Kaj imata skupnega babica in žajbelj?

anonimni uporabnik, 14. julij 2017
Ostalo

Pred uporabo žajblja za zdravljenje bolezni, se posvetujte z zdravnikom. Žajbelj je zares zdravilna rastlina, vendar …

Starejši so modrejši, se strinjate? Pametno je, da poslušamo njihove nasvete, predvsem o načinu življenja. Danes živimo hitro in stresno. Ko naletimo na težave, iščemo hitre rešitve, ki pa niso vedno najboljše. Enako velja za naše zdravje. Ko zbolimo, takoj posežemo po tableti, za katero menimo, da je rešitev, ki pa to pravzaprav ni. Zdravimo simptome in ne izvora težave. Tako pademo v začaran krog, zdravila ne pozdravijo bolezni, so le droga, ki počasi uničuje naše telo.

Vrnimo se k naši dragi babici. Ko se je sprehodila čez dvorišče, je odtrgala list rastline, ga pogledala in prežvečila. Vedela je, da ji bo pomagal. Redko kdaj je bila bolna, zdravil ni jemala ter tako preživela čudovitih 90 let.

Se sprašujete, o kateri rastlini govorimo? Govorimo o žajblju (lat. Salvia officinalis). Ime izhaja iz latinske besede salvum, kar pomeni rešiti. Žajbelj je torej naš rešitelj. Čeprav je na pogled dokaj neopazen, z vijoličastimi cvetovi, ki cvetijo v maju in juniju, ter sivo-zeleno barvo stebel, ki jo tvorijo male goste dlačice, ki prekrivajo celo rastlino, je njegova zdravilna moč ogromna.

Kje se skriva moč žajblja?

Dokazano je, da žajbelj deluje antibakterijsko, protivirusno, proti glivično in antioksidativno. Lahko rečemo, da je žajbelj odličen borec proti različnim vnetjem, staranju in raku. Žajbelj so stoletja, vse do odkritja antibiotikov, uporabljali za zdravljenje tuberkuloze, da se prepreči obilno potenje.

Žajbelj pomaga:

  • pri boleznih ustne votline, grla in mandljev
  • pri kašlju, povišani telesni temperaturi, prehladu, gripi in bronhitisu
  • pri boleznih prebavnega in urološkega trakta
  • urediti menstruacijo in hormonske motnje
  • pri obilnem potenju v času pubertete, menopavze in nekaterih boleznih
  • pri zdravljenju kožnih bolezni, gnojnih ranah in razjedah
  • pri nevrozi in depresiji
  • izboljšuje spomin, nekateri menijo, da lahko prepreči Alzheimerjevo bolezen

Žajbljev čaj

Za pripravo čaja, je treba liste dobro posušiti, na toplem, zračnem prostoru, v senci. Listi se obirajo v času cvetenja, v aprilu. Za pripravo 2 dl čaja so dovolj trije listi žajblja, ki jih prelijete z vodo in počakate 10 minut. Priporočeno je, da ga pijete največ tri krat dnevno. Čaj lahko uporabljate tudi za grgranje pri vnetjih ustne votline in dlesni.

Žajbljev sirup

Iz listov in cvetov žajblja lahko naredite odličen sirup, ki ga uporabljate v zimskem času za zdravljenje kašlja in bolezni dihal. V večji stekleni kozarec izmenično polagajte plast listov in cvetov žajblja ter sladkorja. Kozarec dobro zaprite in postavite na mesto, kjer je veliko sonca za nekaj mesecev, dokler se sladkor ne raztopi. Zmes precedite in sirup hranite na hladnem. Priporočljivo je, da sirup zaužijete največ trikrat dnevno, po eno čajno žličko.

Obloge iz žajblja

Sveže nabrane liste žajblja pretlačite v terilniku ter zavijte v čisto sterilno gazo ali krpo, s katero boste previli rano ali ognojek.

Previdnost ni odveč

Pred uporabo žajblja za zdravljenje bolezni, se posvetujte z zdravnikom. Žajbelj je zares zdravilna rastlina, vendar njegova uporaba zahteva veliko mero previdnosti. Žajbljeve pripravke lahko uporabljate v predpisanih količinah največ tri tedne, nato je obvezno narediti premor vsaj dva tedna. Posledice čezmernega uživanja žajblja so lahko živčnost, pospešen srčni utrip, suha usta, nespečnost, omotica in omedlevica. Če se pojavi kateri od naštetih simptomov prenehajte z uporabo žajbljevega pripravka in se posvetujte z zdravnikom. Še posebej pozorni naj bodo epileptični bolniki in bolniki s povišanim srčnim tlakom, saj žajbelj nevaren za centralno-živčni sistem. Žajbelj ni priporočljiv za nosečnice, doječe matere in otroke.

 

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,460
30.03.2024 ob 10:27
296,866
10.05.2024 ob 11:35
112,987
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close