Nov pravilnik o cenah zdravil

anonimni uporabnik, 20. september 2001
Ostalo

Z njim po besedah ministra za zdravje Dušana Kebra na administrativen način znižujejo cene zdravil v povprečju za pet odstotkov. Na letni ravni to pomeni…

Z njim po besedah ministra za zdravje Dušana Kebra na administrativen način znižujejo cene zdravil v povprečju za pet odstotkov. Na letni ravni to pomeni 2,5 milijarde tolarjev prihranka v izdatkih za zdravila iz javnih sredstev. Po novem pravilniku se bodo cene zdravil še naprej oblikovale glede na cene zdravil v Italiji, Franciji in Nemčiji. Pri generičnih zdravilih pa bodo po novem osnova za izračun najcenejša istovrstna zdravila, cena pa ne bo smela preseči 95 odstotkov povprečja cen v treh omenjenih državah. Za tuje proizvajalce oziroma uvoznike se je višina priznanih uvoznih stroškov s štirih znižala na pol odstotka, omejena pa je tudi možnost prilagajanja cen zdravil zaradi tečajnih razlik. Z novim pravilnikom naj bi k znižanju cen enakomerno obvezali domače in tuje proizvajalce zdravil oziroma uvoznike.

Cene zdravil pa naj bi znižali še z dodatnim ukrepom. Do konca leta naj bi uvedli sistem referenčnih cen. Med istovrstnimi zdravili različnih proizvajalcev bo na referenčno listo uvrščeno tisto z najnižjo ceno. Za vsa zdravila s pozitivne liste bo veljalo, da bo zdravstvena zavarovalnica poravnala le to – najnižjo – ceno, enako zdravilo drugega proizvajalca z višjo ceno, ki bi ga pacient izbral, pa bo moral plačati sam oziroma iz prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja. Na ta način, ki že velja v nekaterih državah, naj bi proizvajalce spodbudili, da cene zdravil prilagodijo referenčni ceni.

Vir: Herbika

Forum

Naši strokovnjaki odgovarjajo na vaša vprašanja

Poleg svetovanja na forumih, na portalu Med.Over.Net nudimo tudi video posvet s strokovnjaki – ePosvet.

Kategorije
Število tem
Zadnja dejavnost
164,443
30.03.2024 ob 10:27
296,852
27.04.2024 ob 00:20
112,980
26.04.2024 ob 21:49
Preberi več

Več novic

New Report

Close