Novi vodja koprskega zdravstvenega doma do septembra obljublja selitev dežurnih služb

anonimni uporabnik, 17. maj 2010
Ostalo

Novi vodja koprskega zdravstvenega doma, 32-letni diplomant Fakultete za šport Matevž Ravnikar, napoveduje do septembra selitev dežurnih služb v nove prostore zdravstvenega doma na Bonifiko….

Novi vodja koprskega zdravstvenega doma, 32-letni diplomant Fakultete za šport Matevž Ravnikar, napoveduje do septembra selitev dežurnih služb v nove prostore zdravstvenega doma na Bonifiko. Zeleno luč selitvi so minuli teden dali koprski občinski svetniki, ki so razveljavili sklep, s katerim so bili prostori od leta 2007 dodeljeni lekarni.

Selitev bo pozitiven korak tako za zaposlene kot za bolnike, je za STA ocenil Ravnikar. Po njegovih besedah je bila nova stavba zdravstvenega doma temu tudi namenjena, a do selitve ni prišlo. Fizično naj bi se službe na novo lokacijo preselile v poletnih mesecih. Gotovo je, da se bo iz mestnega jedra preselila dežurna služba, morda pa tudi zobozdravnik in otroška ambulanta.

Med prednostnimi nalogami Ravnikar izpostavlja zaposlovanje dodatnih zdravnikov, za kar si bo z novimi programi prizadeval pri Zavodu za zdravstveno zavarovanje. Kot ugotavlja, bi v Kopru trenutno potrebovali vsaj dva ginekologa in dodatne splošne zdravnike. S pomanjkanjem kadra se srečujejo v prehospitalni enoti, težava je tudi v velikem številu pogodbenih delavcev, pravi.

Sicer pa Ravnikar, čigar imenovanje je v začetku maja v javnosti dvignilo precej prahu, poudarja, da vlada v ustanovi pozitivno vzdušje ter da ga je ekipa lepo sprejela. Kot trdi, bo ostal zvest dobrim delavcem in ne želi nikogar riniti v ospredje.

Glede polemik okrog njegovega imenovanja pravi, da je to “bitka, ki se dogaja mimo njega”. Odstavitev dosedanjega direktorja zdravstvenega doma Metoda Mezka in imenovanje Ravnikarja je bila mogoča, ker je koprski mestni svet konec marca s spremembo odloka o ustanovitvi javnega zavoda Zdravstveni dom Koper število članov sveta zmanjšal na sedem, od tega pet predstavnikov občine.

Svet je v novi sestavi na svoji prvi seji konec aprila razrešil dotedanjega direktorja Metoda Mezka, za v.d. direktorja pa nato postavil Ravnikarja. Kot je za STA pojasnila članica sveta zavoda in zaposlena v občinski upravi Jana Tolja, se sprememba odloka ni nanašala na imenovanje direktorja zdravstvenega doma, pač pa je želela občina na ta način pridobiti odločujoč vpliv v svetu.

Koprski občinski svet je na izredni seji minulo sredo na zahtevo ministrstva za zdravje ponovno spremenil sestavo sveta. Ta po novem šteje 13 članov, od katerih je sedem predstavnikov občine. Glede tega, ali je z novim, razširjenim svetom pričakovati ponovno zamenjavo vodstva, Tolja odgovarja zgolj, da je imenovanje direktorja zavoda v pristojnosti sveta zavoda. Ravnikar pa je bolj konkreten. Kot je dejal, je od sveta dobil odgovor, da sprememba v številu članstva ne bo vplivala na njegovo vodenje.

Z ministrstva za zdravje odgovarjajo le, da v skladu z zakonom o zdravstveni dejavnosti svet zavoda sestavljajo predstavniki ustanovitelja, delavcev zavoda in zavarovancev oziroma drugih uporabnikov. Sestavo in številčno razmerje članov sveta zavoda pa po svoje v ustanovnem aktu določa ustanovitelj zavoda, torej občina.

Po pisanju časnika Delo je razrešeni direktor Metod Mezek že sprožil upravni spor. Mezek je za časnik Delo potrdil, da uradnih razlogov za svojo razrešitev ne pozna, sicer pa da naj bi se po njegovem mnenju razrešitev zgodila zaradi stališča koprskega župana Borisa Popovičeva, da Mezek podpira ustanovitev ankaranske občine. Na koprski občini ne komentirajo navedb, da naj bi Mezka razrešili zaradi podpore Ankaranu.

Vir: Sta

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,460
04.05.2024 ob 22:12
296,856
02.05.2024 ob 21:45
112,983
04.05.2024 ob 05:23
Preberi več

Več novic

New Report

Close