Moč japonskega dresnika

Zaradi svoje dominantnosti v okolju je postal v nekaterih državah zelo nezaželjen, z izjemo čebel, ki ga v času cvetenja s pridom izkoriščajo za nabiranje cvetnega prahu.

Japonski dresnik (Fallopia japonica) je tujerodna drevesna vrsta, kar pomeni, da preden jo človek ni prinesel v naše okolje, ni bila prisotna. Poleg tega pa je zelo znana invazivna vrsta, ki se hitro širi in uspeva na različnih tipih tal. Zaradi svoje dominantnosti v okolju je postal v nekaterih državah zelo nezaželjen, z izjemo čebel, ki ga v času cvetenja s pridom izkoriščajo za nabiranje cvetnega prahu.

japonski-dresnik-cvetenje

Japonski dresnik je žazeljen pri čebelah, saj je odličen vir cvetnega prahu.

Vendar pa je japonski dresnik postal prepoznaven predvsem zaradi “čudežne” molekule resveratrol, ki je eden močnejših antioksidantov. V korenini te rastline ga je največ in zato je zelo cenjen v farmatcevtski industriji. 

Resveratrol omogoča odlično obrambo naših celic pred oksidativnim stresom in s tem prostim radikalom, ki v telesu neprestano nastajajo in povzročajo številne resne težave. Ravno zaradi tega je odkritje te molekule v japonskem dresniku eno izmed večjih znanstvenih odkritij v dvajsetem stoletju. Na žalost pa se o tem še vedno premalo govori. Ljudje smo vse bolj obremenjeni in se prehitro  prepustimo toku stresnega življena iz katerega težko odidemo brez posledic.

resveratrol-fromulaResveratrol je sicer postal poznan tudi po francoskem paradoksu o vinu, v katerem se tudi nahaja, a danes je najboljši vir korenina japosnkega dresnika. Ravno resveratrol v njen je kriv, da je skoraj neuničljiva in takšno obrambno moč ima tudi na človeških celicah. Za razliko od drugih antioksidantov omogoča še veliko več, saj deluje neposredno tudi na mitohondrije v celicah. Zagotovo znižuje slab holesterol, ki se pospešeno odlaga na žilne stene in lahko pripelje do miokardnega infarkta ali angine pektoris, našim celicam daje energijo in pride prav, kadar se spopadamo s kronično utrujenostjo, preprečuje debelost in nastanek sladkorne bolezni.

Večno mladi

Kljub znanju, ki ga ima medicina v 21. stoletju, je še vedno neznanka, kako preprečiti staranje in omogočiti nesmrtnost. To vprašanje bo po vsej verjetnosti tudi ostalo neodgovorjeno, vendar pa je že potrjeno, da antioksidanti vplivajo na zaviranje staranja celic in s tem posledično celotnega organizma. Zato je najbolj razumljivo, da se za ta namen uporablja resveratrol, ki ima največjo vsebnost in najbolj širok spekter pozitivnih vplivov na človeški organizem.

Torej naš nasvet je sledeč; ne zasadite japonskega dresnika, ker se bo prehitro razširil po vrtu ali gozdni periferiji. Če želite izkoristiti njegovo pravo moč, ki jo ima v molekuli resveratol, pojejte raje grozdje ali uporabite prehranska dopolnila, ki vsebujejo resveratol.

Uredniški prispevek

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,443
30.03.2024 ob 10:27
296,852
26.04.2024 ob 23:01
112,980
26.04.2024 ob 21:49
Preberi več

Več novic

New Report

Close