Kri v urinu

Kri v urinu ali hematurija je pogost simptom, ki je lahko prisoten iz več razlogov in je lahko tudi simptom resne zdravstvene težave. Če opazimo kri v urinu in ob tem ni drugih znakov in ne bolečine, je to nujno opozorilo za obisk pri osebnem zdravniku.

Na pogled opazna kri v urinu – makrohematurija – je simptom, ki praviloma prestraši bolnika in ga spodbudi, da hitro obišče zdravnika. Pacienti ga običajno povezujejo z nastankom tumorjev, kar pa k sreči ni nujno. Pri iskanju vzroka krvavitve je treba ugotoviti spremljajoče simptome. Temeljita anamneza lahko izkušenemu urologu nakaže vzrok krvavitve. Nenaden pojav krvi v urinu, ki ga spremlja pekoče in pogosto uriniranje, je pogost pri hujših vnetjih mehurja ali prostate pri moških. Po zdravljenju z antibiotiki težave ponehajo in nadaljnje preiskave običajno niso potrebne. Včasih v mehurju opazimo kamen, ki ga je treba odstraniti. Kri na začetku curka nakazuje patološki proces v sečevodu, če pa se kri pokaže ob koncu uriniranja, kaže na težave v t. i. vratu mehurja ali v prostati. Če je kri prisotna v celotnem curku, je vzrok običajno v steni mehurja ali pa gre za krvavitev ledvic. Najslabše je, kadar pojava krvi v urinu ne spremlja noben drug simptom (npr. bolečina, pekoč občutek ob uriniranju). Takrat je precej verjetno, da gre za tumor na sečilih, predvsem za karcinom mehurja, redkeje ledvic in sečevoda. Rak na mehurju je pri kadilcih tridesetkrat pogostejši.

Diagnostiko začnemo z ultrazvočnim pregledom urotrakta. Pri pregledu je treba imeti poln mehur, da se njegova stena dobro vidi. Če opazimo izbokline ali polipoidne izrastline, sledijo nadaljnje preiskave, predvsem citološka analiza treh ali več vzorcev urina, v katerih iščemo maligne celice. Nazadnje je na vrsti cistoskopija. Skozi sečevod uvedemo v mehur poseben optični instrument in natančno pregledamo steno mehurja.

Posebno težavo pomeni navidezno ustrezna barva urina, v katerem pri mikroskopski analizi ugotovimo povečano število rdečih krvnih telesc (eritrocitov). To se imenuje mikrohematurija. Povzročajo jo lahko ledvični kamni pa tudi druga patološka stanja ledvic, kot so tumorji in avtoimunska obolenja (glomerulonefritis). Za dokončno diagnozo je treba opraviti dodatne biokemijske analize in rentgenski posnetek ledvic in sečevoda, t. i. urografijo MSCT.

 

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,443
30.03.2024 ob 10:27
296,852
26.04.2024 ob 23:29
112,980
26.04.2024 ob 21:49
Preberi več

Več novic

New Report

Close