fbpx

Bručan in Uran za zgled – v 24.ur

Zavod MON

Ljubljana | 20.2.2007 | STA/B.S.  Karitas in ministrstvo za zdravje pozivata ljudi, da naslednjih štirideset dni ne pijejo alkoholnih pijač. Andrej Bručan in Alojz Uran 40 dni ne bosta pila alkohola (Foto: POP TV)  …

Ljubljana | 20.2.2007 | STA/B.S.

 Karitas in ministrstvo za zdravje pozivata ljudi, da naslednjih štirideset dni ne pijejo alkoholnih pijač.

Andrej Bručan in Alojz Uran 40 dni ne bosta pila alkohola (Foto: POP TV)

V sodelovanju slovenske Karitas, Sveta za preventivo in vzgojo v cestnem prometu ter zavoda Med.over.net bo med 21. februarjem in 7. aprilom potekala akcija 40 dni brez alkohola. Akcija je namenjena spreminjanju kulture pitja, osveščanju o posledicah in zmanjševanju prekomernega uživanja alkohola. Po besedah ministra za zdravje Andreja Bručana se Slovenija kljub počasnemu upadanju porabe alkohola še vedno uvršča med države z visoko porabo alkohola.
Organizatorji akcije opozarjajo na stisko družin zaradi bližnjih ali sorodnikov, ki prekomerno pijejo in na škodo, ki jo alkohol povzroča družbi. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je od leta 1991 do 2007 vsako tretjo prometno nesrečo s smrtnim izidom povzročil voznik pod vplivom alkohola. Strokovnjaki ocenjujejo, da je v Sloveniji kar 170.000 oseb, ki imajo težave z alkoholom, povprečna poraba čistega alkohola pa je v letu 2005 znašala 8,8 litra na prebivalca, so sporočili iz slovenske Karitas.
Po besedah Bručana si na ministrstvu za zdravje prizadevajo omejiti škodo, povezano z rabo alkohola, z ukrepi, kot so omejevanje dostopnosti alkohola, ukrepi za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, prepoved oglaševanja alkoholnih pijač, svetovanje v osnovnem zdravstvu ter nenazadnje vzgoja v družinah in šolskem prostoru. Minister je še poudaril, kot so zapisali v sporočilu za javnost, da je izvajanje celovite politike na tem področju v veliki meri odvisno od sodelovanja civilne pobude, kakršna je tudi omenjena akcija Akcijo je pozdravil tudi ljubljanski nadškof metropolit Alojz Uran. Alkoholizem je po njegovem na Slovenskem najbolj razširjena in najbolj uničujoča odvisnost, ki se vedno bolj širi v mladostna leta, v 40-dnevnem alkoholnem “postu” pa vidi lepo priložnost, da s popolnim odrekanjem alkoholu preverimo sebe in svojo morebitno zasvojenost, obenem pa smo v moralno oporo alkoholikom in ljudem, ki trpijo zaradi navzočnosti alkoholikov v njihovem okolju.
Organizatorji so s 150.000 zloženkami pozvali k pridružitvi akciji 40 dni brez alkohola, prek katere lahko udeleženci simbolno izrazijo solidarnost z vsemi, ki se trudijo rešiti iz sveta zasvojenosti z alkoholom in s tistimi, ki trpijo zaradi bolezni, ki so posledica alkohola, zaradi nesreč na cestah in zaradi nasilja v družinah. Udeležence pozivajo, da se v času akcije odpovedo uživanju alkohola, hkrati pa opozarjajo, da bi se morali alkoholu izogibati celo leto – vsaj kadar vozimo ali pri delu z napravami in orodjem.

Recite ‘ne’ alkoholu v času posta (Foto: Reuters)

“Zaradi zasvojenosti z alkoholom najprej trpijo alkoholiki sami, saj duševna in telesna ujetost razjeda celotno osebnost in nazadnje pušča nepopravljive posledice. Ob alkoholu trpi tudi širša okolica, posebno še družina. Običajno družinski člani skrivajo resnično stanje, vendar pa skrivanje in zanikanje alkoholiku omogoča, da pije naprej in išče krivdo vedno zunaj sebe. Alkohol je razlog za veliko nesreč na cesti in pri delu, in vpliva tudi na siceršnjo neučinkovitost v življenju, zato je prav, da se s tem problemom soočimo. 40-dnevni post je lepa priložnost, da s svojim popolnim odrekanjem alkoholu preverimo sebe in svojo morebitno zasvojenost, obenem pa smo v moralno oporo alkoholikom in številnim slovenskim družinam in drugim ljudem, ki trpijo zaradi navzočnosti alkoholikov v njihovem okolju. Kristjani smo v postnem času namreč povabljeni, da se postimo iz verskih razlogov “
Alojz Uran, ljubljanski nadškof in metropolit

V letih od 1991 do 2007 je kar vsako tretjo prometno nesrečo s smrtnim izidom povzročil voznik pod vplivom alkohola. Na cestah je umrlo 1.877 ljudi in povzročeno je bilo za 1,4 milijarde evrov družbene škode.

Vir: 24ur.com


Sledite nam