Marelice – eden najbogatejših naravnih virov vitaminov

anonimni uporabnik, 29. junij 2016
Ostalo

Poleg njihovega odličnega okusa in vonja so marelice zdrave in bogate z vitamini. Organizmu pomagajo …

Poleg njihovega odličnega okusa in vonja so marelice zdrave in bogate z vitamini. Marelice so eden najbogatejših naravnih virov vitamina A, C, B kompleksa, kalija in beta karotena. Organizmu pomagajo v obrambi pred bakterijskimi okužbami, obnovi poškodovanega tkiva, pri razvoju močnejših zob in kosti ter izboljšujejo vid.

Hranila iz marelic varujejo srce in oči, rastlinska vlakna pa ščitijo pred boleznimi. Na zdravje srca ima zelo ugoden učinek visoka vsebnost beta karotena in likopena, ki ščiti LDL holesterol pred oksidacijo.

Vitamin A, ki je močan antioksidant, varuje celice in tkiva pred poškodbami, ki jih povzročajo prosti radikali, vpliva pa tudi na boljši vid.

Degenerativni učinek prostih radikalov ali oksidativni stres lahko povzroči razvoj sive mrene ali šibkejše dovajanje krvi očem, kar povzroči degeneracijo makule. Z vnosom vitamina A se precej zmanjša verjetnost nastanka sive mrene.

Marelice so prav tako dober vir rastlinskih vlaknin, ki ugodno vplivajo na prebavni trakt, zato so marelice dobra preventiva proti zaprtju ali razvoju bolezni, kot so divertikuloza (bolezen debelega črevesa). Zahvaljujoč celulozi in pektinu, delujejo kot blago odvajalo in ugodno vplivajo na prebavo, če se uživajo pred vsakim obrokom.

marelica1

Priporočajo se slabokrvnim ljudem, zaradi visoke vsebnosti železa, prav tako povečujejo količino hemoglobina. Sok svežih marelic se uporablja kot »zdravilno« sredstvo za kožne bolezni in pri povišani telesni temperaturi, ohlaja organizem in pospešuje izločanje odpadnih prebavnih snovi. Učinkovito delujejo na kožo, zato bi jih morali jesti, če imate ekcem ali opekline.

Bogate so z vitaminom B17, ki pomaga v boju proti raku, saj uničuje rakave celice in pomaga preprečevati njegov nastanek. Vitamin B17 napada rakave celice z uničevanjem encima rakastih celic, ki se razlikujejo od encima normalnih celic.

Semena marelic so bogata z beljakovinami in esencialnimi maščobnimi kislinami, ki se uporabljajo v kozmetični industriji v proizvodih, namenjenih za suho, starikavo in nagubano kožo.

Kitajci uporabljajo marelice kot zdravilo in kot sadje dolgoživosti, vonj cvetov marelice pa uporabljajo za izdelavo parfumov.

Obstaja več dobrih razlogov, zakaj jesti marelice, zato jih le uživajte!

 

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,460
08.05.2024 ob 20:55
296,863
08.05.2024 ob 23:03
112,985
08.05.2024 ob 23:13
Preberi več

Več novic

New Report

Close