Izboljšajte gibljivost telesa

Če želite izboljšati gibljivost telesa, je pomembno, da ste vztrajni. Če želite izboljšati stanje v mesecu dni, to pomeni, da boste morali vaditi vsaj enkrat dnevno. Uspeh je zagotovljen.

Pomembno je, da se osredotočite na vse večje mišične skupine. Raztezanje je razmeroma varno, kljub vsemu pa bodite previdni in vaje izvajajte nadzorovano, da ne bi pridelali kakšne poškodbe.

Statični razteg

Statični razteg pomeni, da mišico držite v raztegu 10 do 30 sekund. To vrsto raztega je priporočljivo narediti po vadbi in čez dan, ko čutite napetost. Izvajate lahko razteg tricepsa za glavo, razteg na stran (stojite v širini ramen, z eno roko v boku, drugo pa nagnete čez glavo v drugo smer in obratno), razteg sprednje stegenske mišice (stojite v širini ramen in eno nogo zvijete nazaj proti zadnjici).

Da bi raztegnili zadnjo ložo (zadnja stran stegen), izvajajte vajo predklon. Nogi imejte skupaj, roki pa sopustite čim dlje do tal. V tem položaju zibajte, nato gibanje umirite in dihajte v raztegu. Počasi se bodo mišice sprostile ter dopustile še globlji predklon.

Dinamični razteg

To vrsto raztega izvajate pred vadbo, saj omogoča, da se telo ogreje in hkrati raztegne. Priljubljena sta črviček (stojite v širini ramen, z iztegnjenimi nogami, z rokami greste v predklon in z njimi potujete po tleh do položaja sklece, ali dlje, če zmorete in se nato korak za korakom približujete k rokam in ponavljate), brcanje v zadnjico (tečete in se z nogami brcate v zadnjico).

Kroženje

Nekateri sklepi, imenujemo jih tudi sinovialni, imajo velik obseg gibanja, to so ramena, kolena, boki. Te sklepe ogrejete s kroženjem, ki poveča pretok sinovialne tekočine, ki vsebuje hranilne snovi, s katerimi »prehranjuje« sklepni hrustanec, ki sam po sebi ni prekrvavljen in zmanjšuje trenje.

Ljudje pogosto zanemarjajo pomen raztezanja, ki pa z leti postaja vse bolj pomembno. Vsak dan namenite raztezanju vsaj 10 minut. Dobro počutje zagotovljeno.

Foto: Profimedia

Več novic

New Report

Close