Najpogostejši miti pri učenju tujih jezikov

Učenje tujih jezikov ni lahka naloga, pa vendar z znanjem vsakega novega jezika postajamo bogatejši za življenje. Že star latinski pregovor pravi:»Quot languagesas calles, tot homines vales«, v prevodu Kolikor jezikov znaš, toliko ljudi veljaš.

V enem izmed prejšnjih člankov smo pisali o pomenu dihanja pri učenju, tokrat pa se bomo osredotočili na izzive, s katerimi se srečujemo pri učenju jezika. Nekateri te izzive uporabijo kot izgovor, da se učenju odpovejo, tisti, recimo jim pogumnejši, pa se bodo z izzivi spoprijeli, jih premagali ter tako obogatili svoje znanje.

Zagotovo ste že slišali, da je za jezik potreben talent ter da učenje vzame veliko časa. Pa je res tako?

S pravo metodo ter željo po znanju razbijamo tudi naslednje zakoreninjene mite.  

Tujega jezika se je težko naučiti

Učenje angleščine, nemščine, španščine ali švedščine je težko le, če tako mislite. Preprost recept za uspešno premagovanje in obvladovanje jezika, sta učenje in motivacija. Pomembno je, da se »obkrožimo« z jezikom, ki se ga učimo, ga čim več poslušamo, beremo, vadimo govor in pisno komunikacijo. Danes nam je precej lažje kot starejšim generacijam, saj že na spletu najdemo veliko načinov, da jezik spoznamo, ga poslušamo in beremo. Poleg tega pa so na voljo nove, inovativne metode učenja tujih jezikov, ki omogočajo, da jezik v relativno kratkem času usvojite. Pomembno pa je, da ostanete realni in si ne postavite previsokih ciljev, ki bi vas demotivirali. Konec koncev je bilo tudi učenje hoje težko, pa smo vseeno uspeli, kajne? 

harmonizator dihanja sita
Harmonizator dihanja

Prepozno je, da se začnemo učiti nekaj novega

Mnogi verjamejo, da se samo otroci lahko hitro in učinkovito učijo. Res je, da si otroci hitreje zapomnijo, toda odrasli imamo večji obseg splošnega znanja, globlje poznavanje različnih tem in bolje razvito logično razmišljanje. Zahvaljujoč temu si lahko učenje jezika olajšamo, saj jezik ni le slovnica. Tu je tudi kultura določenega jezikovnega območja, geografske znamenitosti in druge zanimive stvari, ki jih otroci težko povežejo v celoto.

Poleg tega pa učenje in izobraževanje znatno upočasnita proces oslabitve mentalnih funkcij. Za znanje torej nikoli ni prepozno.

Nisem nadarjen za učenje jezika

Zagotovo ena najpogostejših zmot pri učenju tujih jezikov. Dejstvo je, da se jezika lahko naučimo vsi, če želimo. Upoštevati je treba, da je vsak človek drugačen in da znanje pridobiva z različno hitrostjo, zato je pomembno, kakšno metodo učenja boste izbrali. Nekateri imajo raje skupinske tečaje, drugi prisegajo na individualni pristop, ki zagotovo prispeva, da jezik hitreje usvojite. Nekatere metode pri učenju uporabljajo tudi različne pripomočke, na primer metoda Sita® s pomočjo svetlobe omogočajo prehod aktivnega stanja možganskega delovanja v stanje koherence in budne sproščenosti. 

Nemogoče se je učiti tujega jezika, če še nisi živel na tem govornem območju

Ta stavek je verjetno ena največjih zmot, saj tako v Sloveniji kot drugje po svetu živijo ljudje, ki tekoče govorijo tuji jezik pa nikoli niso bili v matični državi tega jezika. Torej, nekdo, ki nikoli ni bil v Angliji, lahko tekoče govori angleško, kajne? Z dobro šolo tujih jezikov in profesorji, ki na svojih učnih urah uporabljajo sodobne učne metode in ustvarjalna učna gradiva, je mogoče zlahka obvladati vse jezikovne vsebine. Ena takih metod, je zagotovo Sita.

Strah pred komunikacijo v tujem jeziku

To je popolnoma normalen odziv, ki se pojavi pri skoraj vseh, ki se učijo tujega jezika, saj večina želi takoj govoriti kot domorodec. Metoda Sita® je znana po tem, da pomaga pri premagovanju strahu pred jezikom. Priporočamo pa vam tudi, da filme, serije, oddaje gledate v jeziku, ki se ga učite ter ne pozabite na bralno razumevanje. Z nekaj truda bo ta težava postala manj izrazita, govorili pa boste lažje in z manj strahu.

Učenje tujega jezika je zahtevno delo, ki zahteva čas in trud, vendar se čas in trud na koncu izplačata. Pomembno je, da ne obupamo, ko pridemo do stopnje, ko menimo, da ni napredka. Pomembno je, da se z jezikom čim več ukvarjate in se mu v največji možni meri posvetite. Pomembno je vaditi brez strahu pred napakami. Kajti prav iz napak se človek uči, vaja pa nas dela mojstre.

Metoda Sita® ima več 40 letno tradicijo, ki se ukvarja z opolnomočenjem človeških potencialov v podjetjih in individualno na različnih področjih: krepitve spomina, preprečevanju stresa, odpravo psihosomatskih težav, prijetno učenje tujih jezikov in karierni razvoj zaposlenih. Tu ne gre samo za razumevanje pedagoškega procesa, temveč za preverjeno kombinacijo prvin tehnologije, nevrologije, medicine in psihologije. Vsi strokovnjaki v sistemu SITA so certificirani izvajalci programov.

In za konec, »Nulla lingua tam difficilis est, quin disci possit.«Noben jezik ni tako težak, da se ga ne bi dalo naučiti.

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,443
01.05.2024 ob 10:03
296,853
01.05.2024 ob 16:46
112,982
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close