Informacije občanom o zobozdravstvenih storitvah

anonimni uporabnik, 23. maj 2011
Ostalo

Informacije se nanašajo na pravico iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja in ne govorijo o možnosti pacientov kot samoplačnikov. Izbira zobozdravnika Osebnega zobozdravnika si izberete praviloma med…

Informacije se nanašajo na pravico iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja in ne govorijo o možnosti pacientov kot samoplačnikov.

Izbira zobozdravnika

Osebnega zobozdravnika si izberete praviloma med splošnimi zobozdravniki v zdravstvenem domu ali zasebnimi zobozdravniki, ki so sklenili pogodbo z Zavodom za zdravstveno zavarovanje Slovenije (v nadaljevanju: ZZZS). Njihov seznam mora biti vidno objavljen v zobozdravstveni ordinaciji ali čakalnici, z možnostmi izbire pa se lahko seznanite tudi v vaši območni enoti ali izpostavi ZZZS. Tu so vam enako kot v zobozdravstveni ordinaciji na voljo tudi podatki o pogodbeno določenih okvirnih čakalnih dobah za prvi pregled. Izbiro opravite tako, da pri določenemu zobozdravniku podpišete posebno izjavo. Izbrani zobozdravnik vas lahko odkloni le, če ima že preveč prijavljenih oseb, o čemer se lahko prav tako pozanimate na ZZZS. V kolikor izvajalci v okviru programa, dogovorjenega z ZZZS, ne morejo zavarovanim osebam nuditi storitev takoj, morajo voditi čakalno knjigo v skladu z navodili ZZZS in spoštovati vrstni red iz čakalne knjige ob istočasnem spoštovanju strokovno upravičene prednosti. Ob vpisu zavarovane osebe v čakalno knjigo je potrebno določiti datum in uro pregleda, preiskave ali posega. Med samim zdravljenjem morajo izvajalci zagotavljali čakalno dobo v skladu z veljavno medicinsko doktrino in določili pogodbe z ZZZS.

Nujni primeri in odsotnost osebnega zobozdravnika

Vse potrebne zobozdravstvene storitve uveljavljate pri izbranem osebnem zobozdravniku, kadar je potrebno pa z njegovo napotnico tudi pri ustreznem specialistu. Brez napotnice ali k drugemu zobozdravniku lahko greste na račun obveznega zdravstvenega zavarovanja le, če potrebujete nujno zdravljenje ali nujno medicinsko pomoč, vaš osebni zobozdravnik pa ni dosegljiv. V posebej nujnih primerih lahko pomoč poiščete tudi pri zobozdravniku, ki nima pogodbe z ZZZS.

Pravice iz obveznega zdravstvenega zavarovanja

Kot odrasla zavarovana oseba imate na račun obveznega zdravstvenega zavarovanja in ob upoštevanju standardov storitev in materialov pravico do:

  • pregleda zob enkrat letno na lastno pobudo in kontrolnega
  • pregleda šest mesecev po končanem zdravljenju,
  • zdravljenja, polnjenja in nadgradnje zob,
  • zdravljenja vnetnih in drugih sprememb v ustih vključno s kirurškimi
  • posegi v območju ust in čeljusti,
  • zobnoprotetičnih nadomestkov v skladu s Pravili obveznega zdravstvenega zavarovanja in po načrtu osebnega zobozdravnika, ki ga pošlje v potrditev nadzornemu zobozdravniku ZZZS na obrazcu Predlog zobnoprotetične rehabilitacije.

Vaš osebni zobozdravnik vas je dolžan seznaniti tako s predlogom kot tudi s ceno storitev, ki jih krije obvezno zavarovanje, dopolnilno zavarovanje ali vi sami. S podpisom predloga potrdite, da ste z njim in posledicami predlagane rehabilitacije soglašali.

Če še niste dopolnili 18 let starosti, imate tudi pravico do občasnega čiščenja zobnih oblog in odstranjevanja zobnega kamna ter do ortodontskega zdravljenja. Za zavarovane osebe do te starosti in študente je predviden in obvezen tudi posebni preventivni zobozdravstveni program, nekoliko širše pa so tudi njihove pravice do zobnoprotetičnih nadomestkov.

Vir: Ministrstvo za zdravje

Izberite forum in mape ponujenih forumov iz področja stomatologije in povprašajte za nasvet na >>

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,460
30.03.2024 ob 10:27
296,865
10.05.2024 ob 12:22
112,987
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close