Popuščanje srca – kdaj k zdravniku?

anonimni uporabnik, 18. julij 2012
Ostalo
Srce

Bolezni srca in ožilja so najpogostejši vzrok obolevnosti in smrtnosti v razvitem svetu. Dedna nagnjenost prispeva k zgodnejšemu pojavljanju teh bolezni in nanjo seveda ne…

Bolezni srca in ožilja so najpogostejši vzrok obolevnosti in smrtnosti v razvitem svetu. Dedna nagnjenost prispeva k zgodnejšemu pojavljanju teh bolezni in nanjo seveda ne moremo vplivati. Veliko k obolevnosti pripomore način življenja ter z njim povezani stres, neredna in neustrezna prehrana, pomanjkanje gibanja ter različne razvade. Običajno nas srce dlje časa opozarja na pešanje z opozorilnimi znaki, preden pride do nevarnega srčno-žilnega dogodka z zastojem srca – ko je pogosto prepozno.

Za preprečevanje oziroma upočasnitev bolezni srca in ožilja lahko največ storimo sami: s prilagoditvijo življenjskega sloga z dovolj gibanja in ustrezno prehrano, zmernim pitjem alkohola in opustitvijo kajenja ter nenazadnje z rednimi pregledi pri zdravniku in doslednim jemanjem predpisanih zdravil.

Kaj zmore naše srce?

Naše srce je mišična črpalka, ki oskrbuje telo s kisikom in hranili, ki jih celice potrebujejo za svoje delo. Je zelo zmogljiva črpalka, saj znaša v povprečnem človeškem življenju količina načrpane krvi kar 180 milijonov litrov. Sposobna se je prilagajati potrebam organizma, v mirovanju potisne v minuti v obtok 5 litrov krvi, ob telesnem naporu ali bolezni pa srce bije hitreje in močneje, ob ekstremnih naporih lahko v minuti prečrpa kar do 35 litrov krvi. Gre torej za izredno učinkovit stroj z dolgo življenjsko dobo, ki pa ni neomejena.

Vir: Naša lekarna

Več informacij o boleznih srca in ožilja preberite na forumu Kardiologija  >>

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,496
30.03.2024 ob 10:27
297,959
06.10.2024 ob 06:18
113,047
06.10.2024 ob 03:01
Preberi več

Več novic

New Report

Close