Kako ravnati ob piku čebele ali ose

Včasih so reakcije na pike čebel ali os tako hude, da zahtevajo nujen zdravstveni pregled in zdravljenje.

Piki čebel ali os so v poletnih mesecih pogosti, zaradi visokih temperatur, sladkega sadja, sladoleda, sladkih pijač in drugih. Reakcija na pik je lahko blaga, pojavi se rahla rdečina na mestu pika oziroma pride do nastanka alergijske reakcije in anafilaktičnega šoka.

Strup čebele vsebuje beljakovine, ki vplivajo na kožne celice in imunski sistem, kar povzroča bolečine in otekline na mestu pika. Ob ostri bolečini in rdečini na mestu pika se pojavlja še srbeča koža, ki lahko traja več dni. Ljudje, ki so alergični na čebelji ali osji strup morajo biti zelo previdni, saj se lahko alergijska reakcija razvije v smrtno nevarno. Alergične osebe poleti nikakor ne bi smele uporabljati močnih parfumov, nositi živobarvnih oblačil, piti sladkih pijač na plaži in drugo ter imeti vedno s seboj komplet za samopomoč.

Prav tako so lahko nevarni piki na področju glave, ust in ustne votline, vrata, saj lahko povzročijo otekanje mehkih tkiv in zadušitev, zato zahtevajo nujen zdravstveni pregled in zdravljenje.

Večina ljudi ima samo lokalno reakcijo z rdečino in oteklino na mestu pika, hujša oblika reakcije je močno izražena rdečica, oteklina in neznosna srbečica, ki ne pojenja, zelo hudo reakcija na pike pa je rdečica po koži celega telesa in srbečica, hripavost, otekanje ustnic in jezika, težave z dihanjem, pospešen srčni utrip, omedlevica.

Kaj storiti ob piku čebele ali ose?

Srbenje in bolečino je treba nemudoma ublažiti z mrzlimi obkladki ali ledom. Mesto pika je treba pregledati in odstraniti želo, če je ostalo v koži. Pri čebeljem piku želo ostane v koži, medtem ko ga ose ne puščajo in lahko pičijo večkrat. Mesta pika ni priporočljivo praskati, ker se bosta s tem rdečina in oteklina precej poslabšali. Rdečina in oteklina na mestu pika izgineta čez nekaj dni, za zmanjšanje se lahko lokalno zdravi s kortikosteroidno kremo (tri do štiri dni) ali z gelom, ki vsebuje kamilico, ognjič, aluminijev acetotartarat, arniko. V primeru hujše srbečice, ki ne pojenja, je za ublažitev možno uživanje antihistaminov v obliki tablet.

zrelo-cebele-pik

Če se pojavijo znaki alergijske reakcije v obliki izpuščajev in rdečice po vsem telesu, skupaj z omotico, slabostjo, glavobolom zahtevajo nujno zdravniško pomoč.

Diagnoza alergijske reakcije je opravljena na osnovi pogovora zdravnika z bolnikom, opisom ugotovitev, vidnih na koži in uporabo laboratorijskih izvidov krvi, z meritvijo IgE protiteles in kožnim preizkusom na mestu pika. Pri ljudeh s hudimi reakcijami se lahko izvede zdravljenje v obliki imunoterapije z alergeni ali desenzibilizacija, kjer se vbrizgava majhno količino alergenov v določenih časovnih presledkih, zdravljenje pa traja nekaj let.

Da bi zmanjšali možnost anafilaktičnega šoka pri ljudeh, ki so alergični na pike čebel ali os, zdravniki predpišejo uporabo avtoinjektorja z vsebnostjo adrenalina (bolniki si ga lahko sami aplicirajo takoj po piku), antihistaminik tablet in kortikosteroidov. V teh primerih je takoj po ugrizu potrebno obvezno obiskati zdravnika.

Preventiva

Da bi se izognili pikom čebel in os se za poletni čas priporoča, da se ne uporabljate parfumov, mil, krem in losjonov z močnim vonjem, nosite lahka oblačila, raje temna, saj svetla oblačila privlačijo ose. Na prostem raje ne pijte sladkih pijač oziroma ne puščajte odprtih steklenic in pokrivajte hrano. Ne hodite bosi in se izogibajte odprtim smetnjakom. 

V pomoč in preprečevanje so vam lahko različni repelenti v razpršilu ali losjoni, ki odganjajo insekte. Repelenti so lahko sintetičnega ali naravnega izvora (tj. eterična olja ali rastline). Pri otrocih ni priporočljiva sočasna uporabi losjona z zaščitnim faktorjem za sonce in repelentov proti pikom insektov, da bi se izognili alergijskem odzivu kože. Pomagajo tudi posebne zapestnice (tudi proti komarjem), ki odganjajo insekte, nosijo pa jih lahko odrasli in otroci.

Več novic

New Report

Close