Javna tribuna: Zdrav razvoj stopal in preprečevanje težav

anonimni uporabnik, 15. marec 2019
Ostalo
novorojenček stopala nogice

Zdravo in pravilno razvito stopalo vpliva na kakovost življenja in preprečuje marsikatere zdravstvene zaplete v odraščanju otroka. O podpori, ki jo starši lahko zagotovimo otroku, tudi z izbiro ustrezne obutve, bo tokrat spregovorila fizioterapevtka Špela Gorenc Jazbec.

Stopalo je del telesa, ki je osnova za lepo držo, zdrav korak in kakovostno življenje. Njegov razvoj se začne še preden dojenček naredi prvi korak. Kako se prepričati, da se otrokovo stopalo pravilno razvija, kako preprečimo morebitne težave in kako otroku pomagati pri prvih korakih v svet z izbiro ustrezne obutve, bomo spregovorili v javni tribuni na forumu Starševski čvek.

Razvoj stopal se začne še preden otrok shodi, zato je pomembno, da poznamo njegove potrebe, osnove pravilnega razvoja in pravočasno prepoznamo morebitne znake, ki zahtevajo bolj pozorno spremljanje.

Strokovnjakinja, ki bo odgovarjala na vprašanja o zdravem razvoju stopal

Špela Gorenc Jazbec

Gostja tokratne javne tribune bo Špela Gorenc Jazbec, diplomirana fizioterapevtka s specialnimi znanji iz razvojne nevrofizioterapije.

Pri svojem delu se srečuje z dojenčki in otroci, ki imajo tako manjše kot tudi večje motnje v razvoju. S svojim delom skuša pomagati zmanjšati ali povsem preprečiti težave tako otrokom kot tudi njihovim staršem. Dojenčke in tudi večje otroke obravnava celostno in predvsem prilagojeno težavam vsakega posameznika. Starše uči pravilnega ravnanja s svojim otrokom in jim pokaže tudi individualno prilagojene vaje.

Poleg otrok s težavami v razvoju, daje velik poudarek tudi na pravilnem ravnanju z dojenčki, ki nimajo težav z razvojem. Tudi pri njih lahko bistveno pripomoremo h kvaliteti njihovega razvoja. V ta namen je tudi izdala priročnik in DVD z naslovom Pravilno ravnanje z dojenčkom (baby handling) ter pravilna izbira ustrezne opreme in pripomočkov.

Dejstvo, da je tudi sama mama dveh navihancev, pa ji velikokrat pomaga tudi pri svojem delu, kjer ji tudi tovrstne izkušnje pomagajo pri razumevanju otrok in staršev.

Vprašanja in teme javne tribune

Fizioterapevtka bo odgovarja na vse, kar ste želeli vedeti o razvoju stopala, različnih težavah pri hoji in gibanju ter o pravilni izbiri obutve. Slednja je izredno pomembna, a na žalost še vedno povezana z miti in tudi zastarelimi prepričanji.

Javno tribuno podpira Baby Center, ki želi staršem ponuditi roko pri vseh začetkih na poti materinstva in starševstva in jim tako stoji ob strani skupaj s pomočjo strokovnjakov.

V javni tribuni bo strokovnjakinja odgovarjala na vprašanja:

  • kako prepoznate nepravilnosti in kdaj je potrebno obiskati zdravnika in/ali fizioterapevta,
  • kako poteka zdrav razvoj stopala,
  • zakaj je izbira ustreznega čevlja ključna,
  • kako poskrbeti, da sta tip čevlja in njegova velikost prava za otroka
  • pojasnila ali drži, da mora biti čevelj trd in nuditi oporo,
  • predstavila vaje in načine za preprečevanje nadaljnjih poškodb stopala,
  • pomen higiene in kako negovati otroške nogice,
  • in številna druga vprašanja, ki zanimajo starše.

Pridružite se nam v Javni tribuni v torek, 19. 3. 2019 ob 11. uri, na forumu Starševski čvek in se prepričajte, da pri skrbi za zdrav razvoj nogic delate vse prav.

Ne spreglejte dogodka v Baby Centru

Baby Center dogodek Prvi koraki
Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,480
30.03.2024 ob 10:27
297,477
16.07.2024 ob 18:28
113,027
16.07.2024 ob 17:37
Preberi več

Več novic

New Report

Close