Psiholog Matic Munc: Dolgotrajno rejništvo je koruptivno dejanje!

anonimni uporabnik, 28. junij 2010
Ostalo

Ljubljana – Psiholog in vedenjsko-kognitivni terapevt Matic Munc je pred kratkim izjavil, da bi bilo morda treba rejništvo kar ukiniti. Z njim se je spoznal,…

Ljubljana – Psiholog in vedenjsko-kognitivni terapevt Matic Munc je pred kratkim izjavil, da bi bilo morda treba rejništvo kar ukiniti. Z njim se je spoznal, ko je bil zaposlen na centru za socialno delo.

Zakaj ste omenili ukinitev rejništva?

Ni vse črno in ni vse belo. Ampak če nekdo ne bo v res zelo kratkem času nič spremenil, bi bilo treba rejništvo res ukiniti. Sistemskih napak je preveč.

Katere so najpogostejše?

Najprej se lahko zgodijo pri ugotavljanju, ali je otrok ogrožen. Takrat je treba hitro in strokovno oceniti, ali je to res ali gre le za stereotipe, na primer mama brez službe, uživanje mamil, morda zlonamerne izjave ljudi. Po drugi pa strani se včasih zelo ogrožene otroke celo spregleda, ker ima na primer njihova družina tako močno oporo okolice. Druga napaka je izbor rejniške družine, ki mora sprejeti vzgojno zahtevnega otroka. Tretja napaka – biološka družina otroka ne dobi potrebne podpore, pomoči. Četrta napaka pa so nejasna dolgotrajna rejništva. To je po mojem mnenju koruptivno dejanje.

Koliko rejništev je dolgotrajnih?

Večina. Rejniki so vezani na to, da morajo imeti tri rejence, da ohranijo svoj status. Če zgubijo enega, izgubijo status. Zato se rejniške družine rejnikov praviloma držijo. Težava pa je tudi to, da ko biološka družina odpravi vzroke, zaradi katerih so ji otroka odvzeli, ji otroka ne vrnejo, ampak dodajajo nove pogoje. Na primer, mami odvzamejo otroka, ki ga prevaža v avtu pod vplivom alkohola, kar pri pregledu ugotovi policist. Mama je ozdravljena, alkohola ne uživa več, center pa pred vrnitvijo otroka doda še pogoj, da mora mama dobiti še redno službo za nedoločen čas. To pa vemo, da je v teh časih težko.

Vir: dnevnik.si

Na spletnem forumu: Posvojitev otroka in rejništvo potekajo pogovori in izmenjava mnenj o posvojitvah v Sloveniji in tujini na >>

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,460
08.05.2024 ob 20:55
296,863
08.05.2024 ob 23:03
112,985
08.05.2024 ob 12:03
Preberi več

Več novic

New Report

Close