Naj vam zvonenje in šumenje v ušesih (tinitus) ne greni življenja

anonimni uporabnik, 26. maj 2018
Ostalo

Izraz tinitus izvira iz latinske besede za zvonjenje. V ušesu prizadetega cvili, šumi, brenči ali žvižga. Včasih se lahko pojavi več šumov hkrati, lahko jih zaznavate samo v enem ušesu, v obeh ušesih ali v glavi. Pri tem je značilno, da moteči zvoki ne prihajajo od zunaj; slišijo jih samo tisti, ki trpijo za tinitusom.

Najpogostejši vzrok tinutusa je naraščajoči hrup v okolici, ki ste ga verjetno doživeli tudi vi kot posledico glasne glasbe na koncertu ali poku petarde. Piskanje ponavadi mine že naslednje jutro. Da bi se nadlogi v prihodnje izognili, si ušesa zaščitite s posebnimi čepi. Več o pomenu zaščite sluha si preberite v članku >.

Vzrok tinitisa je lahko tudi splošna izpostavljenost dlje trajajočemu hrupu, ki ni nujno zelo glasen, ampak traja daljše časovno obdobje. Temu so najpogosteje izpostavljeni tisti, ki se zadržujejo v bližini glasnih strojev.

Pogosto je vzrok tudi prekomerna izpostavljenost stresu, ki povzroči napačno interpretacijo signala iz živčnega sistema, ki se interpretira v limbičnem delu možganov.

Posledica tinitusa so predvsem motnje spanja in koncentracije. Poleg tega si veliko ljudi nerado prizna, da imajo težave.

Kdaj zaradi šumenja v ušesih k zdravniku?

Ob trajajočih težavah, omotici ali enostranski izgubi sluha morate kar najhitreje obiskati zdravnika za ušesne bolezni. Vzrok za težave je lahko motnja prekrvavitve notranjega ušesa.

Naglušni imajo pogosto tinitus. Individualno prilagojen slušni aparat lahko tudi pri tinitusu nudi veliko olajšanje, še posebej, če ima odprto prilagoditev oz. po potrebi vključene posebne zvoke, ki pomagajo pri preusmerjanju pozornosti s tinitusa.

Tinitus je najbolj moteč v tihem okolju. Probleme predstavlja pri učenju, koncentraciji, sprostitvi in pred spanjem. Tinitus je za nekatere zelo neprijeten in o njem veliko razmišljajo ter ga poslušajo.

Če dodaten počitek, sprehod v naravi in preživljanje časa v tišini ne pomaga in simptomi ne minejo, je potreben posvet s strokovnjakom.

Kam po nasvet?

Če imate težave s tinitusim, se najprej posvetujte s specialistom ORL. Obstaja veliko načinov, da prevzamete nadzor nad tinitusom in zmanjšate negativni vpliv na življenje. Čeprav zdravilo za tinitus ne obstaja, lahko specialist ORL in slušni akustik strokovno pomagata ponovno prevzeli nadzor in upravljanje s simptomi.

Izobraževanje in svetovanje, skupaj z zvočno terapijo je lahko učinkovita kombinacija. Tako kot ni dveh ljudi, ki bi enako doživljala simptome tinitusa, tako je tudi pristop k zmanjševanju težav individualno prilagojen.

Če imate vprašanje, ste v dilemi in ne veste, na koga se obrniti, vam je na voljo tudi svetovalec – Franci Urankar. Vprašajte ga na forumu Slušni aparati in zaščita sluha ali poiščite na http://www.audiobm.si. V AUDIO BM slušnih centrih nudijo celovite rešitve za tinitus, ki vam jih bodo praktično predstavili in prilagodili slušni akustiki. Primerne rešitve boste lahko tudi praktično preizkusili.

Kako si pomagati pri šumenju v ušesih?

Pripomočki, ki jih nudijo v AUDIO BM so del celostne obravnave pri težavah s tinitusom ali tudi nespečnosti. Na splošno velja, da naj se osebe, ki trpijo zaradi omenjenih težav, izogibajo tišini. Če je prisotna naglušnost, je lahko rešitev že preprosta uporaba slušnih aparatov. Ker so zvoki okoli osebe ojačani, se tinitus dojema bolj v ozadju in je zato manj nadležen. Seveda si s slušnim aparatom izboljšate tudi komunikacijo.

Če zgolj slušni aparat ne nudi želenih učinkov glede tinitusa, priporočajo, da preizkusite slušne aparate, ki imajo posebne generatorje zvoka. Slušni akustik jih natančno prilagodi. Tako se z različnimi zvoki, ki jih ustvarja slušni aparat, obogati zvočno okolje – kar je v veliko pomoč pri preusmerjanju pozornosti s tinitusa.

Katerikoli slušni aparat je pred spanjem potrebno odložiti. Takrat si lahko pomagate s Sistemom za zvočno terapijo, ki vas bo s posebno prilagojenimi zvoki prijetno sprostil in zazibal v globok spanec. Preko vzglavnika z vgrajenim zvočnikom bo poslušanje sproščujočih zvokov še posebno udobno in prijetno. V nadaljevanju preberite več podrobnosti o možnih rešitvah.

Preberite tudi:

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
10.07.2024 ob 09:38
113,027
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close