05.2024 ob 09:36
Preberi več

Več novic

New Report

Close