Ko nimaš časa zase: rutina prihrani marsikatero minuto

anonimni uporabnik, 27. oktober 2018
Ostalo
deklica trma igračka

Se vam kdaj zgodi, da ste slabo spali, premalo, potem pa budilka in treba je iz postelje … ob vas v postelji pa nadobudni mali vrtičkar, ki spi kot polh, ponoči pa se je v taisti postelji vrtel kot vrtavka in brcal.

Treba se je obleči in urediti. In zvečer si niste pripravili, kaj boste oblekli. In belo bluzo ste pozabili oprati. In sestanek že ob 7.30. Mudi se. Treba je zbuditi malega. Prične se mala vojna. Noče se zbuditi, noče vstati. Zvečer ga je bilo strah zaspati, zdaj pa … Tarna, da noče v vrtec.  Pravi, da ga je strah vzgojiteljice Tine. Naj mu dovolim, da ostane doma, saj je babica spodaj v hiši, pa se v miru odpravim v svojo službo? Lažje bo … Kaj pa, če je res kaj narobe v vrtcu? Sploh po tem, kar se je zgodilo nedavno. Mogoče pa res postaja pretirano navezan na vas? Sploh sedaj, ko je očka že tri tedne odsoten,ker je na službeni poti. Mogoče pa je mali čustveno prizadet, ker ga je včeraj udaril sosedov fantek? Kaj pa, če bo tak kot njegov oče, saj tudi ta nikdar ni maral vrtca in tega tudi pri malem ne spodbuja. In tašča komaj čaka, da bo z vnukom. Je mogoče zato, ker so jesenske počitnice in se je razvadil?

Koliko vprašanj, kajne? Koliko negativnih misli v kratkem času,  ki so nam »odžrle« – koliko  jutranjih minut?

Vse bi še nekako šlo, če ne bi mali ob vlečenju iz postelje dobil paničnega napada. Posledično pa še vi – napad jeze in to za dobro jutro! Čas teče … mali kriči, čisto je rdeč, kaj če bo spet omedlel, ker mu bo zmanjkalo zraka? Nemogoče je govoriti z njim, tudi to zdaj že veste, da ne bo ničesar pojedel …

Kako narediti jutra z otroki bolj prijazna?

Je vaša jutranja rutina vsaj znosna ali popolnoma nemogoča? Ste tudi sami počasni in pogosto zamujate – ali ste med tistimi, ki nikoli ne zamujajo, vendar pa je pred tem doma vsak dan živčna vojna in zato vsakodnevno ogroženo družinsko življenje?

Mnogi dejavniki, kot npr. bolezen otroka, nam jutranjo umirjeno rutino še bolj onemogočajo. V veliki meri je pomembno, da zmorete umiriti sami sebe. Pomembno je, da ste trdni v odločitvah glede otroka, ki izsiljuje, in da mu zmorete umirjeni postavljati zdrave meje, ne glede na to, kako močno kriči. Bistveno je, da vas ne popade jeza. Globoko dihajte. To ni šala, to je tehnika, ki jo je kot starš dobro usvojiti čim prej, ne šele v pubertetnem obdobju otroka.

Kako zelo pomembna je dnevna rutina, to vemo. Zagotovo med varovalne dejavnike spada navada, da zvečer pripravimo oblačila zase, enako pa storijo tudi otroci. Izkazovanje svojih strahov otroku ni v pomoč. Pomislite in zapišite glavne stresorje, ki vam onemogočajo, da bi jutranja rutina tekla, kot bi si želeli. Vse to zagotovo zahteva pravo mero doslednosti in naše odgovornosti. Nato se načrtno v kar največji možni meri izogibajte vsemu na seznamu. Potrebno je vedeti, da je vaša pozornost (pa čeprav negativna) za otroka na nek način nagrada, saj je to njegov trenutni cilj.

Ste tudi vi zjutraj izrazit godrnjač ali morda dobrovoljček? Včasih se otroci že pripravijo, oblečejo, nato pa se tik pred odhodom premislijo.

Avtorica: mag. Nataša Durjava

dipl. del. terapevt, prof. soc. ped. in Geštalt-izkustvena družinska terapevtka
Kontakt: 
www.mojpsihoterapevt.si I 041 344 725 | [email protected]
Področje delovanja: Družinsko in partnersko psihoterapevstko svetovanje, premagovanju težav otrok in mladostnikov, vzgojni pristopi, vzpostavljanje kontakta z otrokom (med puberteto), pomoč pri travmah in težkih izgubah (smrt, ločitev, selitev), težavah s prilagoditvijo in pri iskanju strategij preživetja, otrokovih izbruhih agresije ali prikritih oblikah agresivnega vedenja.
Specialistka: delo z mladostniki in otroki (čustveno-vedenjske in učne težave).
Preberi več: članki na Med.Over.Net

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
10.07.2024 ob 09:38
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close