Nosečnost poleti

anonimni uporabnik, 17. avgust 2019
Ostalo

Ali in v kolikšni meri je nosečnost zares »blaženo stanje«, lahko pove le vsaka nosečnica sama. V devetih mesecih čakanja gre skozi različne faze, ki so včasih daleč od blaženosti.

Spremembe zajamejo vse telo in včasih za nosečnico predstavljajo pravi izziv. Eden takih izzivov je tudi poletje. Visoke temperature zraka, nenadzorovano izpostavljanje soncu in škodljivo ultravijolično sevanje ter povečano tveganje za dehidracijo ji lahko otežijo vsakdanje življenje in slabo vplivajo na nosečnost. Ste noseči in se sprašujete, kako čim lažje preživeti poletje? Preberite si nasvete v nadaljevanju.

Izogibajte se dolgotrajnemu izpostavljanju soncu

Dolgotrajno sončenje, zlasti v urah, ko so sončni žarki najbolj nevarni, je škodljivo vsakomur, še zlasti pa nosečnicam, in sicer zaradi zelo nevarnih UV-žarkov. Poleg tega sončenje povzroča širjenje krvnih žil, kar prispeva k še bolj otečenim in bolečim nogam. Zaščitite si kožo in se med 11. in 17. uro izogibajte soncu, nosite klobuk, lahna, ohlapna oblačila in številko večjo obutev kot običajno.

Uporabljajte naravno kozmetiko

Za nego kože uporabljajte le naravno kozmetiko, saj se boste tako izognili tistim sestavinam kozmetičnih pripravkov, ki se lahko skozi kožo vsrkajo v kri in po možnosti škodujejo razvoju ploda. Posebej pozorni bodite pri izbiri zaščitne kreme z visokim UV-faktorjem.

Pri kopanju bodite previdni

Zmerna telesna dejavnost in voda delujeta sproščujoče, zato je plavanje v poletnih mesecih priljubljen način razgibavanja. Priporočamo ga tudi med nosečnostjo, če je sicer z vami vse v redu. Zdravniki svetujejo, da greste v vodo počasi, da se telo navadi na hlad, in da plavate umirjeno ter brez naglih gibov. Zaradi nevarnosti nožničnih okužb se izogibajte javnim bazenom. Te okužbe so lahko med nosečnostjo zelo nevarne in lahko povzročijo prezgodnji porod. Tudi v morju se ne kopajte ob visokih temperaturah, po kopanju pa se preoblecite v suha oblačila. Za preprečevanje okužbe in ohranjanje zdrave nožnične flore se priporoča tudi uporaba probiotičnih vaginalet.

nosečnica v reki

Preprečite dehidracijo

Izsušitev oziroma dehidracija je za nosečnico zelo nevarna, saj lahko sproži predčasne popadke in porod, včasih celo možganske poškodbe. Preprečevanje je zelo preprosto: redno uživanje tekočine – vsaj 1,5 do 2 litra na dan – ter omejitev izpostavljanja soncu na približno uro na dan. Če čutite utrujenost in splošno slabost, glavobol ali krče v okončinah, se takoj ohladite s hladno tekočino, saj so to lahko prvi znaki dehidracije.

Bodite pozorni na prehrano

Poleti sta na voljo raznovrstna zelenjava in sadje, ki zaradi vitaminov, mineralov in protioksidantov spadata v zdravo prehrano nosečnice. Vendar previdnost ne škodi, saj so lahko na sadju in zelenjavi prisotne kemikalije in celo nevarne bakterije, kot je Listeria monocytogenes, ki se v nožnici in maternici zlahka razmnožuje ter povzroča bolezen listeriozo. Simptomi se običajno pojavijo v tretjem trimesečju, in sicer v obliki glavobolov, bolečin v mišicah in sklepih ter visoke telesne temperature. Listerioza je zelo nevarna bolezen, saj lahko povzroči predčasni porod ali splav. Zato bodite pri nakupovanju živil previdni ter sadje in zelenjavo pred zaužitjem temeljito operite. Pazite tudi, da je hrana, zlasti meso, dobro pečena, saj se boste tako izognili še eni poletni nevarnosti – zastrupitvi s hrano.

Nosečnost prijetna tudi poleti

V poletnih mesecih torej na nosečnice preži kar nekaj nevarnosti. Vendar jih lahko ob ustreznem ravnanju spremenimo v pozitivne dejavnike. Zmerno izpostavljanje soncu, denimo, je odličen vir vitamina D, s tem pa tudi izvrstno sredstvo preprečevanja nastanka prirojenih motenj. Spomnimo, da je ta vitamin zelo pomemben za razvoj otrokovih kosti in da sodeluje pri absorpciji folne kisline, ki je potrebna za pravilen razvoj nevralne cevi. Poleg tega vitamin D prispeva tudi k zdravju nosečnice: predvsem pomaga pri absorpciji železa, s tem pa preprečuje slabokrvnost.

Zdaj, ko veste, kako ravnati, vam nosečnost poleti ne bo delala dodatnih preglavic. Zato uživajte v mesecih pričakovanja, tako da bodo res postali blaženo stanje.

Foto: Pexels

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,460
30.03.2024 ob 10:27
296,866
10.05.2024 ob 11:35
112,987
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close