Najboljša družinska zabava – urno in varno na sani

anonimni uporabnik, 18. februar 2014
Ostalo

Sankanje je primerno za vse starostne skupine in je odlična družinska aktivnost. Preden pa se odpravite na najbližji hrib, preverite, kaj je pri tem dobro vedeti.

Če bi vas prosili, da nam zaupate deset najlepših spominov iz vašega otroštva, bi bil eden izmed njih skoraj zagotovo uživanje v snežnih radostih. In kaj je lepšega, kot spuščanje s hriba na takšnih ali drugačnih sankah. Seveda se danes kot odrasli in bolj odgovorni zavedamo, da je tudi pri tej zabavi potrebno biti previden. Užitek ob vijuganju na saneh zato ne bo nič manjši. Sankanje je primerno za vse starostne skupine in je odlična družinska aktivnost. Preden pa se odpravite na najbližji hrib, preverite, kaj je pri tem dobro vedeti.

Kakšne sanke so najboljše? Ali bo tudi plastična vrečka dovolj?

Young Father And Son SleddingNa trgu je ogromna ponudba različnih sank in zagotovo se je težko odločiti, katere izmed ponujenih izbrati. Strokovnjaki svetujejo, da so najboljše tiste, ki dopuščajo možnost zavijanja in imajo zavoro, s katero se sanke lahko upočasnijo. Plastična vrečka, lopatka, gumijast obroč in podobno pa za varno sankanje niso primerni.

Saj sankati se znajo vsi, ampak verjetno ne vsi pravilno?

Kljub temu, da se zna vsak usesti na sanke in zapoditi po hribu, je nekaj osnovnih pravil dobro upoštevati. Vedno se usedite na sani tako, da gledate naprej. Ne sankajte se stoje ali z glavo naprej, saj to povečuje možnost poškodb glave. Mlajši otroci (stari 5 let in manj) naj se vedno sankajo v spremstvu staršev. Pazite na razdalje med sankači in se eden po eden spuščajte po hribu. Razen v primeru majhnih otrok naj bo na sankah samo ena oseba. Roke in noge imejte ves čas na saneh. Če padete, se takoj umaknite. Če sani ne morete zaustaviti, se odkotalite z njih in se umaknite.

Zakaj prvi hrib za blokom ne bo ravno pravi?

Čeprav se nam zdi, da je vsak hrib primeren za sankanje, to ne bo držalo. Pri izbiri ustrezne lokacije pazite predvsem na naslednje:  hrib ne sme biti prestrm, izteče naj se v ravnino, da se boste lahko ustavili. Izogibajte se hribom, ki so v bližini cest ali parkirišč ali pa se končajo v bližini jezer, dreves, ograj in drugih nevarnosti. Prepričajte se, da na hribu ni ovir, kot so skale, kuclji, drevesa. Izberite hrib, ki je zasnežen in ne leden. Če padete, se na ledu lahko hitreje in močneje poškodujete. Sankajte podnevi, ko je vidljivost boljša. Po hribu se vzpenjajte ob strani in pustite sredino prosto za tiste, ki se sankajo.

Kakšne modne smernice veljajo na sankališču? 
Zagotovo vam ne bomo svetovali, katere barve in kroji so letos v trendu, kajti to z varnim sankanjem nima veliko skupnega. Vemo pa, da sankanje predstavlja zimsko aktivnost zunaj na snegu, kar pomeni, da bo zagotovo mraz. Oblecite se tako, da vam bo kljub nizkim temperaturam dovolj toplo – kapa, rokavice, hlače in jakna za sneg, škornji za sneg. Pomembno je, da so vaša oblačila nepremočljiva, če pa se že zmočite, imejte s seboj tudi suha oblačila, v katera se lahko takoj preoblečete. Izogibajte se nošenju šala ali takih kosov oblačil, ki se lahko zataknejo za sanke in povzročijo nesrečo. Priporočljivo pa je tudi, da imate na glavi čelado.

Več na www.triglav.si.

Oglasno sporočilo

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,460
30.03.2024 ob 10:27
296,860
07.05.2024 ob 10:08
112,985
07.05.2024 ob 09:57
Preberi več

Več novic

New Report

Close