Minister poziva zdravnike, naj delajo nadure ali stavkajo

anonimni uporabnik, 07. september 2010
Ostalo

Ljubljana – Šesti dan, odkar so zdravniki umaknili soglasja za nadurno delo, v Univerizitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana ne obvladujejo več položaja. Toda umik zakona,…

Ljubljana – Šesti dan, odkar so zdravniki umaknili soglasja za nadurno delo, v Univerizitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana ne obvladujejo več položaja. Toda umik zakona, kar zahteva zdravniški sindikat Fides, ne pride v poštev, treba je iskati druge rešitve, je po včerajšnjem obisku UKC povedal minister za zdravje Dorjan Marušič. S širšim vodstvom UKC se je sestal, da bi mu predstavil – reformo. Pri nujni reorganizaciji se namerava opreti na stroko. A za spremembe potrebujejo vsi skupaj mir in čas, tega pa v sedanji turbolenci ni, je dejal minister.

Po ministrovih besedah se vsi zdravniki, s katerimi se pogovarja, strinjajo, da so spremembe nujne in mu tudi predlagajo marsikatero rešitev. Tako kaže, da se bolj kot na dogovor s Fidesom minister očitno zanaša na dogovarjanje s posameznimi strokami. Njihov skupni cilj je, tako je bilo mogoče razumeti ministra, zmanjšati število dežurnih mest.

»Slovenija si ne more privoščiti, da bi bilo 1280 zdravnikov vpetih v 24-urno zdravstveno varstvo. Rezerve so in stroka jih lahko najde,« je dejal. Omenil je dve mogoči potezi, ki mu jih je predlagala stroka: združitev primarne in sekundarne ravni urgentnih služb (tako kot že deluje urgenca v Mariboru in Ljubljani) ter postavitev nacionalnih dežurnih centrov. Vse to je nujno potrebno zaradi pomanjkanja zdravnikov, predsem anesteziologov, ki so najožje grlo. V prihodnjih desetih letih bomo pridobili vsako leto le dva nova anesteziologa (tudi zaradi upokojitev), to pa je za celotni sistem velika težava, je menil minister.

Minister: Ali nadure ali stavka

»Sprejeti je treba mrežo dežurnih mest in jih diferencirati. Ni prav, da so tisti, ki so v prvih linijah, enako vrednoteni kot zdravniki v drugi ali tretji liniji. Težko sprejmem, da so bolj obremenjeni enako plačani kot manj obremenjeni,« je dejal Dorjan Marušič in pogojeval svoje nadaljnje delo prav z mrežo dežurnih mest. »Če mislijo, da je rešitev le v vrnitvi, bom resno razmislil, ali se je vredno ukvarjati s tem sistemom,« je dejal Marušič. Minister, tudi sam zdravnik, je včeraj potrkal na moralo svojih kolegov in zdravnike pozval k nadaljnjemu nadurnemu delu ali pa k stavki. Stavka, pa kakor koli težko se sliši, bi bila namreč za bolnike boljša kot sedanje stanje. Če bi zdravniki stavkali, bi poskrbeli za nosečnice, otroke, starostnike in bolnike z rakom, je dejal.

Vir: delo.si

Virtualni prostor za pogovor o zdravstvu v Sloveniji je dostopen na >>

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,460
30.03.2024 ob 10:27
296,861
07.05.2024 ob 20:32
112,985
07.05.2024 ob 18:23
Preberi več

Več novic

New Report

Close