Nove oblike pomoči od foruma do online psihoterapije

anonimni uporabnik, 04. maj 2017
Ostalo

Maja se zaveda, da si mora poiskati strokovno pomoč, a z njo še kar odlaša. … Katere vrste pomoči so ji na voljo?

Maja vedno pogosteje čuti, kako jo grabi tesnoba. Večkrat težko diha, v prsih jo stiska, razbija ji srce, vseskozi občuti zaskrbljenost, ne more se umiriti. Tudi v službi ima ogromno dela in nikakor ne pride na »zeleno vejo«. Vse svoje težave in stiske zaupa svojemu partnerju in prijateljici, ki jo seveda potolažita in bodrita, a njeno stanje ni nič boljše. Maja se zaveda, da si mora poiskati strokovno pomoč, a z njo še kar odlaša.

Katere vrste pomoči so ji na voljo?

Spletni forumi

Med.Over.Net ponuja številne forume na področju duševnega zdravja; forum Depresija, anksioznost, Psihoterapija, Psihiatrija, Ločitev, Partnerski in družinski odnosi … Maja lahko svoja vprašanja in dileme anonimno napiše na ustrezen forum in s strani moderatorja, ki je strokovnjak za posamezno področje, bo čez dan ali dva prejela usmeritve oz. odgovore. Ob tem bo pomirjena oz. bo vedela, kateri so možni izhodi in v katero smer se nakazujejo rešitve. Deležna bo tudi kakšne vzpodbudne besede, ki ji bo dala potrebno moč, da naredi naslednji korak.

Osebna psihoterapija

Maja se lahko odloči za osebno obiskovanje psihoterapevta. Pomembno je, da preveri njegove kvalifikacije, način dela ter ali je vključen v supervizijo, kjer razrešuje svoje čustvene, etične in strokovne dileme, s katerimi se srečuje pri delu s strankami. Osebna terapija predstavlja strukturiran pogovor med stranko in psihoterapevtom. Fokus pogovora, so lahko sedanje ali pa pretekle težave, misli, občutki, odnosi. Odnos med stranko in psihoterapevtom je ključen za uspešnost psihoterapije. Ob terapevtu se mora Maja počutiti sprejeto in varno. Izredno pomembna je tudi njena motiviranost za delo na sebi.

Skupinska psihoterapija

Pri skupinski terapiji je v skupini od 5 do 10 oseb ter psihoterapevt. Če bi se Maja odločila za to možnost, ne bi bila samo v odnosu s psihoterapevtom, ampak tudi z ostalimi člani skupine, zato bi dobivala več odzivov, kako jo vidijo in doživljajo drugi. Skupina bi ji pomagala spoznavati in spreminjati sebe, hkrati pa bi ji nudila podporo.

Online psihoterapija

Vedno bolj razvijajoča tehnologija je vstopila tudi na področje svetovanja in psihoterapije. Na trgu so se pojavile različne aplikacije, ki pomagajo pri anksioznosti in depresiji ter spletna mesta, kjer strokovnjaki ponujajo pomoč preko spleta oz. videoklica. V Sloveniji »online svetovanje in psihoterapijo« nudijo različni psihoterapevti na spletnem mestu www.mojpsihoterapevt.si.

Mag. Mateja Videčnik, partner v podjetju Talk Through pove:

»Celoten postopek je za Majo zelo preprost. Med različnimi psihoterapevti si Maja izbere najprimernejšega za svojo težavo. Pošlje mu sporočilo oz. naročilo na termin, psihoterapevt pa ji bo odgovoril v roku 24 ur in predlagal termin. 5 min pred dogovorjeno uro bo Maja dobila e-pošto s povabilom, kliknila bo na gumb v povabilu in že bo povezana s terapevtom in ura se lahko začne.«

Ta način je zelo primeren za ljudi, ki so zelo aktivni, veliko na poti, fizično zelo oddaljeni od izbranega terapevta, so naklonjeni tehnologiji in novim možnostim, so v tujini, na dopustu ipd.

Odzivi uporabnikov so dobri, všeč sta jim predvsem izredna priročnost in udobnost, da lahko terapijo obiskujejo kar iz svojega domačega okolja, visoka strokovnost psihoterapevtov, učinkovitost ter prihranki pri času in denarju, saj, se do psihoterapevta ni treba voziti, iskati in konec koncev plačati parkirišča.

Maja lahko pred dokončno odločitvijo, ali bo uporabila psihoterapevtsko pomoč, s spletnim testom preveri, v kolikšni meri se pri njej izražajo simptomi tesnobe.

 

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 21:34
113,028
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close