Negovanje socialnih odnosov in vključevanje v družbo

anonimni uporabnik, 23. februar 2016
Ostalo

»Kot ne more drevo živeti brez korenin, ne more človek živeti brez družbe.«
(slovenski pregovor)

Ali ste vedeli, da je vzdrževanje in negovanje socialnih odnosov učinkovit način obvladovanja stresa? Mnoge raziskave so dokazale tudi povezavo med kvantiteto in predvsem kvaliteto socialnih odnosov ter učinkovitostjo imunskega sistema. Druge raziskave so dokazale povezavo med kakovostjo odnosov in splošnim zdravstvenim stanjem. Skratka, boljši medosebni odnosi zmanjšujejo škodljive učinke stresa in tveganje, da bi zboleli.

Kaj lahko sami naredimo, da bi ustvarili in ohranili dobre medosebne odnose? Tu je 5 preprostih nasvetov.

[see url=”https://med.over.net/clanek/5-nasvetov-za-sproscanje-in-obvladovanje-stresa/”]5 nasvetov za sproščanje in obvladovanje stresa[/see]

1. Bodite pozorni na prvi stik!

Osebo poglejte v oči, se nasmehnite in jo jasno in razločno pozdravite. Pokažite ji, da ste jo opazili in da verjamete, da je »okej« ‒ človeško bitje, ki si zasluži vašo pozornost. Poskusite si zapomniti imena in jih uporabljajte. Bodite spoštljivi do drugih in pričakujte spoštljivost do sebe. Ni nujno, da boste dobili enak odziv, velikokrat samo zato, ker so nekateri ljudje introvertirani, sramežljivi, negotovi in so jim socialne interakcije naporne, včasih tudi zato, ker se ljudje ne zavedajo pomembnosti vljudnega obnašanja, ampak naj vas to ne obremenjuje.

2. Aktivno poslušajte.

Kadar vam nekdo nekaj govori, imejte potrpljenje, poslušajte, kaj vam sporoča. Ne bodite prepričani, da že vnaprej veste, kaj vam hoče povedati, še manj, da že veste, kako mu lahko pomagate. Sprašujte in preverjajte, ali ste pravilno razumeli, glejte osebo, s katero se pogovarjate, bodite pozorni na nebesedno komunikacijo. To izključuje istočasno pisanje SMS-sporočil, preverjanje pošte na mobilnem telefonu in odgovarjanje na klice. Bodite aktivni poslušalec, to je veliko pomembnejše od govorjenja.

3. Bodite pozorni na teme, o katerih govorite.

Ali pogosto govorite o svojih težavah v službi, v partnerstvu ali na splošno v življenju? Ali ste nagnjeni k opravljanju in širjenju pikantnih skrivnosti o drugih ljudeh? Se pogosto pritožujete nad pomanjkanjem časa, denarja, ljubezni, nad zlobnimi sodelavci in zahrbtnimi sorodniki? Seveda, življenje ni postlano z rožicami, a če boste preveč črnogledi, boste spravili v slabo voljo sebe in vse okrog sebe. Namesto tega poskusite biti optimistični. Kaj ste lepega doživeli, prebrali, naredili? Bodite navdih za druge in ne nadloga.

friends-775356_960_720

4. Prepoznajte dobre lastnosti drugih.

Tudi takrat, ko jih niti sami ne opazijo, jih opazite vi in jih pohvalite. Če se vam zdi, da je nekdo pogumen, mu to povejte, če vas spravlja v dobro voljo, mu povejte tudi to. Opazite napredek, pohvalite trud, povejte ali mislite, da nekdo nekaj dobro dela; ne mrmrajte tega sebi v brado, ampak povejte jasno in glasno. Povejte prijatelju, da vam je lepo se z njim pogovarjati, povejte partnerju, da ga imate radi, ker je tak, kot je. Vsi znamo kritizirati in se pritoževati, le redki znajo biti pozitivni in konstruktivni. Če pa moramo kritizirati, bodimo pozorni, da kritiziramo dejanje, in ne osebe.

5. Bodite zvesti svojim vrednotam.

Se vam ne zdi, da je življenje vse bolj materialistično, negativistično, pesimistično, otožno? Kam so izginili človeška dobrota, prijaznost, razumevanje, lojalnost in ljubezen? Ali je res postalo vse tako nizkotno, prostaško, pokvarjeno in umazano? Premislite, katere so vaše vrednote, in bodite to malo seme upanja. Seveda ne pričakujte takojšnje spremembe, in še manj hvaležnosti, temveč naredite to zase in opazili boste, kako se vaše življenje spreminja ter skupaj z vami svet, ki vas obkroža.

»Kot ne more drevo živeti brez korenin, ne more človek živeti brez družbe.«
(slovenski pregovor)

Upam, da vam bodo ti mali nasveti pomagali izboljšati telesno in duševno zdravje. Serija člankov »Ali je možno depresijo zdraviti brez zdravil?« je bila mišljena kot pomoč pri obvladovanju depresije. Vendar ko sem jih znova prebrala, sem ugotovila, da nasveti niso učinkoviti samo pri depresivnih motnjah, so pravzaprav nasveti za splošno izboljšanje telesnega in duševnega zdravja ter za preprečevanje posledic različnih stresorjev, ki smo jim izpostavljeni vsak dan.

Avtor: Daniela Fiket dr.med.

Moderatorka foruma Splošna psihiatrija

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,443
30.03.2024 ob 10:27
296,852
27.04.2024 ob 09:49
112,980
26.04.2024 ob 21:49
Preberi več

Več novic

New Report

Close