fbpx

Dehidracija in kako jo odpraviti

arhiv

Zakaj piti več vode? Poletna vročina poleg tega, da nas bolj žeja, v zdravniške ordinacije pripelje veliko ljudi, ki trpijo za različnimi simptomi, katerih skupni…

Zakaj piti več vode?

Poletna vročina poleg tega, da nas bolj žeja, v zdravniške ordinacije pripelje veliko ljudi, ki trpijo za različnimi simptomi, katerih skupni imenovalec je – pomanjkanje vode. Večina jih pravi, da popijejo veliko tekočine, kot so kava, gazirane pijače, čaj in sok. Kljub temu nihče ne popije dovolj navadne vode.

Vodo potrebuje vsaka celica v našem telesu, saj jim zagotovi hrano, poleg tega pa iz telesa odplakne odpadne snovi. Pomanjkanje vode se kaže s tem, da začne telo omejevati njeno izgubo, do katere pride z dihanjem, izločanjem sluzi, uriniranjem, znojenjem in črevesno peristaltiko.

Dihamo z vodo

Pri dihanju vsak dan porabimo nekaj skodelic vode, saj pljuča za normalno delovanje potrebujejo vlažen zrak. Pozimi, ko je zrak, predvsem zaradi centralne kurjave, suh tako zunaj kot v zaprtih prostorih, je izguba vode še večja. Ocenjujejo, da na povprečen jesenski dan z dihanjem izgubimo tri do štiri skodelice vode. Na vroč poletni ali mrzel zimski dan porabimo še dodatni dve do tri skodelice. Telo mora zrak navlažiti, preden doseže pljuča, ta proces pa poteka skozi stene sluznice v nosu in v bronhijih. V primeru pomanjkanja vode se sluznica suši, kar ima za posledico draženje pljuč, zato so bolj reaktivne na prah, plesen, cigaretni dim in druge dražilne dejavnike, ter manj odporna na viruse in bakterije. Posledica je suh kašelj oziroma bronhitis.

Podrobnejše informacije preberite na spletni strani >>


Sledite nam