Nalezljivo zehanje je znak empatije in oblika vzpostavljanja družbenih vezi

anonimni uporabnik, 16. september 2010
Ostalo

New York – Opazovati nekoga, ki zeha, in se poskušati upreti enakemu dejanju je skoraj nemogoče. Zehanju se je nemogoče upreti, tudi če o njem…

New York – Opazovati nekoga, ki zeha, in se poskušati upreti enakemu dejanju je skoraj nemogoče. Zehanju se je nemogoče upreti, tudi če o njem samo berete. Nova raziskava pa je odkrila, zakaj ima nalezljivost zehanja takšno moč.

Začeti zehati, ko vidite zehati nekoga drugega, je znak empatije in oblika vzpostavljanja družbenih vezi. Otroci tega globoko zakoreninjenega vedenja ne razvijejo do četrtega leta starosti, je še razkrila raziskava. Avtistični otroci se zelo redko „okužijo z zehanjem“ – tisti s težjo obliko avtizma se takšnega vedenja ne naučijo nikoli.

„Emocionalna okužba je prvinski instinkt, ki nas povezuje,“ je dejala Molly Helt, študentka klinične psihologije na univerzi v Connecticutu. „Del tega je tudi zehanje,“ je še dodala. Raziskavo, ki jo je izvedla, je navdihnil njen avtistični sin, ki ga je na letalu poskušala prepričati, da z zehanjem izenači pritisk v ušesih. Večkrat je zazehala in upala, da se bo „okužil“, vendar se ni.

Obiščite spletno stran in izvedeli boste več na >>

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,461
14.05.2024 ob 14:23
296,866
14.05.2024 ob 10:18
112,990
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close