fbpx

Nordijska hoja

arhiv

Nordijska hoja je po začetnem (modnem) bumu dobila svoje mesto tudi pri rekreativcih v Sloveniji. Simona Videnšek, diplomirana fizioterapevtka, ki je specialna inštruktorica nordijske hoje,…

Nordijska hoja je po začetnem (modnem) bumu dobila svoje mesto tudi pri rekreativcih v Sloveniji. Simona Videnšek, diplomirana fizioterapevtka, ki je specialna inštruktorica nordijske hoje, pove, zakaj se je to zgodilo.

Simona Videnšek svetuje ljudem nordijsko hojo, ker pri njej človek ohranja naraven vzorec hoje: “To mu omogočajo posebej oblikovane palice, gibanje rok pa ostane takšno, kot je običajno pri hoji brez palic.” Namerno obremenjeni zgornji del telesa aktivira skoraj vse mišice. “Izsledki znanstvenih raziskav potrjujejo, da je pri nordijski hoji v gibanje vključeno vse telo – kar 92 odstotkov vseh mišic. Ta hoja je ena najboljših aktivnosti za ohranjanje telesne kondicije, vzdržljivosti, gibljivosti, ravnotežja, krepi dihalni in srčno-žilni sistem, vodi k bolj pokončni drži in izboljša vzorec hoje, koraki postanejo aktivnejši in daljši, nihanje rok izrazitejše, ta hoja tudi občutno zmanjša ali odpravi bolečine v vratu in ramenih ter v križu.”

Vir: tednik 7 dni

Več namigov za zdravo življenje preberite v Med.Over.Netovi rubriki Zdravo življenje na >>


Sledite nam