V programu Varno s soncem letos 24.000 predšolskih otrok in šolarjev

anonimni uporabnik, 31. maj 2010
Ostalo

Nacionalni preventivni program Varno s soncem , ki ga na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje uspešno izvajajo že od leta 2007, bo letos zajel okoli…

Nacionalni preventivni program Varno s soncem, ki ga na Zavodu za zdravstveno varstvo Celje uspešno izvajajo že od leta 2007, bo letos zajel okoli 24.000 predšolskih otrok in šolarjev. Vodja programa Simona Uršič je povedala, da je do maja letos v program prijavljenih že 137 vrtcev in 52 osnovnih šol.

Program Varno s soncem je letos uvrščen tudi v program rednih nalog javnega zdravja, ki potekajo v vseh zdravstvenih regijah Slovenije in jih je potrdilo ministrstvo za zdravje.

Po besedah Uršičeve si prizadevajo, da bi čim več otrok in njihovih staršev v Sloveniji opozorili na pomen pravilne zaščite pred škodljivim delovanje sončnih žarkov in jih spodbudili k ustreznemu samozaščitnemu ravnanju. Na ta način, tako Uršičeva, želijo prispevati k znižanju pojavnosti kožnega raka in postopoma samozaščitno ravnanje približati vsem generacijam otrok in mladostnikov.

Prav kožni rak je namreč najpogostejši rak v Sloveniji. V letu 2007 je bilo v Registru raka RS prijavljenih več kot 1800 novih primerov bolezni, kar 446 bolnikov pa je imelo invazivno obliko melanoma.

Program Varno s soncem bodo letos prvič razširili na generacije četrtošolcev in petošolcev v osnovni šoli. Tudi letos so preventivne dejavnost zaživele od dnevu sonca, 28. maju. V vrtcih se bodo otroci, stari od štiri do šest let, skozi usmerjene dejavnosti in med igro v igralnici, na igrišču, sprehodih in izletih naučili varovati pred škodljivimi posledicami sončnih žarkov.

Učenci četrtih in petih razredov osnovnih šol, ki so se letos prvič vključile v program, pa se bodo maja in junija v času bivanja v šoli v naravi seznanili s problematiko izpostavljanja sončnim žarkom in predvsem z možnostmi zaščite.

Za zaščito zdravja in preprečevanje kožnega raka je smiselno, da se odpovemo sončenju in solariju. Soncu se ne izpostavljajmo od 10. do 16. ure. Pri plavanju in vodnih športih se je treba zaščiti z ustrezno obleko in vodoodpornimi kemičnimi varovalnimi pripravki. Dojenčkov in majhnih otrok pa ne izpostavljamo soncu.

Vir: Sta

Imate težave s kožo? Se sprašujete ali gre za kožno bolezen ali zgolj za preobčutljivo kožo? Posvetujte se na forumu >>

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,460
30.03.2024 ob 10:27
296,866
10.05.2024 ob 11:35
112,987
28.10.2022 ob 14:48
Preberi več

Več novic

New Report

Close